Split történelmi központja Diocletianus palotájával

Horvátország Split

Ott-tartózkodás ideje: 2009. aug. 26.  - 2009. aug. 26. (1 nap)

0 hozzászólás I 5 860 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. szept. 09. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: császár  Dalmácia  Horvátország  ókori  palota  római  Split  UNESCO  Világörökség 

Split-ről már egy korábbi beszámolómban említést tettem, mint egy olyan várost, amit lehetetlen megkerülni azoknak, akik Dalmáciába igyekeznek. Vannak akik csak átmennek rajta (pl. akik Omisba, Makarskára, vagy Dubrovnikba tartanak), vannak akik a szigetvilágot célozzák meg és minimum a kikötőjéig jutnak, és vannak akik célirányos kirándulást terveznek e városba.

Mi az utóbbi kettőhöz tartoztunk. Supetar miatt kénytelen-kelletlen kétszer is megjártuk, valamint egy teljes napot töltöttünk azért, hogy megnézzük Horvátország második legnagyobb városát. Merthogy kétség kívül nagyváros. Már csak ha a populáció számait vesszük figyelembe, már rájövünk, hogy közelebb áll Zágrábhoz; mint Debrecen Budapesthez (a viszonyítási alapot a népességadatokra, és lehetőségek skálájára értem). Horvátország szerencsére erősen decentralizált (nem estek bele a magyar csapdába, ahol minden út Budapestre vezet), és ez látszik is Spliten. Dinamikus város, hihetetlen átmenőforgalommal, a part kivételével a zsúfoltság jellemző. Emlékszem, páran mondogatták már korábban nekem, hogy Split egy szó szerint mocskos város - pedig nem az. A több évszázados műemlékeket összetéveszteni az igénytelenséggel, a szétszórt ókori emlékek a jelenkori megélhetéssel való olykor bizarr összképét a mocsokkal, az azért több mint túlzás.

Tény, hogy Diocletianus palotája kicsit furán néz ki (nem pejoratív értelemben vett) bazári majmokkal tarkítva. A pincerendszerben amíg ingyenes a járkálás, addig használjuk is ki a lehetőségeinket. Fizetni nem tudom érdemes e a múzeumokra, minket csak a pémnzhiány tartott vissza, hogy bemenjünk. A Peristilium ég magán hordozza a történelmet, innen láthatjuk a palota homlokzatát, valamint jobb kéz felől az egykori mauzóleumot és templomtornyot.

A palota lényegében az egész split-i óvárost magába foglalja, az északi kapunál Nini Gergely szobrával. Az óváros körül ókori várfal fut körbe, a későbbi évszázadok alatt felépült magán- és középületeket magába olvasztva.

Maga a palota kb. a III. évszázad végétől épült, szépült, majd romlott és romba dőlt. Ami megmaradt az már 30 éve az UNESCO védelme alá tartozik. Hogy ennek van-e hatása, nem tudni - talán védelem nélkül is így nézne ki. Más kérdés, hogy akkor valószínűleg nem jönne ennyi turista a városba...
Feltöltve: 2009. aug. 29.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina