Rio De Janeiro

Brazília Rio De Janeiro

Ott-tartózkodás ideje: 2008. nov. 01.  (1 nap)

8 hozzászólás I 28 011 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. márc. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Member Beszámolója

Cimkék: de  Janeiro  Rio  Seropédica 

Ezt a csodálatos várost mindenkinek melegen ajánlom! Máshogy nem is lehet...A közhidelemmel elletétben Rio de Janeiro időjárása többnyire borult, ami teljesen logikus - hiszen a kontines felőli meleg párás levegő a tengerpart vonalán találkozik a többnyire délkeleti hűvösebb áramlatokkal. Nyáron a tenger felett beljebb, ősztől tavaszig a szárazföld határa felett. Aki ott jár, jobban teszi, ha a délelőtti órákban megy fel a Corcovado-hoz, vagy a cukorsüvegre. Amennyiben így sem jár szerencsével, érdemes ott tartózkodni hosszabb ideig, mert a levegő kiszámíthatatlanul sörpi el szempillantás alatt a felhőbe burkolódzott helyszínt. A várost ízekre szedő hatalmas hegyomlások elhagyásával, a kontinens belsőbb tájain szinti mindíg eltérő időjárást tapasztalhatunk, általában naposabbat, melegebbet. Alapkép: Rossz főutak fekvőrendőrrel, autópálya buszmegállóval, zebrával, pálmafa, marhacsorda, halcsipszes rikkancsok. Tavasz végén az eső szinte mindennapos, langyos zápor, amit egyszerűen nem kell tudomásul venni, többnyire meg sem érzed olyan kellemes. Rio aggromerációjához tartozik Seropédica nevű település, amely híres agrártudományi egyeteme révén rengeteg fiatalt tart, és vonz. Az egyetemi bulik mindennaposak, hatalmas sörsátrak, pálmafák alatti diszkók verik fel a csöndet, ami senkit sem zavar. Seropédicában járva az egyik szabadtéri söröző és billiárd klub az egyetemisták egyik kedvenc helye. Itt hajnal 4-ig tolja befelé a HÖK által ingyen felajánlott sörkeretet a nemzetközi hallgató horda, táncolnak, hangosan nyomják a zenét, szemben pedig lakóházak és a rendőrség. Kocsik fel-le, ittasan, dudálva. Na és....itt ez nem számít - ők az egyetemistákból élnek.

Valahol mindíg üvölt a zene, többnyire a helyi szintis-sztár kalóz CD-je, nagy a zsivaly, hangzavar. Fantasztikus érzés, ahogy töltöd a napokat, és rájössz, hogy mekkora rendszer van az általunk káosznak vélt országban. A fiatalok autóinak a csomagtartója gyakorlatilag egy hatalmas hangláda. Ad-hoc utca-party mindenfelé, tereken, utcákban, sarkokon és a tengerparton. Kedvenc stílusuk a Brazil Funk, ami inkább valami ipari nyekergés a D.J. lelassított, viszhangos kommentjeivel és ördögi kacajával.

Ha nagyobb kirándulást szervezel a régióban, az legegyszerűbb, ha busszal teszed. Először is azért, mert nagyon olcsó, másrészt tökéletesre van hangolva. Érthető, keveseknek van autója, mégis hamarabb célba érnek mint mi idehaza kocsival, tömeggel. A tömegközlekedés egy jó része fekete fuvaros, és pici VW buszokkal adják elő, amelyek többnyire jó szakadtak. De ettől még nagyobb az élmény! Egyikből ki, másikba be, átlag 70 km-t megúszol 2-4 real (200-400 Ft) összegben, és nem kell 2 percet várni egy-egy csatlakozásra. A fuvarok szervezéséről a buszmegállóban álló rikkancs gondoskodik, aki már messziről látja a fuvaros jelzését, miszerint hány üres hely van, és nyomban elkezdi megszakítás nélkül ismételve üvölteni a menetirányt és a helyek számát. Erre kézjelzéssel válaszolsz a peronról, és már meg is köttetett a fuvar még mielőtt beszálltál volna. A rikkancs pedig leveszi a részét a soförtől és mindenki jóljárt. Ha hátra vagy bezsúfolódva a buszban, és ki akarsz szálni, csak kultúráltan jelezz az előtted ülő vállán, és add a kezébe a pénzt, az pedig előreadja. Na ennyit a közbiztonságról. A sofőrök nem lassítanak, viszont bátran közlekednek.

Rio de Janeiro állam legszebb strandjai - mondanom sem kell - nem a fővárosban vannak. Megkockáztatom, a Copacabana eléggé barátságtalan, a szomszédos Ipanema sokkal jobb, de az igaziak a kistelepülések partjain vannak. És akkor még ott van "a" sziget, Ilha-Grande (Hatalmas sziget). Ilha Grande valóban egy paradicsom, messze magasan sok egyéb annak titulált helyszín előtt. Csónakázásodat delfinek követik, ha búvárkodsz, ne felejts el játszani velük!

A Brazil ember számára messze nincs kolbászból a kerítés, életszínvonaluk megegyezik a miénkkel, azonban azért látni több nyomornegyedet, mert egy 500 milliós országban a legkisebb minta is óriási szám.

Panaszkodnak, hogy romlóban az oktatás színvonala, rabló export folyik az országban, nincs nemzeti mértekben véve jó minőségű és elég élelmiszer. Leginkább az USA vásárol nagyban, és nyomott áron. Panaszkodnak politikusaikra, az államra és a szövetségre, az infrastruktúra állapotára, az éppen megfelelő egészségügyre, a fizetésükre (átlagosan netto 130-150 eFt) és a dolgozni nem akaró társadalmi csoportokra. Mindezek ellenére a panaszt kicsattanó vitalitás, fáradhatatlan életszeretet kiséri, és a VALLÁS. Az a tapasztalatom, hogy a kisebb településeken, ha kellő tisztelettel viseltetsz, mind vendég (és nem mint túrista) mindent megtesznek érted, hogy bemutathassák a csodálatos brazíliájukat, amire oly annyira büszkék. Neked pedig nincs más dolgod, mint annyit mondani mindenre: No Problema, BOM.

Brazíliával szemben úgy tapasztalom sokaknak vannak sztereotípiái. Részben megértem - elsősorban azoktól, akik túristaként jártak Rióban, Sao Paolo-ban, és titulusukat jól meg is mutatták - az a lerí róla, hogy túrista. Na most az van, hogy erre a jelenségre kattannak a tolvajok, de ha nem látszik rajtad, kvázi szakadtan nyomod a tömegben, akkor tízszer többet kapsz a pénzedért. Látsz dolgokat, észreveszed az embereket. A nagyvárosok kikötői miatt sok az elszegényedett drogos, illetve az ilyen helyeken a legnagyobb a túlélésre való esélye a nincsteleneknek. Nem csoda hát, hogy a közbiztonság a túristákra nézve rossz. Én éjszaka is barangoltam a városban, szakadt emberként rommá buliztam magam, elvegyültem, megjártam a tabunak számító Campo-Grande piacot, és mondhatom, senkinek sem "kellettem". Nagyszatyrokkal megtömve tértem onnan vissza a szállásomra. Nem hiszem, hogy ez szerencse kérdése, csak a hozzáállás segített. Brazíliába eljutni nem olcsó. De odaérve ezt nem kell érzékeltetni, és szerezhetsz megannyi izgalmas és szép élményt, barátokat.
Értékeld az élménybeszámolót!
6.5 (6 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
naurui - 2011.08.03. 23:33

Lájkoltam egy csomó képet!

naurui - 2011.08.03. 23:09

Nagyon tetszett! Már régóta vágytam egy ilyen nem sztereotip, de részletes, reális és érdekes képre Brazíliáról.Különös az ellentét a nyomornegyedek és a szupermodern városnegyedek között. De sokunk számára talán az az érdekes újdonság, hogy Brazíliában nem csak előbbiek vannak, hanem utóbbiak is.Szerintem igenis jóval nagyobb a nyomornegyedekben élők aránya, mint nálunk, történelmi okokból. Egy kicsit egy olyan félig kész ország benyomását kelti ez bennem. Um país movimentado.

gery007 - 2009.11.12. 14:13

Nagyon jó beszámoló!Gratulálok.Viszont rettentően sajnálom hogy egyes emberek csak azért járnak ide hogy a másikba belekössenek 1-2 elírás miatt.....

gery007 - 2009.11.12. 14:13

Nagyon jó beszámoló!Gratulálok.Viszont rettentően sajnálom hogy egyes emberek csak azért járnak ide hogy a másikba belekössenek 1-2 elírás miatt.....

kisssnora - 2009.04.18. 09:05

szép képek, hasznos beszámoló. gratula

Member - 2009.03.29. 10:12

Kedves bokember! Valóban elírtam az ország lakosságának számát, ilyen előfordulhat. Örülök hogy ennyire felkészült vagy, viszont picit sajnálom hogy a sajátos stílusodat nyíltan villantod fel egy közösségi oldalon. Ha kérdésed van, nyugodtan intézd felém levélben, és amire tudok, válaszolok - megígérem.

Member - 2009.03.29. 10:02

bokember - 2009.03.29. 06:13

"egy 500 milliós országban a legkisebb minta is óriási szám."milyen 500 milliós ország? Igaz, Brazília Latin-Amerika legnépesebb országa, de még így sincs több lakosa mint 200 millió (wikipedia szerint 190,922,000 [updated March 29, 2009] http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population )"A nagyvárosok kikötői miatt sok az elszegényedett drogos" - azért van sok elszegényedett drogos mert a nagyvárosokban kikötők vannak? mi van?? hol itt a logikai összefüggésturista rövid u, mindig rövid itudo bem, tudo bemabracos


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina