2 és fél nap a horvát Adrián-Novi Vinodolskiban

Horvátország Novi Vinodolski

Ott-tartózkodás ideje: 2009. júl. 22.  - 2009. júl. 24. (2 nap)

0 hozzászólás I 9 525 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. aug. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Krisz Beszámolója

Cimkék: király  KRK  Mátyás  Vinodolski 

Mivel közel lakunk a horvát határhoz, volt 3 szabad napunk és nagyon meleg időnk-ezért gondoltunk egyet és "leugrottunk" az Adriára.
Hogy hová még, még mi sem tudtuk, a helyszínen eldől:
Senjnél értünk le a tengerhez, 2,5 óra autózás után-Novi Vinodolski lett a választott település: kb 310 km nekünk.

Novi Vinodolski Horvátország északi részén, Crikvenicától délre, Senjtől északra, a Kvarner-öbölben elhelyezkedő, 5 ezer lakosú tengerparti kisváros, az öböl egyik legnépszerűbb üdülőtelepülése, a Magyarországhoz egyik legközelebb fekvő horvátországi üdülőhely. Különösen hangulatos óvárosa van. Fő strandja, a Lisanj homokos,(így hívják egyik nagyon régi szállodáját is a strand fölött) néhol sziklás, kék zászlós strand. Novi Vinodolski a Frangepán-család birtoka volt, majd Frangepán Kristóf kivégzése után a magyar, és az osztrák kincstár tulajdonába került. A város híres a "horvát aranybulláról" is: az 1288-as vindoli kódex, melyet itt fogalmaztak meg(ki van szépen táblázva a látnivalóknál az utcán) a horvát törvénykezés alapja lett.Itt található még Mátyás királyunk által aláírt okirat is a hollós pecséttel!

Novi Vinodolski már a 19. század végén népszerű üdülőhellyé vált, Opatija után. A tengerpart melletti épületek olyanok, mintha Opatijában járnánk! A várost 1953-ig csupán Novinak hívták.

Nem a legszebb horvátországi üdülőhely, de rossznak se mondható, sokakat ámulatba ejtenek hangulatos utcácskái, a kristálytiszta tengervíz, és levegő. Ugyanakkor sokak szerint, Crikvenica és Opatija jobb választás lehet, és itt csak a Magyarországhoz közeli Kvarner-öbölről szóltunk.
Novi Vinodolski strandján pihenve aszemben lévő KRK szigete hívogat, ahová a helyi kikötőböl szerveznek nap mint nap kirándulásokat!

Novi Vinodolski híres a minden évben július elején (2009-ben július 3-4-én) megrendezésre kerülő nemzetközi nyári karneváljáról (Ljetni karneval) is: mi erről idén sajnos lemaradtunk:o(((
A Horvátország minden részéről, és külföldről is érkező vicces, és érdekes jelmezeket viselő előadók felvonulása, és zenélése felejthetetlen élményt nyújt.Az apartmanunk tulajdonosától kaptunk mindenféle tájékoztató füzetet, átböngészni érdemes, mert idén nyárra még sok a program:
Ezen kívül, július elejétől augusztus végéig folyamatos fesztivál zajlik itt: a Vinodol Nyári Esték Fesztivál keretében klasszikus, népi, és popzenei előadások hallgathatók, minden nap koncerteket tartanak.

Az apartmanunk tiszta volt, új. A teraszról a Krk szigetet láttuk.
Esténként a sétálóutca, ahová a szállásunk utcája vezetett-megtelik nyaraló vendégekkel, aki vacsorázni mennek valamelyik helyi étterembe!
Ha nem vagy éhes, lemenni szinte kötelező már csak a felejthetetlen hangulat kedvéért is!
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo