stavrosból vonattal athénba

Görögország Stavros

Ott-tartózkodás ideje: 2007. szept. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 4 968 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. aug. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar cornelion Beszámolója

Cimkék: athén  extrém  görög  vonat 

stavrosba olcsón el lehet jutni. ha valaki közületek kicsit többre vágyik mint, hogy milyen a szállás?, milyen a víz? meleg? hideg? tiszta? hol lehet a legjobb gyrost kapni? stb baromságok akkor talán érdekel egy kis fakultatív program.
tavaly 10000 huf-ért foglaltunk utat egy haverommal szept vége felé (stavros, buszos, önellátás, apartman). nyáron is voltam, úgyhogy kikötöttem hogy csak akkor megyek ha valami értelmes helyre is eljutunk. okés elmegyünk athénba. azt már vágtam, hogy vonat megy thessalonikiből athénba, csak nem tudtam , hogy jutunk el stavrosból szalonikibede aztán láttunk buszokat menni erre arra stavroson belül közlekedni úgyhogy próbáltunk kérdezősködni hogy mi merre hány méter. a telepített idegenvezető nuku, ő csak a saját bizniszű baromságait nyomatja és más alternatív megoldásokról nem tud. oké. a buszmegállók szinte észrevehetetlek, de egy kis odafigyeléssel megállapítató a helyük. mi a központból ( a teniszpálya melleti megállóból) indultunk. vannak ott ilyen menetrendszerű kiírások, de azok számomra érthetetlenek voltak. kiderült , hogy fél-egy óránként indul busz thessalonikibe. oké. egy internetcaféban megnéztük a vonatindulásokat (ose.gr), ami szintén nehézkes működésü, de azért elmegy. mivel 7óra az út(ez a legolcsóbb, az intercity csak 5 óra)ezért olyan vonatot néztünk ami éjjel megy, úgyhogy a vonaton alszunk, vissza pedig ugyanígy, hogy azért legyen legalább egy napunk nézelődni és a szállásért se kelljen fizetni. csóróság van. szóval vártunk egy buszt, menetrend híján, majd mikor érkezett egy megkérdztük a sofőrt hogy:
- thessaloniki?
mondta, hogy persze meg ilyenek. azt hiszem 8 euro, de nem biztos, lehet hogy csak 4 volt, vagy 6. a volvi tó déli oldalán megy végig mindenféle kis falun keresztül, de ne aggódj oda fog érni. thessalonikiben is sok helyen megáll, de a végállomáson kell leszállni, onnan meg nem megy tovább, úgyhogy nehéz eltéveszteni. egy kis tér a buszállomás, olyan mintha a 8-kerben szállna le a repülőgéped ferihegy helyett. balra az ókori városfal fut végig. mindenféle alak van a világ minden szegletéből, de főleg a szegényebb vidékekről. thessaloniki ilyen ütköző pont ázsia és európa között. volt még pár óránk a vonatindulásig és mivel azt se tudtuk hol a pályaudvar gondoltuk először azt keressük meg. kérdezősködés stb. persze senki sem beszél semmilyen nyelvet. na mindegy. két óra alatt kiderült, hogy a vasútállomás a busz végállomástól 10 percre van gyalog. ahol leszállsz a buszról jobbra fordulsz és kimész egy nagyobb útra. balra fordulsz és elmész egy nagy térig, ahol teljesen kaotikusan futnak össze az utcák. ne törődj vele hol lehet a zebra, mert attól csak összezavarodsz. fordulj jobbra, ez is egy viszonylag nagy út, kb mint a körút, és menj pár száz métert. a jobb oldalon megtalálod a train stationt , szép nagy kocka épület. átvágtunk az iráni koldusokon ésatöbbi ésatöbbi, hogy jegyet veszünk. oké, kérünk két jegyet erre és arra a vonatra athéig egymás mellé, mert hogy helyjegy van ám. meg is kapjuk : 12 euro.
addig csavargás a városban. vettünk zsemlét meg sonkás csipszet és szendvicset csináltunk belőle, isteni. voltunk persze mc-iben is. lehet sört kapni és dohányozni is. szóval lementünk a tengerpartra ,fehér torony , ókori romok, diadalív aztán visszamentünk az állomásra. kb 23.00. kor kellett volna indulnia, fél 1-kor el is indultunk, kicsit kivoltam. a lábam már tropa, a hátam szétmegy a hátizsáktól és a benne lévő 17 sonkáscsipszes szendótól, erre kiderül , hogy a két egymás mellé szóló jegyek nem egymás mellé szólnak, ugyanis a számok egymásmelletisége nem egyenlő az ülések számozottságának egymásmelletiségével. remélem érthető, tehát a számozott ülések összevissza voltak a vagonban. nem tudtunk rájönni mi benne a rendszer, hogy legalább visszafelé egymás mellé kérjük a jegyeket.figyeljetek arra is hogy a helyjegyetek alapján szálljatok fel a megfelelő vagonba, kérdezősködj a biztonsági őröktől, akik fel alá grasszálnak a peronon. akit mi kérdztünk, az egy írtó jó csaj volt, ha olvassa jelentkezzen. bennt a vonaton tülekedés , mocskos zsákos vándornépségek, meg nem is tudom ki vagy mi félék, de nem hiszem, hogy görögök, persze senki nem értette hova üljön. mi beültünk egymás mellé, oda ahova egyikünk jegye szólt, mert a másik az valahova máshova szólt, de én úgy ki voltam ezektől a népektől, hogy át nem ültem máshova. volt hogy le akartak ülni és föl akartak minket állítani, de hát tudjátok , hogy van ez:
- én beszélni csak magyar , nem értem mit akarni tőlem!
játszottuk , hogy alszunk, még akkor is mikor böködtek, hogy kelj már fel. szóval nagyon szar volt. a wc viszont egész normális volt. fél úttól, vagy pár óra elteltével azért csillapodott a hangulat, úgyhogy talán aludni is tudtam.
nem tudok tanácsot adni, hogy vegyetek egymás mellé jegyet, úgyhogy ha valaki tudja szóljon. athénban nem tudom miért, leszálltunk a larissa stationnál. úgy éreztük megérkeztünk. nem ez a végállomás, de leszálltunk. nem tudom merre megy még tovább, de szerintem jól tettük, úgyhogy ti is figyeljetek. az állomáson a wc nagyon gusztustalan, 1 euro, de én szerettem volna kicsit megmosakodni, meg a hajamat is megmosni, ez a mániám. megtöltöttem egy kiürült pet palackot vízzel, bezárkóztam egy wc fülkébe, amit nem lehetett lehúzni, volt is benne anyag rendesen, és ráöntöttem a vízet a fejemre. tusfürdő, sampon híján, mosakodás , öblítés a csésze felett, törcsi. oké. felfrissülve kijövünk az állomásról, ami egyébként olyan kicsi mint nálunk valamelyik falusi állomás, és körbenéztünk merre is induljunk, mert hogy térképünk az nagyon nem volt. vagyis volt egy kicsi , ami egy 60-as évjáratú görögország című könyvben leledzett. mint késöbb kiderült a bal sarkában épp rajta volt az állomás is. na mindegy. rögtön jobbra van egy metróállomás és annak a vonaltérképe alapján belőttük az irányt. úgy mentünk mindíg hogy kicsit jobbra , majd kicst egyenesen. beültünk egy éjjel nappali kávézóba, de nagyon ótvar volt a kiszolgálás. szerintem át is ba...tak. ahogy világosodott 6-7 óra körül az utcák között már láttuk az acropolist. innen már gondolom egyedül is menni fog.
visszafelé ugyanúgy csináltuk, estére már elfáradtunk, ugyhogy korábban kimentünk a larissa stationra üldögélni. kevesebb volt sötét alak, a vonaton se volt zűr. reggel thesalonikiben rögtön a buszmellóhoz mentünk. javaslom jegyezd meg hol szálltál le, hogy másnap is megtaláld.
stavrosban már csak mosolygva hallgattuk a többieket merre jártak mialatt mi távol voltunk.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina