Szigetvár-Ormánság-Siklós-Villány tanulmányút

Magyarország Siklós

Ott-tartózkodás ideje: 2008. okt. 18.  - 2008. okt. 18. (1 nap)

4 hozzászólás I 2 868 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. aug. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: Baranya  bor  Drávaiványi  Drávaszabolcs  határ  Magyarország  Ormánság  Siklós  Szigetvár  Villány 

Nem tudom ki mit hallott az Ormánságról, egyáltalán tudja-e az átlag magyar, hogy hol is van? Vannak tv-műsorok, melyek riporterei leszólítják a Pest utcáin járókelő embereket, feltéve nekik egy-két kérdést. Azok után, hogy a többség nem tudta múltkor sem megmondani, kiről nevezték el a Kossuth utcát, inkább bele se merek gondolni, ki hová tenné az Ormánságot.

Tegyük hozzá: Nem feltétlenül kell tudniuk az embereknek. Nem történt igazán nagy történelmi esemény e földrajzi területen, nincsenek nagy híres épületei, se pedig természeti csodái. Ami extra e dél-baranyai területben az az, hogy írva vagyon: a lakosság több mint 80%-a munkanélküli. Ormánság aprófalvas vidékét messze elkerüli minden cég, nincs árukereskedelme, és valószínűleg turizmusa se. Ha ennyire nincs itt semmi, akkor végülis miért is megy el az ember egy ilyen helyre? Konkrét választ nem tudok erre adni, talán a kíváncsiság.

Mi az Egyetem révén jutottunk el e környékre egy napra. Utunkat Szigetvárral kezdtük, mely a híres "Szigeti veszedelem" révén került a köztudatba. Csakhogy mi messze elkerültük a pár évtizede sanyarú sorsú téglavárat, és csak a Török-Magyar Barátság Parkja nevű városon kívül eső helyet csodáltuk meg.

Még a 90-es években hozta létre a török állam, mikor Szulejmán szultán valamiféle évfordulóját ünnepelték. Először csak egy sadrvan-t építettek, majd egy síremléket. Később ezt bővítették egy Szulejmán és egy Zrinyi Miklós szoborral. Vizuálisan nézve megkapó dolog; ha a neten böngészünk, láthatjuk, hogy a törökök többsége igenis szereti a magyarokat, és rokonnépeknek tartanak minket (a szlávokat viszont utálják). Ebben nem tudom mi az igazság, de 500 év távlatából is furcsán mutat, hogy "török-magyar barátság".
A park amúgy két nyelvű... török és magyar szövegek is olvashatóak a táblákon.

Szigetvár városában egy mecsetből átalakított római katolikus templomot tekintettünk meg, Dorfmeister István munkáival díszítve. Dorfmeister neve elég híres Dunántúli viszonylatban: sajnos inkább tucatmunka jellemző festészetére, mint az egyediség.

Következő állomásunk, Drávaiványi egy alig 150 fős település az Ormánságban. Iszonyatos szegénység, infrastrukturális megközelíthetetlenség uralkodik az egész területen. Munkanélküliség megszüntetése érdekében 1-2 éve az egyik községbe kiépítették egy hulladékfeldolgozót, ahol pár embernek adnak munkát.

Drávaiványi olyan falu, amiből sajnos sok van errefelé: tulajdonképpen bármelyik környező településre is mehettünk volna ehelyett. Egyetlen dolog miatt lóg ki a többi község közül: a népi barokk stílusban felhúzott református temploma miatt.

Következő állomásunk, Drávaszabolcs. Az itt található bunkerekről, és "Magyar Maginot-vonalról" már írtam pár hónappal ezelőtt, így ebbe nem is folynék bele.

Kilépve az Ormánságból, a pár évig Magyarország legdélebbi városa címet elnyerő Siklós felé vettük az irányt (azóta Harkányé e cím). Mint ismeretes, itt is áll egy vár, melybe idő hiányából kifolyólag nem mentünk be.

Viszont egy kevésbé ismert, de annál szebb épületbe, a Malkocs bej dzsámiba mentünk be. Jártam már pár dzsámiba, de eddig ez tetszett meg legjobban. Siklós többvallású arculatát tükrözi, hogy a magyar katolicizmus és iszlám hit emlékhelye mellett a pravoszláv vallásnak is helyt adtak, ugyanis a városban egy rác ortodox templom is található. Kívülről felújítva, belül szúk által zabált, érdekes képet mutat így. A templom vallásukból adódóan ikonokkal gazdagított, és teljesen más elrendezésű, mint a katolikus vallás egyházi épületeié.

Utunk végső állomása a Villány melletti szoborpark volt, ahol elkortyolgattunk pár pohárka villányi bort . A szoborpark túl sok érdekességet nem mutatott; sajnos jártam itt már jópárszor életem során.

Összességében a vidék szép, vannak igazán rejtett értékei (sajnos nagyon mélyen eldugva). Véleményem szerint kis pénzzel javítani lehetne a helyzeten... Ha nem is a gazdaságon, de legalább a fent említett két vár (Szigetvár és Siklós) állapotán.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
6.6 (8 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Koga - 2009.08.15. 19:12

Én is többször jártam a környéken (Siklóson, Vajszlón többször is, és nem átutazóban). Ez az iromány egy adott csoportos utazásról szólt, természetes, hogy nem fűzöm bele a tárgyalt nap nem látott látnivalóit.

pancso - 2009.08.15. 16:59

Egy nap alatt ennyi helyet nem lehet bejárni! Mióta megismertem a páromat (harkányi), kb. havonta egyszer megfordulok ezen a környéken. Még mindig tud újat nyújtani nekem! Csak néhány a környékről, amiről nem tettél említést: Sellye, Dráva-part (gyönyörű folyó), Harkány (fürdő, Tenkes-hegy), Máriagyűd, Szársomlyó.Talán a közeljövőben lesznek változások (pl. siklósi vár felújításra kerül, harkányi fürdőfejlesztés, stb.), amik vonzóbbá teszik ezen tájegységet is, bár én így is szeretem, s ajánlom másoknak is!!

Koga - 2009.08.14. 09:53

Köszönöm szépen. (^_^) Bár a képanyag sajnálatos módon elveszett (csak a hónapokkal ezelőtt feltöltött szigetvári és drávaszabolcsi képeket találtam meg).Az általad említetten nem is tudom sírjak e vagy nevessek (különösen Őrség tekintetében), bár nálunk is hasonló ugyebár a helyzet. És akkor még nem említettem azt, hogy amikor Szlavóniát ejti ki a száján az ember, akkor csaknem megostorozzák, hogy az Szlovénia. Ájjájj... népműveltségi rátánk vajon mennyit zuhanhatott az elmúlt 10-15 év "nagyszerű" oktatásügyi reformjainak köszönhetően? :(

futestechnika - 2009.08.14. 09:30

Koga, Koga, Miről beszélsz Te???? Ormánságot, viccelsz??? Az Őrséget sem ismeri pl. leendő kollegina, akkor miről beszélünk? És hol van még a Hetés, Kemenesalja, Göcsej????A beszámolód persze szuper!!!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo