Karnevál Velencében

Olaszország Velence

Ott-tartózkodás ideje: 2005. feb. 04.  - 2005. feb. 05. (1 nap)

0 hozzászólás I 4 447 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. szept. 01. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
A Velencei karnevál ősi hagyományokra épül. Az első írásos emlékek, melyek megemlítik a karnevált, 1094-ből valók. Sok részletet megőrzött a múltból: a dózse és vendégei az erkélyről üdvözölték a népet. A húshagyó csütörtöki ünnepségek eredetileg parádés felvonulással kezdődtek. Az ünnepségsorozat végén pedig - húshagyó kedd éjjelén - a Szent Márk téren az egybegyűltek levették maszkjaikat, és kórusban búcsúztatták a karnevált.
Dél-Európában a farsang az év egyik legnagyobb ünnepe volt, olyan kivételes időszak, amikor viszonylag büntetlenül, nyíltan is ki lehetett mondani dolgokat. A farsangi időszak januárban kezdődött és az ünnepi hangulat a nagyböjthöz közeledve nőttön nőtt. Velencében a Szent Márk téren hatalmas színjátékhoz volt hasonlítható az ünnepség.
A húshagyókedd a karnevál utolsó napja és egyben a csúcsnapja is. Az utolsó napon búcsúznak el a Karnevál Hercegétől, és ahogy az első napon mindent odaadtak neki, ekkor mindent elvesznek tőle. Szimbolikusan megölik a karnevált. A Karnevál Hercege élt, evett, ivott, tobzódott, kiszórakozta magát kellőképpen, de ekkor stílusosan búcsút vesznek tőle. Elkísérik utolsó útjára és megsiratják. Az álarcosok kendőkkel törölgetik a szemüket, hogy kifejezzék szomorúságukat. Még bíróság elé is cipelik, rákennek minden rosszat, ami a városban történt, kiszabják rá a büntetést, majd a nép elkíséri a máglyához. A máglyánál az élő alak helyet cserél egy felöltöztetett szalmabábúval, amit aztán tűzre vetnek. A nép zokogást mímel, majd visonganak, és a seprűjükkel ütik a földet. A szalmabábú jelképében az önmagukban rejlő rossztól is búcsút vesznek. A karnevál egyik fontos eleme a tűz. A megtisztulást jelképezi, tűzre teszik a rosszat, és mindenki megszabadul a bűntől. Ezzel a pillanattal a természet végre kilép a télből és visszatér az élethez.
A maszk kétségtelenül a karnevál jelképe, Velence szimbóluma. A maszk-készítőknek már a középkorban saját alcsoportjuk volt a festők céhén belül. Európa több országába eljutottak az itt készült maszkok, Magyarországra is innen hozatták az álarcokat és ruhákat Mátyás király korában.
1980-ban, kétszáz év téli álma után újították fel a Velencei karnevált. A központi Szent Márk téren, a tereken és a szűk utcákon álarcos, jelmezes párok sétálnak a látogatók hömpölygő tömege között. Aki ellátogat ezeken a hétvégéken Velencébe, megismerheti ennek az elvarázsolt, romantikus város farsangi, nagyvilági szalonokat utánzó arculatát, amely ma a világ legrangosabb eseményeinek egyike. Ideje alatt hozzávetőleg félmillió turista keresi föl a várost. 1979 óta, amikor ez a szép hagyomány újra életre kelt, a látogatók száma évről évre nő. Főleg az ünnepségsorozat utolsó hétvégéje zsúfolt, nem ritka, hogy sokan csak a várostól 10 kilométerre találnak szállást.
A fentiek olvasása után nem lehet azon csodálkozni, hogy évek óta készültünk eljutni egy Velencei karneválra. 2005 év februárjában sikerült 2 napot tölteni Velencében és személyesen megélni a hangulatát a farsangi kavalkádnak. A videó képsorok készítésekor elég nagy gond volt a tömegben előbukkanó jelmezes sétáló párok filmezése. Nem én voltam az egyetlen, aki vadászta a szebbnél szebb öltözeteket. Szeretném, ha azt a hangulatot tudtam volna a videómmal továbbítani, amiben nekünk akkor ott részünk volt. Az emlékezés arra késztet minket, hogy egyszer még visszatérjünk a Szent Márk térre.
Feltöltve: 2009. szept. 01.
adanyist kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
somló Somlói borvarázs
 ?A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebb egy pohár bor mellett.? ?...
mór Borozzunk Móron!
Ha MÓR, akkor BOR! Ha október, akkor Móri Bornapok! Nem is lehet ez másképp, mint sok éve már. Az...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina