Zermatt - Gornergrat (Matternhorn nélkül)

Svájc Zermatt

Ott-tartózkodás ideje: 2006. aug. 06.  (1 nap)

0 hozzászólás I 8 610 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 08. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Josilap Beszámolója

Cimkék: Gornergrat  hegyi  Matternhorn  vasút  Zermatt 

Ez a gyönyörű üdülőváros és síparadicsom Wallis kantonban fekszik. Mattern folyó völgyében haladva juthatunk el ide. Gépkocsival Täsch-be érkezünk először, innen vonattal juthatunk el a városba, mert gépkocsival behajtani tilos. Vicces, de egyben tanulságos is, hogy elektromos járművekkel lehet eljutni mindenhova. Vagy gyalogosan. A vonatok 20 percenként indulnak.
Zermatt fő nevezetessége, hogy innen indul az a hegyi vasút, ami Matternhorn-ra kiváló kilátást biztosító Gornergrat csúcsra megy. A Tobblerone csokit is ihlető Matternhorn Svájc egyik jelképe, biztos ti is láttátok már.
A kisváros egy üzletekkel és éttermekből álló sétálóutcából és egy hotelekből, panziókbó álló üdülőövezetből áll. Rengeteg a túraútvonal és és gyönyörű a környék, több napot is el lehet itt tölteni, bár nekem csak egy jutott belőle. A városka közepén van egy kis kápolna, melynek a kertjében vannak eltemetve azok a hegymászók, akik nem jöttek vissza a Matternhorn-ról.
Mi a hegyivasúttal felmentünk a csúcsig, ami kb 5-6 megállót jelent. A jegy nem túl olcsó 7-8-ezer Ft-ban jött ki oda-vissza. Persze az élmény mindenért kárpótól. A 3089 m-ren lévő Gornergrat-on egy csillagvizsgálót, meterológiai központot és persze egy jó kilátóhelyet találunk. Kicsit ritkább a levegő mint a városban, de azért kibírható. A hőmérséklet azonban jóval hidegebb, mi augusztus 6-án voltunk 2 C fok és hófoltok és felhők fogadtak bennünket. Ilyen a formánk, sajnos így Svájc jelképét nem tudtuk lefotózni csak a közeli gleccsereket. Persze élelmes vállalkozók itt is vannak, egy ködös fotónál is biztosítják, hogy számítógéppel odavarázsolják mögéd a hegyet (ára: 10 CHF). Lefelé többen gyalog indultak el, és mondhatom egyedüli élmény felülről látni a várost és leereszkedni a völgybe. Aki teheti mindenképpen látogasson el erre a gyönyörű vidékre.
Josilap kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina