Ahol ćevapi-nek mondják...

Bosznia-Hercegovina Szarajevó

Ott-tartózkodás ideje: 2009. máj. 04.  - 2009. máj. 04. (1 nap)

1 hozzászólás I 6 532 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. júl. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: Bosznia-Hercegovina  Jablanica  Montenegro  Szarajevo 

MONTENEGRÓI KÖRUTAZÁS 4. NAP

Az utolsó nap alig tartogatott többet számunkra, mintha kamionsofőrként egy rakományt kellene A pontból B-be vinnünk. Sok vezetés, kisbuszból bámészkodás, elsuhanó tájak, szerpentin, kopár hegyek, bokros hegyek, erdős hegyek, folyóvölgyek, romos házak, kétnyelvűség... Címszavakban objektíven a nap eseményei. Ha a szubjektív oldalát nézzük a dolognak, akkor a kései hazaindulás, sok várakozás a határnál, mégtöbb egy felesleges megállónál, idegeskedés, morgó utasok, éhezés határozta meg a napunkat.

Indulás előtt azért volt eszünk, és vettünk három kiflit egy közeli pékségben. A franc se gondolta volna, hogy az a kifli amit kinéztünk, van vagy egy méteres! Cselesen takarásban volt a kifli nagy része, a gyanútlan vevő meg csak akkor tudja meg mit is vett, amikor ideje, se türelme sincs arra, hogy kimagyarázza magát. Gondoltuk, leszünk annyira éhesek, hogy megegyük... Tévedtünk.

A jablanicai ebédig gyakorlatilag ezen és pár üveg ásványvízen éltünk. Pazar koszt, de nem maradt más. Jablanicában aztán ki nem hagyhattuk a szláv konyha egyik remekét, a ćevapi-t, amit - mint már írtam - máshol ćevapčići-nek neveznek. Éttermünk elég szegényes és szerény is volt, a pincér úgy festett, mintha még ma is tartana a háború (pedig állítom, hogy fiatalabb volt nálam a srác), kevés koszt, az se valami jó minőségben... de legalább ehető. Egy adag helyett majdhogynem két adag jutott nekem - ezzel el is árultam gondolom mindent.

Jablanicában másra nem is igazán jutott időnk, hiszen szerettünk volna mihamarabb Magyarországra érni. Amúgy is Montenegró fele megálltunk egy bő egyórás nézelődésre, úgyhogy most bátran kihagyhattuk.

Miután megtömtük amúgy is szűk bendőnket ezzel a pár falatka birkahússal, elindultunk az entitás, és egyben ország fővárosa, Szarajevó felé. Gondolom akinek van egy halovány tudása is a történelemhez, az minimum egy eseményt tud mondani Szarajevó kapcsán: Ferenc Ferdinánd meggyilkolása... De akár meg lehetne itt említeni Európa egyik leghosszabb városostromát, vagy az Olimpiát. Merthogy Szarajevonak összejött az, ami Budapestnek szerény véleményem szerint sosem fog (mentségünkre szolgáljon, hogy 1920-ban mi rendeztük volna, ha nincs a vesztes I. világháború).

Szarajevóról tudni kell, hogy az ottani fejesek már régóta igyekeznek Világörökségi rangra nominálni e fővárost, a multikulturalitás címszava alatt, sajnos máig sikertelenül. Bár lássuk be, hogy a tény, miszerint ott élnek római katolikusok, ortodoxok, muzulmánok és zsidók vajmi kevés. Ha ilyen egyszerű lenne, akkor Pécs már régóta Világörökség lenne. Node lássuk, lenne e a bosnyákoknak oka, hogy büszkék legyenek városukra:

A város "medinája" szép, rendezett. Bazárosok mindenhol, mintha csak Törökországban lennénk. Ugyanazon arab holmik megtalálhatóak itt is, semmivel sem különbözik. Szép épületek, hatalmas Gázi Husrev bég mecset, előtte egy pompás sadrvan-nal, hithű muzulmánokkal, sok-sok helyes etikára felhívó táblával. Ennyit ad Szarajevó. Meg esetleg a híres merénylet helyszínéül szolgáló hidat... Van pár robbanások nyomait magán hordozó emeletes ház; de - tudomásom szerint - nincs már szarajevói rózsa. Legalábbis nekünk ezt mondták, és valóban, mi sem láttunk a belvárosban. Hatalmas temetők viszont vannak, és minaretekkel bővített magánházak is.
Ennyit tartogat Szarajevó.

Városnézés után, kb. este hét körül indultunk vissza Magyarországra. Este, éjjel még pár megálló, majd mikor megláttuk Pécs fényeit, kicsit megkönnyebbültünk. Szép kirándulás, nagy élmény volt; csak a hazaút volt gyötrelem.

Mindenesetre mint Montenegróról, mint Bosznia-Hercegovináról csak jókat lehet mondani, amennyiben az ember nem a luxusra, és nem a tengerparton sütkérezésre akar összepontosítani.
Értékeld az élménybeszámolót!
9.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
kinaisarkanykacsa - 2013.07.03. 13:13

Üdvözlöm! Mit jelent az, hogy gyötrelmes vissza út? Ilyen rosszak az utak Boszniában? Montenegróban fizetni kell az alagutakért? Boszniában az a kicsi autópálya mennyibe kerül? Köszi a válaszokat!Üdv:Csaba


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo