Északnyugat-Csehország

Csehország

Ott-tartózkodás ideje: 2008. jan. 30.  - 2008. feb. 05. (6 nap)

0 hozzászólás I 6 615 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. nov. 05. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar vineta Beszámolója

Cimkék: állatkert  botanikus  Csehország  golf  kastély  kerékpárút  kert  Pilsen  sör  sörgyár 

Az észak felől a Krušné Hory (Érchegység) által határolt régió bővelkedik a természeti szépségekben, történelmi látnivalókban, építészeti remekművekben és egyéb attraktív helyszínekben. A vonzó műemlékek közé tartozik Duchcov, Klášterec nad Ohří, Krásný Dvůr, Libochovice, Ploskovice és Velké Březno kastélya. Északnyugat-Csehország arculata nem lenne teljes a természet szépségei nélkül; a Lužicei-hegység, a Cseh-középhegység – az Elba (Labe) elbűvölő völgyével, a Porta Bohemicával –, az Elbai-homokkőhegység érdekes sziklaalakzatai, és a Cseh-Svájc Nemzeti Park évente látogatók ezreit vonzza. Teplice fürdőinek is megvannak a rajongói, csakúgy, mint a „Csehország Kertjének” nevezett, kiterjedt gyümölcsösökkel, szőlő- és komlóültetvényekkel tarkított termékeny vidéknek, a mondák övezte Říp-heggyel.
Az idegenforgalmi ajánlatok gazdag kínálata a szabadidő aktív eltöltésére buzdít – például az új rekreációs-sportközpontban, a kötélmászó-centrumban vagy a titokzatos földalatti térségekben. Több kilátó és új fürdőközpont is felkereshető, meg lehet kóstolni a helyi sörfőzdékben készített sört, megtekinthető egy külszíni szénbánya, valamint az egykori jelentős iparvidék rekultivált tája.
www.ceskesvycarsko.cz



1. Látnivaló Északnyugati régió:

A Cseh-középhegység

A növény- és állatfajták sokszínűsége tekintetében Csehország egyik leggazdagabb tájának számító tájvédelmi körzet az Elba (Labe) folyó mindkét partján terül el. A bazalt- és fonolit hegykúpokkal, valamint különálló masszívumokkal tagolt vidék jellegzetessége a harmadkori vulkanikus tevékenységnek köszönhető. A Cseh-középhegység legmagasabb hegye a Milešovka (837 m), a csúcson álló meteorológiai állomás tornyából gyönyörű körpanoráma nyílik a környező hegyekre, a Krušné hory (Érchegység) hegygerincére, az Elba síkságára egészen a Říp-hegyig. Ezenfelül a Milešovka számít a legszelesebb csehországi hegynek – a statisztikák szerint átlagosan évente 280 napra jellemző az erős széljárás, és csak hét napon van szélcsend. Magányos helyzetének köszönhetően a Milešovka villámhárítóként is működik, amely szinte vonzza a villámokat. Évente 50 vihart regisztrálnak, a rekordot az obszervatórium épületét 15 percen belül érő öt villámcsapás jelenti.
www.ceskestredohori.cz


2. Látnivaló Északnyugati régió:

A Velké Březno sörfőzde

Aki szereti a sört vagy érdekli a sörgyártás technológiája, nem hagyhatja ki azt a kirándulást, amelyet Velké Březno látogatói számára szervez a helyi sörgyár. A látogatás során megtekinthetik a legtöbb berendezést, és megismerkedhetnek a cseh sörfőzés klasszikus, hetvenéves technológiájával. Az útvonal, amelyen tapasztalt idegenvezető kíséri a látogatókat, a malátagyáron, a főzőházon és az erjesztőkamrán keresztül a ászoksörpincébe és a palackozó gépsorhoz vezet. Az egyórás körsétát a Velké Březno-i sör kóstolója fejezi be. A kóstolóteremben állították ki a hagyományos sörgyártás eszközeit, a díszcsomagolású helyi sörökön kívül márkás üveg ás ajándéktárgyak is kaphatóak.


3. Látnivaló Északnyugati régió:

Teplice v Čechách gyógyfürdő
Európa egyik legrégebbi, egyúttal pedig legmodernebb gyógyfürdője elsősorban a mozgásszervi, keringési és idegrendszeri megbetegedések gyógyítására szakosodott. A lelki nyugalmat és fizikai egészséget nemcsak a termálvizes források és a nyugodt, növényekben bővelkedő környezet szolgálja, hanem a kitűnő konyha és a barátságos személyzet is. A gyógyfürdő speciális programokat kínál nőknek és férfiaknak minden korosztályból, valamint a szolgáltatások széles skáláját, amely minden évben újabb eljárásokkal bővül. A 2006-os év újdonságai közé tartozik a thai masszázs, a lábmasszázs, a nyirokdrenázs, a Bílinai savanyúvizes ivókúrák, a fototerápia, az oxigénterápia és az aromaterápiás fürdők. A fürdő vendégei rendelkezésre áll a CLT klinika is, amely a kezelései során összekapcsolja a rendkívül kifinomult orvosi eljárásokat, a termálvíz gyógyító hatásait és a kozmetikai kezeléseket.
www.lazneteplice.cz


4. Látnivaló Északnyugati régió:

Vándorlás a Cseh-Svájc és a Lužicei-hegyek kilátói között

A német határ mentén elterülő Cseh-Svájc Nemzeti Park magába foglalja az Elbai-homokkőhegység legszebb és természeti szempontból legértékesebb részét. A határ túloldalán fekszik a német Szász-Svájc Nemzeti Park. A két park együttesen olyan területet alkot, amely kiterjedésével és jelenlegi, csekély népességével páratlannak számít Európában. A számos kilátó már több mint száz éve lenyűgöző kilátást nyújt a vidék sűrű erdősségeire, sziklavárosaira és mély folyóvölgyeire. Az összes kilátó könnyen, gyalogosan vagy kerékpárral elérhető, mindegyikük alatt vasútvonal vezet. A kilátók megközelítése nem kerül nagy fáradságba, és megéri a hátizsákba pakolni legalább egy kis távcsövet. A Dymník u Rumburku-i, Jedlová u Varnsdorfu-i, Tanečnice u Mikulášovic-i és a Weifberg u Sebnitz-i kilátó egész évben nyitva van, a Krásná Lípa melletti Vlčí hora-i kilátó a téli hónapokban korlátozottan látogatható. Részletes információkkal a Nemzeti Park Krásná Lípa-i információs központja szolgál.
www.ceskesvycarsko.cz

5. Látnivaló Északnyugati régió:

A Děčíni Állatkert

Az állatkert a kevéssé ismert és különösen veszélyeztetett állatfajokra specializálódik, amelyek a többi cseh állatkertben csak ritkán fordulnak elő – például a hegyi anoa, a világ legkisebb vadbivalyai vagy a ritka, japán hegyi serau zerge, amelyeket a Děčíni Állatkert a negyedikként nevel Európában és elsőként Csehországban. Láthatóak még grizzly-medvék, kakadu-papagájok, a Cseh-szász Svájc állatvilága, valamint macskaféle ragadozók, hegyi patások, majmok és számos más állat.
www.zoodecin.cz

6. Látnivaló Északnyugati régió:

Az Ústí nad Labem-i Állatkert
Az állatkert az egész világról származó állatokat tart. Elsősorban az elefántok örvendenek nagy népszerűségnek, velük az állatkertben és környékén tett rendszeres sétájukon lehet találkozni. A kínálatot állatbemutató akciók és a ragadozók felújított pavilonja teszi teljessé, a gyermekeket pedig simogató állatkert vagy dinoszauruszos tanösvény várja. Az állatkertbe engedélyezett a kutyák bevitele is.
www.zoousti.cz • www.choboti.cz

7. Látnivaló Északnyugati régió:

Timsós tó

A Chomutov szélén lévő tó a világ egyetlen timsó tartalmú tava. A timsónak köszönhetően a vízben egyáltalán nincsenek élő szervezetek, megakadályozza a vízi algák és moszatok elterjedését, így az egész nyári szezon alatt biztosított a biztonságos fürdés. A víz összetétele ráadásul jó hatással van az emberi szervezetre. A tó körül kialakított üdülőterület gyakorlatilag mindennel rendelkezik, amire csak szükség lehet a hétvége vagy a szabadidő kellemes eltöltéséhez – strandokkal, mólókkal, öltözőfülkékkel, csónakkölcsönzővel, játszótérrel, étteremmel és nyári mozival. A vendégeket várja a 780 m hosszú vízisí-pálya, a minigolfpálya, az asztali tenisz, a négypályás tekepálya vagy a röplabda- és lábteniszpálya. A tó közelében található a Podkrušnohorský állatpark, az üdülőterület körül egy 3, 2 km hosszú kerékpárút vezet.
www.kamencovejezero.cz

8. Látnivaló Északnyugati régió:

A Krásný Dvůr-i kastély

A barokk kastély termeiben érdekes holicsi fajanszkollekció és egy negyvenkét darabos, vadászkutyákat ábrázoló festménygyűjtemény látható. Az épületet kiterjedt, tájképi jellegű angolpark veszi körül, Csehországban a maga nemében az első és a legnagyobb, egy sor romantikus építménnyel, pavilonnal és kilátóval, valamint halastó- és csatornarendszerrel.
www.npu.cz
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina