A Dunluce Kastélyban Észak-Írországban

Egyesült Királyság Bushmills

Ott-tartózkodás ideje: 2009. ápr. 19.  - 2009. ápr. 19. (1 nap)

0 hozzászólás I 5 441 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. máj. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar reserva Beszámolója

Cimkék: causeway_coastal_route  dunluce_castle  dunluce_kastély  észak  észak_írország  észak_írország_nevezetességei  írországban  írországi_látnivalók  irorszag_latnivalok  írország_nevezetességei  kirándulás_írországban  túra 

Az előző részekben már írtam észak-írországi kirándulásunkról: Kötélhídon Észak-Írországban c. beszámoló és az Óriások Útján Észak-Írországban c. beszámoló.

Utunkat tehát az Óriások útjától (Giant’s Causeway) a Dunluce Kastély (Dunluce Castle) felé folytattuk. Dunluce az Észak-Antrim parton fekszik, 5km-re Portrushtól és 3.5 km-re a whiskey gyártásáról híres Bushmilltől.(Közigazgatásilag Bushmillhez tartozik).

Egy kis parkoló található a kastély közelében (ingyenes), ahogy azt Írországban már megszokhattuk egy kis visitor centre-en kell keresztülmenni. Nagyon kedves és segítőkész a személyzet, még magyar nyelvű tájékoztató is adnak a kastélyról. Egy kis teremben kiállították a kastély makettjét is, így némi fogalmunk lehet róla, hogy hogyan nézett ki teljes pompájában. Egy rövid filmet is megnéztünk ugyanitt a kastély történetéről, amiben nyilatkozik a MacDonnell család – akik a kastély tulajdonosai voltak - utolsó sarja is.
Jó tanács: Mindenképpen legyen nálatok font, mert eurót sajnos nem fogadnak el, bankkártyát viszont igen. Belépődíj: £2/felnőtt, £1/gyerek (4 év alatt ingyenes)

A Dunluce Kastély viharos történelemre tekint vissza, az 1200-as években építette Richard de Burgh, majd a skót MacDonnell klán tulajdonába került. Dunluce közelében süllyedt el a Spanyol Armada egyik fontos hajója, a Girona is. Viharos és zátonyokkal teli erre a tenger.

Az a monda járja, hogy éppen egy esküvőt tartottak a kastélyban a 17. században egy viharos napon, amikor is a kastély konyhája a tengerbe zuhant, egyetlen konyhai kisegítő fiú élte túl a katasztrófát; ő éppen a konyha azon sarkában ült, ami épen megmaradt.

Már korábban olvastam róla és tv-ben is láttam róla egy műsort, de “élőben” lélegzetelállítóan szép, különösen, ha még a nap is süt:)
Az Atlanti-óceán kéksége, a kastély csodálatos romjai; teljesen visszarepültünk az időben, milyen lehetett vajon itt élni? A legenda szerint a kastély úrnője nem szerette hallani az óceán morajlását, ráadásul amikor a konyha leszakadt és a tengerbe zuhant, úgy döntött, hogy elmenekül erről a “borzalmas helyről”.

Természetesen sokat fényképeztünk (mint mindig), de olyan sok csodálatos látnivaló van itt! A kastély falain nagy táblákon minden helyiséget részletesen bemutatnak, leírják a történetét. Padokat is felállítottak a kastély területén, így egy kicsit mi is megpihenhettünk és élvezhettük a friss óceáni levegőt és a sziklához csapodó hullámok morajlását.

A mi Észak-Írországban tett kirándulásunk ezzel végetért, igazából egy napra bőven elég volt ez a 3 kirándulóhely, de ha több időtök van és foglaltok szállást is Északon, akkor bátran folytathatjátok ezt a látnivalókban bővelkedő észak-írországi autós túrát. Az egész "Causeway Coastal Route" 314km hosszú, kb. 5 napot érdemes rászánni, Londonderryben ér véget.

További írországi utazási tippek, ötletek
Írországi Utazók - www.reserva.blog.hu >>
Autóbérlés Írországban
www.autoberlesonline.hu/irorszag >>
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo