Koh Chang-Bangkok szilveszterkor

Thaiföld Koh Chang KC Grande View Resort

Ott-tartózkodás ideje: 2008. dec. 29.  - 2009. jan. 08. (10 nap)

6 hozzászólás I 5 102 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. jan. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Pokesz Beszámolója

Cimkék: bangkok  chang  damnoen  grande  hotel  kc  koh  nakhom  palace  pathom  prince  resort  saduak 

KC Grande View Resort értékelése
Pokesz értékelése:

4.8

Az értékelések összesen:

4.9

Eddig 2 utazó értékelte.

Sziasztok!

Tegnap érkeztem haza a családommal Thaiföldről, ahol 11 csodálatos napot töltöttünk az Unitravel szervezésében. Az út alatt útinaplót írtam pár tanáccsal, mert én is sok jó beszámolót találtam az oldalon. Ha valakit érdekel örömmel megosztom vele az utazást. Képek is lesznek majd a szelekció után.

A programokat pontoztam(persze teljesen szubjektív):
+ Csak, ha sok időd van!
++ Tuti!
+++ Nem kihagyni!
++++ Kötelező!

1.-2.nap Budapest-Kijev-Bangkok-Koh Chang

Az indulásunk egy kicsit nyugtalanul kezdődött, de végül minden megoldódott. A reptérre 8-ra kellett kiérni, ami meg is volt, de nem találtuk meg az Unitravel képviselőjét. Mikor 15 perccel később megjött, lerendezett minket azzal, hogy a jegyek elektronikusak, és adjuk csak fe la csomagjainkat. Furcsálltuk, de tettük, amit kért. Becsekkoltunk, megkaptuk a jegyeket Bangkokig, és békésen besétáltunk a terminálba. Amint átjutottunk a különböző kapukon, cseng a mobil: az Unitravel képviselője keres minket, hogy odaadná a vouchert. Jeleztük, hogy benn vagyunk és a vouchereket küldje be. Fél órával később telefonáltunk, hogy mit tett az ügy érdekében, erre azt mondta, hogy beküldte egy 35 év körüli nővel. Miután a terminálban kb. 200 ilyen 'harmincötévkörülinő' volt, hagytuk a fenébe. Végül a beszállásnál adta oda az egyik dolgozó. Beültünk a tiszta Aerosvit gépbe, ami gyorsan 1 h 40 perc alatt elvitt Kijevbe. Egy problémánk az úton csak az étkezés volt, mert egy liliputi adag reggelit kapott mindenki 150 kcal-val (kb.). Megérkeztünk Kijevbe, ahol busszal elmentünk a reptérig. Eljutottunk a lépcsőház aljára (Transport and tranzit passengers), és ott álltunk a sorba kb. 45 percet. Utána biztonsági ellenőrzések és 13.40-re már a kapunknál is voltunk. A gép 14:00-kor indult elvileg, szóval be is szálltunk a 2-3-2 személyes sorokba. Kényelmes székek és kispárna-pléd-szett várt minket. Na meg egy kis képernyő 7393 km ránk váró úttal.
Az út viszonylag nyugisan telt, csak egy kicsit az emberek voltak zajosak: sok-sok turista.
45 perc késéssel indultunk, és mégis 15 perccel korábban szálltunk le. Kétszer kaptunk enni: felszállás után és leszállás előtt. Az első szálkás hallal szánalmasnak, míg a második az angol reggelivel kellemesnek nevezhető. A stewardok és stewardessek kedvesek voltak, és inni bármikor lehetett.
Kicsit elbizakodottak voltunk. A magyar csoport kb. felének nem jött semmi csomag. Nekünk 4-ből 0 érkezett. Mindenki felvetette a jegyzőkönyvet és bosszankodott. Amúgy egy kis papírt kellet kitölteni a gépen: azzal és a vízummal lehetett belépni Thaiföldre. A kimeneti kapu megtalálása összeegyeztethetetlen kiírások miatt nehéz volt, de egy információs pultnál segítettek.
Szóval, mint 'easy traveller'-ök kimentünk a terminálból, és megkerestük az Unitravel (itt Marwin Tours) képviselőjét. A csaj kihúzott minket a tábláról, és épp indultunk volna a buszhoz, amikor megjött a magyar képviselet, Bálint András (Andrew) személyében, csini, pink papucsban. Elmondtuk neki a károkat, és hogy hova megyünk. Kért telefonszámot is. Végre kijutottunk a bangkoki hajnalba, ahol egy aranyos kisbusz 4 óra alatt(komppal) elvitt minket Koh Changra. Ott a KC Grande Resortban közölte az egyik ladyboy, hogy szoba, még nincs. Így hát vásárolni mentünk, hogy egyáltalán fürdőruhánk legyen. Mellesleg Kijevben nem rakták át a csomagokat. A biztosítás szerint, ha 24 órán belül nem jön meg, akkor 60 ezer fejenként. Ez enyhítette fájdalmunk. Bár csak utólag...
Vásárlás után elfoglaltuk a két standard bungalót a parton (5129-5131 egymás mellett). A part és a víz, olyan, mint a képeken: végre valami jó a napban :-). A parton pihentünk estig, majd 18 körül irreálisan olcsón (1100 Baht) tengeri ételes étteremben ettünk a parton. Ebben mondjuk volt 1 l sör, 5 shake, 4 előétel, és 4 főfogás.
Hazamentünk az iszonyú nagy apályban (nem, nem cunami a sztori vége).

Úgy aludtunk, mint a tej.

3. nap Koh Chang

Felébredtünk és elmentünk reggelizni. A reggeli teljesen jó volt, a thaitól az angolig egzotikus gyümölcsökkel. Borús volt az idő, ezért a másnapi elefántogolást átszerveztük mára. Volt 1 (dzsungelséta) és 2 órás (dzsungelséta, vízi séta, fürdetés, etetés) program. Mi az utóbbit választottuk (++++), ami drágább, de megérte(500 illetve 900 Baht, persze transzfer, ital, ananász benne mindkettőben). Megjött 12.30-kor egy kocsi (ún. Mazda), azzal vittek minket 10 perc alatt az elefántfarmra. Ott kb. 2 perccel később felvezettek egy pódiumra, és ott a papucsot levéve lehetett az elefántra ülni. 2 ember/elefánt+ hajcsár(?). A mi családunk 2 elefántra fért föl: Namtamra (nőstény; 36 év) és Hong Thongra (nőstény; 35 év). Először is van egy kis korlát, amit ha az ember fog(vagy görcsösen szorít) egy idő után már nem fél annyira. A túra patakmeder-gyaloglással kezdődött. Utána volt az elefántfürdetés, amikor 'nyereg' nélkül az elefánt fején ülve, az elefánt mindig lehajol és kicsit megmártózol a vízben. Persze a fürdetés előtt fel lehet szállni, ha valaki nem vállalja be. Ezt követte a dzsungeljárás, ami érdekes volt, mert kaptunk friss kaucsukot, és láttunk kaucsukfaültetvényt, lepkéket és leguánokat. A túra végén lehetett megetetni az elefántokat. Mázli, hogy később láttam, azt, hogy az egyik elefánt visítva elkezd rohanni a dzsungelbe, rajta emberek, és mindenki kiabálva fut utána...
Még megsimogathattunk egy kicsit harapós majmot, ezután visszaszállítottak minket. Amúgy megtudtuk, hogy egy elefánt 65 éves korig dolgozik, majd nyugdíjba küldik. 650 000 Baht egy 35 éves elefánt ára, és 870 000 Baht egy 11 évesé.
Mellesleg reggel 9-kor hívott az Unitraveles összekötő, hogy január 2-ra Koh Changra juttatja a bőröndjeinket. Meg azt is mondta, hogy az Aerosvit fejenként 50 dollárt térít...legalább...
Elefántogolás után vásároltunk, fürödtünk a naplementében (már napsütésben) és elmentünk a kötelező szilveszteri gálavacsorára. Ott 5 és fél-6 órán át ültünk, ettünk a svédasztalról, és néztük a ...khm...thai stílusú műsort transzvesztitákkal is néha. Éjfélkor kb. 300 tűzijáték robbant, ami kétségtelenül szép volt.


4. nap Koh Chang

10-ig van elvileg reggeli, és mi 10.30-kor keltünk. (az 1.30-as fekvés után...) Nem csináltak belőle problémát, ugyanúgy ehettünk, mintha nem lett volna még vége. Ma még több egzotikus gyümölcs volt: görögdinnye, sárgadinnye, sárkánygyümölcs, papaya, ananász. Megint sok volt a felhő, ezért elmentünk megtekinteni a Khlong Plu vízesést. A taxis fejenként 50 Bahtért elvitt a bejárathoz, úgy, hogy közbe felszedtünk embereket, akiket máshová vitt. Ez is olyan kocsi volt, mint a tegnapi elefántogolós transzfer. A vízesés (++) bejáratánál nagyon sok jó bolt volt. Jegyet kell venni, ami 200 Baht egy felnőttnek és 100 Baht egy gyereknek. A vízesés a bejárattól 500 m-re van, 100 méterenként lélekerősítőként táblázva(:-)). Egy kis ösvény esőerdővel, patakkal. Eltévedni lehetetlen, mert csak egy út van. A vízesés tényleg szép. Az alján fürödni is lehet a helyiekkel. Gyakran ugrálnak a szélén a sziklákról is. Visszafelé javasolt bármelyik boltban kérni kókuszt, aminek lecsapják a tetejét és szívószál, kanál. Meg lehet inni a jéghideg kókuszlevet (nem kókusztej!), és kikanalazni a kókuszpuding-szerűséget. Hazamentünk, és a 7eleven után egy utcai árusnál ebédeltünk. 2 hurkapálca csirkefalatok, 1 pálca halgombócok, 1 pálca sertésgombócok és 2 adag rizs szósszal volt 80 Baht. Nagyon jó izű volt. Nem volt vele semmi probléma. Később strandoltunk.

Amúgy pár dolog, amit kihagytam:

-a vezetők(taxi és busz) nagyon gyorsan, bár félelmetesen vezetnek. Egyesek szerint életveszélyes, szerintem hatékony... Mellesleg keveset dudálnak.

-ajánlom a shake-eket.(blended fruits) Olcsóak, hidegek és nagyon finomak.(20-40 Baht)

5. nap Koh Chang

Ismeretlen okból este fájt a hasam, bár egy ilyen más flórájú országban, ez talán természetes, hogy az ember benyaljon egy ilyet. Másnap a patikában adtak egy levél(:D) Merck széntablettát, és utána teljesen jól voltam.

Amúgy napközben nem csináltunk semmi különlegeset, a parton voltunk. Kipróbáltuk a Pen's bungalow shake-jét, ami nagyon kellemes volt.

Befizettünk szombatra egy búvárkodást, vasárnapra pedig egy hajótúrát. A hajótúra programját majd vasárnap leírom. (A neve Mr. Khai Tour)

Este nem a parton kajáltunk teljesen jót 900 Bahtért. (italokkal, stb.)

6. nap Koh Chang

Reggel korán, 8.30-ra kellett a búvárcenterhez menni. Ott pontosan indultunk, felszedtük valahol a palackokat, és hajóra szálltunk.

Kb. 1 órát hajóztunk, és mindenki eltűnt a fedélzetről az 1. merülés idejére(kivéve a 2 thai kapitányt.(++++)

Miután a hajóra visszatértek a búvárok, adtak valami ebédszerűséget, és utána már nem sokkal jött is a második merülés.

Ugyanolyan volt, mint az első, csak egy kicsit arrébb.

Visszavittek a partra, és elkocsikáztunk a centrumig. Amúgy a centrum neve: White Sand Dive Centre. Nikki (holland) nevű csajjal merültek a búvárok.

Este a Cookies étteremben ettünk, amit nem tudom miért, de annyira nem ajánlanék...

Mellesleg a búvárkodás (mindennel) 2700 Bahtba, míg a hajón való nézelődés 1000 Bahtba került.

7. nap Koh Chang

Egésznapos 5-sziget körútra mentünk.

1. sziget Koh Wai
Snorkelling (sok látnivaló)

2. sziget Koh Maak
Snorkelling (még jobb helyen)

3.sziget Koh Klum
Horgászat (vannak halak; lehet is fogni tintahal-darabkával)

4. sziget Koh Rang
Úszás (fehérhomokos, kékvízű, csodálatos "koralltemető")

5. sziget Koh Kood
Majometetés (sok kis vadmajom a sziklákon)

Este 17 körül visszavittek, majd a szokott helyünkön (Koh Chang Lagoon Restaurant) vacsiztunk 960 Bahtból.

Később kis pakolás Bangkokra, de legfőképp Agatha Christie...

8. nap Koh Chang-Bangkok

(Amúgy a január 2-ai csomagérkezés elmaradt. Azt mondták, a kijevi gépet törölték, és a csomagról még semmi. Végül január 3-ára elintézte az Unitraveles hapsi, hogy 18 órára megjöjjenek.)

Reggel gyors kelés után összepakoltunk, reggeliztünk, és kicsekkoltunk. A kocsi ott volt, és ez most ilyen luxus kisbusz volt bőrülésekkel. Csak 4-en voltunk benne. Az út kicsit hosszabb volt, mint a szigetre, ez a lassabb sofőrnek, és a bedugult városnak köszönhető, azt hiszem.

Ott becsekkoltunk a csodás szállodába(Prince Palace hotel, A Tower, 1612-1613-as szoba), ahol 3-an vitték a bőröndjeinket. Utána beszéltünk pár nagyon hasznos és jó percet az idegenvezetővel.

Felmentünk a királyi szobánkba, majd szinte rögtön indultunk a Wat Mahathatba.(+++) Tuk-tukkal mentünk, ami félelmetes volt. 150 Baht volt, de később kiderült, hogy taxival és taxiórával csak jól jár az ember.

A wat egy kis felfedezetlen, gyönyörű templom. Turista nem volt, csak szerzetesek, és helyiek. Mindenhova beengedtek minket. Amúgy ingyen volt. Nagy nyugalom volt mindenhol. Lehetett venni cserepeket(10 Baht), amire ráírhattad a nevedet és kívánságod. Később a csereped fel fogják tenni a restaurálandó tetőre.

Ezután megnéztük a Lak Muang-ot.(+) Ez a város kegyhelye, Bangkok őrző szellemének otthona, ahova a könyörgők áldozatot hoznak. Innen számolják az utak kezdőpontját.

Később taxival (100 Baht) elmentünk a Paragon centerhez. Ott a legalsó emeleten megnéztük az óceániumot(+++) nagyon-nagyon borsos áron. Körülnéztünk, üvegfenekű csónakkal utaztunk(++) és 4D-s moziban voltunk(+). Az óceánium nagyon jó, míg a csónakázás és (főleg) a mozi felejthető volt.

Megvacsiztunk a plázában, és hazataxiztunk(90 Baht).

9. nap Bangkok

Reggel után találkoztunk a recepciónál, és bár öltözkedési- (Királyi Palota) és utasprobléma (8-an leváltak) után elindultunk. A nap folyamán végig velünk volt a thai idegenvezető is, mert kötelező. A látnivalókat inkább csak felsorolom, amiket nem ajánlok, azt jelzem, de amelyik jó volt, azt csak említem.

Az 1. megálló a Wat Pho(+++; óriási, csodálatos templomkomplexum), a 2. hajókázás a klongokon(++; kicsit fröcskölős, de nagy élmény), a 3. a Wat Arun(++++; csodálatos, ám nagyon(!) meredek lépcsős templom a Chao Pray partján, a 4. ebéd egy hajón(a thai árakhoz képest kifejezetten drága, bár kellemes svédasztal), az 5. a Királyi Palota és a Smaragd Buddha Templom(++++; kihagyhatatlan élmény), a 6. a Márványtemplom( felejthető wat, sétáló Buddhákkal, és azért ide jöttünk mert a Wat Traimit-et felújítják), a 7. pedig a Gems ékszerüzlet volt. (+; undorító, semmiképp se megnézendő)

Utána elmentünk a Khaosan Road-ra(+++), ami a napunk után fárasztó volt, de érdekes. Lehet mindenféle igazolványt, diplomát, kártyát, engedélyt készíttetni gyorsan, jó minőségben.

Később hazazuhantunk (60 Baht), és pihentünk.

(Az idegenvezető nagyon jó. Régóta kinn él, és sokkal-sokkal többet mesél, mint a thai idegenvezető.)

10. nap Bangkok

Reggel korán 7-kor indultunk. Bementünk egy falu-imitációba(++++), ahol megmutatták a kókuszcukor előállítását, lehetett majmot etetni, kígyóval fényképeszkedni, és vásárolni „eredeti” dolgokat.

Az úszópiac(+++; Damnoen Saduak) csónakázással kezdődött, és fél óra szabad vásárolgatás volt a vége –gyalog-. Andrew szerint, csak ha valamibe beleszeretünk, azt vegyük meg, mást ne. Amúgy elég lelombozó volt, mert elég messze volt a bemutatott képektől…de sokféle finom gyümölcs volt.

Ezután meggyőztek minket egy kobrashow-ról (+; 200 Baht/fő), ami egy nagy hiba volt. Unalmas, kegyetlen és értelmetlen volt.

A túrában lévő ebéd már a Rózsakertben volt, ami valami nagy kertszerűség. A kaja jó volt. Az utána lévő folklór(!) műsör már nem nyerte annyira el tetszésünket.(++) Bár az azt követő pár perces elefántshow nem volt rossz. Ott is lehetett elefánton ülni, elefántot etetni(20 Baht), vásárolgatni, és kígyóval fényképezkedni. (40 Baht, mint a faluban)

A programban szereplő(!!!), a Rózsakerttől 24 km-re lévő Nakhom Pathom sztúpát(+++) az idegenvezetők nagyon el akarták sumákolni(mindketten), de többszöri rákérdezésre elfogadták, hogy igazunk van. Agyon szép volt, bár kevésbé turistaközpont, szinte csak helyieket láttunk. Épp restaurálják kívülről, de nem nagyon zavaró. Utána a helyiek között meg lehetett kóstolni valami csótányszerűséget, ami a kitinpáncélján kívül sós ízű volt.

Visszamentünk a szállodába, majd a Khaosan Road-ra, vissza és összepakoltunk.

11. nap Bangkok-Kijev-Budapest

2.40-kor keltünk, és 3-kor indultunk. 6-kor indult a gép, és 11.30-re Kijevbe értünk. Rövidebbnek tűnt az út, mint oda, bár most sokat aludtunk, és 4 film is volt (Just married, Ice Age 2., Fantastic Four 1.-2.) Gyorsan be a tranzitba, és felszálltunk a 13.35-ös gépre. Elvileg magyar idő szerint (-1h) 14.15 körül érkeztünk volna Ferihegyre, de mivel másfél órával később indultunk, 16 körül értünk Budapestre. A csomagok visszafelé hiánytalanul megérkeztek.

És még annyi:
1.Ha valakit Koh Samui érdekel, NEM TÉLEN, nyáron kell menni, mert ott a különleges éghajlati viszonyok miatt, akkor van jó idő.
2. Ha újra mennék Thaiföldre, biztos, hogy magam szervezném az utat, mert sokkal olcsóbban jönne ki. Például a szállás, de a repülőgépen is lehet még csökkenteni az árat.(Air Asia)
Ezt azért írom, hogy talán vannak olyanok, akiknek az utazási irodák ajánlatai drágák, de egy kis utánanézéssel, békésen eljuthatnak ilyen messzi helyekre is.
Értékeld az élménybeszámolót!
6.7 (7 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Pokesz - 2009.02.02. 15:09

Köszi. Ha Andrew mondta volna, hogy a programon lehet változtatni, mint a sicc kihagytuk volna a Rózsakertet, és a Kwai folyót is szívesen láttuk volna. Na mindegy....majd máskor. Milyen volt Mexikó? Azt is tervezzük az egyik télre. :)

Krisz - 2009.02.01. 20:39

Szia! Jó a beszámolód! Mi ugyanezen a progin voltunk tavaly ilyenkor elejétől végig! Hála istennek a csomagok akkor nem vesztek el, idén viszont igen bár Mexikó felé.Andrew tök jó fej, bár tavaly lebeszélt bennünket a Rózsakert programról és a Tigristemplomba mentünk helyette, meg a Kwai folyóhoz és a temetőhöz. A beszámolóm nem ilyen részletes, de megtalálod itt fenn. Mi a Sea View Resortban szálltunk meg Koh Changon.Abban is igazan, hogy Samuira nem télen kell menni! Ott mi februárban voltunk, de csak a szerencsénken múlott, hogy jó időnk volt!

salga - 2009.02.01. 20:15

Üdv!A fotókat bizonyos fototóprogramok át tudják méretezni,és akkor kissebb lesz a méret. Hát elég nagy meló de a legjobb képeknél megéri és akkor könnyebb feltölteni.

Pokesz - 2009.01.10. 18:08

ha valaki megmondja, hogy lehet a képek 960 MB-os nagyságát 60 körülire redukálni fölteszek 350 képet

eakos - 2009.01.10. 14:58

képek lesznek?

Pokesz - 2009.01.10. 13:56


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo