3 fõváros és Karlovy Vary

Csehország Prága

Ott-tartózkodás ideje: 2009. ápr. 30.  - 2009. máj. 03. (3 nap)

4 hozzászólás I 7 389 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. máj. 05. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar iadanyne Beszámolója

Cimkék: hercegprímáspalota  karlovyvary  orloj  pozsony  prága  venceltér 

Erre az útra is az Avantgarde Utazási Iroda szervezésében mentünk el, s nem bántuk meg. Kíváncsiak voltunk Pozsonyra-Prágára-Karlovy Varyra, mivel nem jártunk még arrafelé. Hazafele még Bécsben is tettünk egy kis városnéző sétát, eddig még ismeretlen látnivalókat is találtunk.
No, de ne menjünk máris haza, induljunk el inkább. Pozsonyban is, meg Prágában is helyi idegenvezető kalauzolt bennünket, mindketten ott született, ott élő magyarok. Részletesen elmesélték a látnivalóknál a magyar vonatkozású eseményeket, még kis történetekkel is szórakoztattak minket. Pozsonyban megtudtuk, hogy 3 nyelven beszéltek az emberek valamikor, reggel szlovákul, mikor mentek a kofák a piacra, napközben magyarul, este pedig németül, mikor az előkelőségek színházba-hangversenyre mentek. Bécs közelsége miatt még villamosjárat is szállította a pozsonyi polgárt az előadásokra, s az utolsó járattal haza is jutott Pozsonyba. A Várban most is nagy felújítás folyik, a városban viszont nagyon szépen helyrehozott, karbantartott épületeket láttunk. Mint megtudtuk, rengeteg pénzt áldoznak a történelmi épületek szépítésére, állagmegóvására. Végigsétáltunk a " királyi" útvonalon, a Hercegprímási Palotáig. Ide be is mentünk, ámultunk - bámultunk a pompa láttán. Megcsodáltunk azt a 6 darab nagyméretű selyemgobelint is, aminek különleges története van. El fogom mesélni külön élménybeszámolóban hamarosan. Pozsonyban sétáltunk még egy kicsit, s Prága felé vettük az irányt.
Másnap reggel 9-től aztán este hétig ismerkedtünk ezzel a csodaszép várossal. Rászolgált Prága arra a találó nevére, hogy "száztornyú". Valóban ahogy lenéztünk a városra a vár területéről, mindenütt a tornyokat láthattuk, megszámlálhatatlan mennyiségben. Beálltunk a hosszú sorba a St.Vitus Székesegyháznál, de a hatalmas méretek mellett araszolva minden "apró" részletet meg tudtunk nézni ez idő alatt. Aztán a benti látnivaló! Csodálatos az egész, fogok erről is írni külön. Átsétáltunk több udvaron, szép épületek, s rengeteg turista között, majd az Aranyutcácska következett. Tüneményes kis házai, picurka szobák, ami most mind-mind szuvenírbolt. Elsétáltunk a Károly-hídhoz is, nagy nehezen átjutottunk rajta. Nem csak a milliónyi turista miatt volt nehéz az átjutás, hanem azért is, mert a híd egyik felét elkerítették, felújítják. Ezután egy kellemes hajókázáson vettünk részt. Feldobtak minket a hajón egy jégkrémmel, meg egy frissítő sörrel, s ringatóztunk egy jó órát a Moldván. A vízről is láthattuk Prága száz tornya közül legalább a felét, s a Velencét idéző kis lagúnáit. Ez a kis pihenő jó volt, erőt gyűjtöttünk a további városnézésre. Mert volt még látnivaló bőven, ezután jött még a csoda! Az Óváros tér, az Orloj, a gyönyörű házai, palotái, Székesegyházai, templomai, nem tudtunk hova nézni, nem tudtunk betelni vele. Aztán elsétáltunk még a Vencel térre is. Igyekeztünk mindent lefilmezni, lefotózni, hazahozni emlékbe. Egy kis étteremben pedig nagy adag és nagyon finom kacsasültet ettünk knédlivel, párolt lila káposztával, s leöblítettük egy jó korsó barna sörrel. Valószínű elmegyünk még máskor is Prágába, kellemes emlékek maradtak a városról. Harmadik napunk egy sörkóstolóval indult, megálltunk ugyanis a Krusovce-i sörgyárnál, s itt is a barna sört ízlelgettük meg, s vásároltunk belőle jó pár flaskát, no persze nem csak magunknak, hanem ajándékba is. Mindez Karlovy Vary felé menet. Ez a kis városka közel van a német határhoz, a hegyek között védve, kellemes időjárása és a 12 gyógyforrása miatt már régóta kedvelik. Hát meg kell mondjam, mi is megkedveltük rövid idő alatt. Tündéri kisváros, mesébe illő házaival, a kolonnádokkal, szebbnél-szebb hotelekkel, no persze az előkelőségek és a gazdagok pénztárcáihoz mért árakkal. Elsétáltunk a folyócska partján végig a városon, belecsöppentünk egy jelmezes felvonulásba, megpihentünk egy kicsit az öreg Svejk mellett, ettünk egy fini fagyit, s fájó szívvel de elbúcsúztunk ettől a kis ékszerdoboztól ott fenn a hegyek között. A negyedik napunk más a hazafele jövet, s a búcsúzás volt Csehországtól. Beugrottunk Bécsbe, átsétáltunk a Hofburgon, a kissé feltúrt utcákon eljutottunk a Szt.István Dómhoz, s belül is megcsodáltuk újra. Itt is ettünk frissítőként fagyit, végigsétáltunk az Operaház hűs árkádjai alatt, s a Maria Teresia szobránál fejeztük be ezt a nagyon tartalmas és szép 4 napos kirándulásunkat.
Feltöltve: 2009. máj. 05.
iadanyne kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
7.1 (7 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
iadanyne - 2009.07.28. 07:17

Köszönjük kedves Ywette, továbbra is ilyenek szeretnénk maradni, nem akarunk csalódást okozni, s irány London!

w.yvette - 2009.07.26. 12:31

Minden utazási irodának ilyen vendégeket kívánok, mint az Ádány házaspár! Kedvesek, érdeklődők, pontosak és nagyon-nagyon szeretnivalók! Y.

futestechnika - 2009.05.06. 08:39

Már vártam, mindennap benéztem, hogy elkéászült-e a beszámoló. Várom a folytatást:))))

futestechnika - 2009.05.06. 08:39

Már vártam, mindennap benéztem, hogy elkéászült-e a beszámoló. Várom a folytatást:))))


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo