Invalidusok Dómja- Napóleon sírja

Franciaország Párizs

Ott-tartózkodás ideje: 2004. máj. 26.  - 2004. máj. 31. (5 nap)

0 hozzászólás I 16 577 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. aug. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
Párizsi barangolásunk egyik választott célja volt az Invalidusok Dómjának megtekintése. Már az első látásra megnyerő volt a dóm kupolája, ahogy csillogott a napfényben. Az oszlopokkal díszített eleje pedig egyedülálló és a megszokott templom homlokzatoktól eltér.
XIV. Lajos, a Napkirály adott megbízást egy olyan katonai kórház és nyugdíjotthon tervezésére, mely otthont ad a beteg, rokkant, idős katonák életük végéig való egészségügyi- szociális ellátására.
A feladatot a 34 éves udvari főépítész, Libéral Bruant kapta. Párizson kívüli területen hat év alatt felépül t a francia klasszicizmusnak nevezett stílusban az épületkomplexum.
Bruant tervei nem nyerték el a hadsereg vezetőinek tetszését, ezért Lajos az építésznek megköszönte az addigi munkálatokat. Az egyházi épület megtervezésével és kivitelezésével Jules Mansart-t , az ugyancsak királyi főépítészt bízta meg. A tervek és a kivitelezés elég lassan készültek el, a dóm kereken 30 évig épült.
A székesegyház két részre oszlik. Az első a főbejárat felöli rész a kupola alatt a dómtemplom, a második a kórház felöli rész a hosszanti hajóban a katonatemplom.
A dóm örök nyughelyül szolgál több neves tábornoknak és marsallnak, de a legnagyobb ilyen név természetesen Napóleon, a franciák első császára.
A dóm Szent Lajos kápolnájában vörös kőkoporsóban pihen Bonaparte. Különös érzés járja át az embert, amikor körbesétál a külön neki kialakított kriptában. A karzatról mindenki kényszerül fejet hajtani Napóleon koporsója előtt, ha látni akarja. Idegenvezetőnk megjegyezte, hogy nem véletlen a kriptában a koporsó ilyen módon való elhelyezése!
Körben a falakon mindazokról a vívmányokról olvashatunk, amelyeket nemcsak hazája, hanem az egész földrész neki köszönhet. A szarkofág körül pedig azokról a nagy csaták helyszíneiről, ahol győzelmet aratott.
Láthatók továbbá Foch és Leclere marsallok, Rouget de Lisle,(aki komponálta a Marseillaise-t) emlékművei. Itt temették el Vauban marsall szívét is.
Az Invalidusok eredeti épületrészében 1905 óta a Hadtörténeti Múzeum működik. A nyugdíjas és rokkant katonák egy másik, azóta épült, korszerűbb részben kaptak helyet.
Feltöltve: 2009. aug. 28.
Értékeld az élménybeszámolót!
8.7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina