Párizsi Szilveszter

Franciaország Párizs

Ott-tartózkodás ideje: 2008. dec. 30.  - 2009. jan. 02. (3 nap)

0 hozzászólás I 4 537 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. jan. 15. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Edvard Beszámolója

Cimkék: SzilveszterPárizsDiadalívChamps-ElyséesEiffeltoronySzajnaBatobus 

1. nap

2008 dec. 30-án mentünk négy napra Párizsba nejemmel (25. házassági évfordulónk kapcsán),repülővel a reggeli órákban (1 óra késéssel indult az Airfrance járata a párizsi rossz időjárásra hivatkozva)

Előtte kicsit idegeskedtünk a reptéri sztrájk miatt,de szerencsére ez nem okozott semmi féle gondot már számunkra.Egy kis érdekesség volt ,hogy Palikék is akkor indultak az argentinai (DAKAR) rallyra így volt egy kis nyüzsgés ,filmezés,fotózás a ferihegyi reptéren.

Párizsba már csak egy félórás késéssel érkeztünk meg (a szokásos fedélzeti kajálásból hiányoltam a dobozos sört ,mert csak vizet vagy kávét kaptunk az egyszerű étel mellé )

CDGF reptéren elég kaotikus volt a helyzet ,elég nehezen találtuk meg a bőröndjeinket (nem igazán egyértelmüek a jelzések),de legalább láthattuk exminiszterelnökünket (Medgyessy Péter) bőröndöt cipelni :)

Taxival hamar a VII. kerületi szállodánkba értünk (kb. 25 km ,38 Euro)ahol még nem készült el a szobatakarítás,így elmentünk addíg sétálni a környéken bár enyhén szemerkélt az eső.Betértünk egy kis bisztróba ahol megebédeltünk ,jókat nevettünk ahogy a tulaj eljátszotta ,hogy melyik milyen kaja (búú,kotkot,bee,kukurikúú :)) ) nagy igyekezetében ránk öntötte az üditőt,de kárpótolt egy igen finom kávéval..

Miután visszaértünk 3 óra körül még mindíg nem volt kész a szoba,ezért a hallban megpróbáltam a ( egyébként a szállodaválasztás egyik kritériumakénti ) wi-fis internet kapcsolatot ami nem műküdött és sajnos a recepciós hölgy nem is tudott ill. akart segíteni ez ügyben (elég nehéz is volt a kommunikáció miután mi nem tudtunk franciául ő meg cseppet sem angolul)egy kis malőr is történt miután megkaptuk a szobakártyánkat ami egyben az ajtót is nyitotta (mágneskártya) a bőrőndjeinkkel elindultunk megkeresni a szobánkat és már a 4. emeletnél jártunk mikor kiderült nincs is több emelet ,márpedig a mi ajtónk a 10. lenne,Nos a hölgy a recepción elírta a számot, ugyanis nem 10 ,henem 01 a mi szobánk..:( .Szerencsére miután végre megkaptuk a szobánkat ,ami kicsi volt egy pici fürdőszobával (zuhanyzó,wc éppen csak szűken elfértem benne pedíg nem vagyok egy nagy darab ember) megtörtént a váltás és egy korrekt,nagyon segítőkész monsieur volt a recepción aki próbált kódot keresni a wi-fihez, hogy tudjunk a szobánkból skype-on a laptopon beszélni a gyerekeinkkel ,de miután ez nem jött össze mondta,hogy a hallban levő asztali gépből húzzam ki a kábelt és azon keresztül végre megoldódott az internet kérdés..a szálloda egyébként tiszta volt ,otthonos . Este még kimentünk sétálni ,vacsorázni egy közeli étterembe,és már kezdtük megérezni a csillogást a párizsi utcákon ,a nyüzsgést...

2.nap

Reggeliztünk majd elindultunk megkeresni a Rome nevű metróállomást ,ahol az információnál érdeklődtünk(volna) hol vehetünk "Paris vizit card"-ot ,de egy kézlegyintéssel elküldött minket míg végre rájöttünk ,hogy nincs pénztár, hanem keressünk automatát ahol ilyent lehet venni..nos az automatát megtaláltuk ,de franciául igen bonyolultnak tűnt (az is volt) a használata ezért próbáltunk segítséget kérni ,míg végül hosszas próbálkozás után egy egyetemistának tűnő francia fiú segített kiválasztani a rengeteg almenűpont közül a megfelelőt (3-as körzet,3 napos látogatókártya 19,60 Euro ami jó szinte mindenre a föld alatt és felett ,de kedvezményeket igér a múzaumi belépők,Eiffel torony ,Sétahajó,Diadalív látogatás során a jegyárából (megj.:sehol nem adtak).A kártya birtokában elindultunk a 2-es (kék ) metróvonalon 5. megálló SCG Etoile (ez van a Diadalív alatt) Itt átszálltunk a 6-os (zöld ) vonalra szintén 5. megálló és már a Léna híd lábánal az Eiffel toronytól párszáz méterre voltunk.Csodálatos érzés volt mikor megláttuk a ködben álló tornyot !

Beálltunk a hosszan kígyózó sor végére és közel 3 óra sorbanállás után eljutottunk az ellenőrző ponthoz ahol átvizsgáltak,mint a reptéren és végre már csak 1 órácska választott el attól,hogy megvegyük a 12 Eurós jegyet majd beszálljunk a fogaskerekű liftbe ami a második szintig vitt fel.Ott kiszáltunk körkilátónál körbesétáltunk ,filmeztünk, fényképeztünk (sajnos a képek igen rosszak lettek ,mert a gépet nem megfelelően állítottuk be és a köd is elég komoly volt ott fennt)
Miután kinézelődtük magunkat ismét sorba álltunk (kb 40 perc) majd a lifttel felmentünk a toronyba. Ott van étterem ,(üzletek ,vettünk néhány szuvenírt) és egy lépcsőn ki lehet menni a nyitott kilátó részre ,ahol néha még a nap is kisütött amikor is gyünyürűen látszott a Város.Fényképeztünk ,filmeztünk .Van a falon elhelyezve sok másik mellett egy felirat Budapest 1254km (ha jól emlékszem ),ha abba az irányba nézel ott található Bp.Van még egy érdekesség egy dolgozószoba az üveg mögött ,be van rendeze korabeli módon ahol Eiffel beszélget Edisonnal ,teljesen élethű figurák talán viaszból(?)

Lefele szintén ki kellett várni a hosszú sort a lifhez (2 X is) és egy komoly élménnyel hazamentünk a szállodába kicsit pihenni ,meg egy étteremben vacsoráztunk is (A visszafele út már nem volt minden idegeskedéstől mentes, mert nehezen találtuk meg a visszafele vezető metrót ,mert a mágneses ajtók nem működtek rendesen és ezért el is terelték az utasokat ,de semmiféle iránymutatást nem adtak merre kell haladni ...mindenki ment amerre látott (volt aki átugrotta a kaput) végül csak visszaértünk.) Az étteremben finom volt a kaja gyors ,értelmes fiatal pincérek (némi kis melegséggel -,de ez csak feltételezés!) Pihenés után kb 21ó körül visszamentünk a Diadalívhez (2-es kék metró), szokásos kínlódás mégneskapunál a jegyet gép nem fogadta el kapu nem nyílt ...bentről biztonságiak kinyitották...itt már komoly tömeg fogadott ,csak a második metróra tudtunk felszállni..A Diadalívnál írtózatos tömeg a Champs Elysées a Concorde térig az Óriáskerékig lezárva ,minden fa ,épület gyönyörüen kivilágítva ..hemzsegnek az emberek,kisebb csoportok énekelnek táncolnak,kommandósok járőröznek,a bekötő utan mind rohamkocsikkal ,TV közvetítőkocsikkal lezárva (állítólag kb. egymillió ember is lehet itt) .Végigsétáltunk odaviszza ,majd éjfélkor kinyitottuk a kisüveg pezsgőinket és koccintottünk az Újévra a nejemmmel és mindenkivel.Vártuk ,hogy valami tüzijáték vagy valami méltó látványosság lesz ,de a kisebb petárdákon kívül semmi nem történt és ez azért csalódást okozott.Az méginkább ,hogy egy talpig "páncélba " öltözött rendör (ugyan udvariasan ,de elvette a pezsgőmet) a körülöttem levő párezer nem zavarta :(
A hazaút tömegnyomor (életveszély szó szerint),a metróban már előrelátóan kinyították a kiskapukat ...hajnali 4 órakor hullafáradtan feküdtünk le ....

3. nap

Sokáig aludtunk,majd elmentünk ebédelni .Délután visszamentünk az Eiffel torony lábához metróval (Bir Hakeim megálló),majd megkerestük a Szajnán innen induló Batabus sétahajót ,de először beálltunk a sorba gondolván megtaláltuk,de ez egy másik cég kikötője volt (Les Croiseres du pont Neuf) innen átkÜldtek a párszáz méterrel arrébb levő Batabus-hoz amit meg is találtunk ,szintén nagy sor ,de egy egyenruhás hölgy közölte ma már nem indul hajó...erre visszasiettünk az előzőhöz, itt kb. 2 óra sorbanállás után jutottunk fel egy hajóra (szerencsére előzőbe már nem fértünk be ,mert az félig nyitott volt és este 7 órakor már nem hiányzott 1 óra kint a hideg levegőn) így kellemes melegben egy szép nagy üvegtetejű hajón élvezhettük a városnézést a Szajnán..négy nyelven meséltek a látnivalókról (tulajdonképpen szinte az összes lényegesebb dolgot láthattuk esti kivilágításban a víz felől,pl Notre Dame,Louvre,Musée d'Orsay,Place de la Concorde stb.) Szuper volt visszanézni a videón !Ja mikor visszaértünk az Eiffel torony új díszkivilágításban villodzott ,csodás látvány,ha jól tudom óránként kapcsolják be a plusz kék fényeket a sárga alapvilágításon felül ...Ja és a Batabus hajók szintén szépen folyamatosan közlekedtek ...vajon miért irányítottak minket el onnan ??

Hazafelé 2 megállóval tovább mentünk a (szokásos)Rome metróállomásnál és máris a Place Pigallon találtuk magunkat..Gyönyörő kivilágítás ,utca ,tér fényárban,szexüzletek,szexmozik,minden ami a témával kapcsolatos lehet és megnéztük, sajnos csak kívűlről a Moulin Rouge-t is ,csináltunk néhány fényképet videót,az előtérben,majd megvacsoráztunk egy étteremben (koreai ?) pincérek ,igen gyanús megjelenésű fazonok között nemigen esett jól a kaja,nejem a női WC. helyett inkább a férfi wc.-t vette igénybe annyira szörnyen nézett ki a női.A hidegzuhany ezután jött miután indultunk vissza a metróban.. én átmentem a mágneskapun,de a nejemetet már az érvényes bérletével nem engedte át...:( szegény nagyon megijedt ,mert hát így éjjel (de nappal sem) igazán bizalomgerjesztő emberekkel volt tele metróbejárat (hazérkezésünk után is napokig feketékkel álmodott),próbálta másik kapunál,próbáltam visszadni az én jegyemet amivel átmentem előtte ,de azzal sem nyílt a kapu...aztán kifigyeltük a trükköt ..én a kijárati ajtó elé álltam mire az automatikusan kinyílt ,ahol a nejem gyorsan be tudott jönni...otthon a szállodában (HOTEL GLASGOW) fáradtan alvás ,majd reggeli ....

4. NAP

Sokáig aludtunk ,majd reggeli után séta, az utcákon minden ki van téve bármikor le lehet nyomni egy élő osztrigát (már aki bírja) homár,rákok (ollóik összekötve),cseresznye ,dinnye ajándék vásárlás ,ebéd étteremben majd este hatkor taxival irány a reptér...

Elég bonyolult megtalálni a megfelelő kapukat mert egészen máshol kell leadni a podgyászt mint bemenni,ja és saját magunknak kell kinyomtatni a beszállókártyát amit szerencsére egy magyar útitársunk (külön köszönet neki érte!) segítségével megoldottunk..hazafele sima repülés ,és még a Heinekken dobozos sör ill. nejemnek egy kis üveg francia bor is belefért az ételbe amit kaptunk..

-----
összbenyomás (szubjektív) : a közismert építmények,látványosságok lenyűgözőek,de a város rettenetesen piszkos,a metró,a közlekedés hatékony ,de éjjel igen félelmetes is,igazi "olvasztótégely" fekete,sárga,fehér,de szerintem még eszkimó is akad:) Az emberek nem túlzottan segítőkészek ,de azért természetesen akadt kivétel is

Szembetűnő a sok mosoda ,ill bisztró ...ebből következtetek arra ,hogy a francia nők nemigen háziasak mert nem mosnak ,nem főznek otthon ,de bizonyára szép a frizurájuk mert a fodrásszalonok mindíg tele voltak :) ...dolgozó embert nemigen láttam az irodákban(amikbe belátni az üvegajtókon),hanem mindíg csak telefonáltak...(gondolom ebbe az ünnep is belejátszott) ,ja és minden nagyon drága...
természetesen néhány nap alatt nem lehet képet alkotni
egy ilyen városról ,de kétségtelen a túrizmust egészen ipari méretekre tudták emelni (sorbanáll-fizet-néz-továbbmegy-sorbanáll stb..) mintha futószalagon menne minden ,és ez néha már nagyon elrontja az élményt. :(
Egyszer azért mindenképpen látni kell!
Értékeld az élménybeszámolót!
2 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina