Vidova Gora, Zlatni Rat, Starogradsko Polje

Horvátország Bol

Ott-tartózkodás ideje: 2009. aug. 26.  - 2009. aug. 26. (1 nap)

0 hozzászólás I 4 552 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. szept. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: Brac  Dalmácia  hegy  Horvátország  Hvar  mező  panoráma  Solta  sziget  UNESCO  Világörökség  Vis 

Vidova Gora a dalmáciai Brac sziget legmagasabb pontja a maga tengerszint feletti 778 méterével. Sok dolgot lehet olvasni róla (pl. hogy állítólag az összes dalmát sziget látható innen), de ebben az esetben is jobb megbizonyosodni mindenről.

Mi Supetar felől közelítettük meg e helyet. Kis adriai sziget lévén nincsenek nagy távolságok, de azért jobb, ha az ember nem gyalog vagy robogóval indul neki az útnak. Mindenesetre az utak egysávosak, és gyakori a szembeforgalom, így tanácsos óvatosan vezetni.

Vidova Gorát könnyű felismerni a ráépült tv-torony miatt. Ha ez megvan, akkor csak menjünk a legközelebbi szakadék irányába, és máris elénk tárul Zlatni Rat, vagyis az Aranyszarv, mely Bol település egyetlen valamirevaló látványossága. A tengeráramlás miatt e "szarv" állandóan változtatja alakját, így bármikor megyünk, valószínűleg mindig másképp fog kinézni.

Ha túltettük magunkat a még Brac szigeten lévő látványosságon, délre tekintve meglátjuk Hvar szigetet. Itt, bár a névadó várost nem látjuk, de cserébe kaphatunk egy nagy totált a 2008-ban világörökségi rangra emelt Stari Grad mezőről.

Véleményem szerint Stari Grad is tipikusan az a "látványosság", melyet jobb távolról, egyben szemlélni, mint közvetlen mellette, vagy benne lenni; hisz akkor nem látunk semmit.
Stari Grad (Öregváros) környékén még a hellenizmus idején görög telepesek hoztak létre egy kolóniát. Mivel Dalmácia szigetei leginkább arról híresek, hogy nem sok minden terem meg rajtuk, ezért üdítő látványosság e termékeny síkságot észrevennünk a sok kopár szikla között. A területet 900*180 méteres 75 parcellákra osztották fel a görögök, melyeket kőkerítéssel határoltak el egymástól. Ezeket még akár szabad szemmel is lehet látni, de ha van a birtokunkban megfelelő minőségű távcső, akkor az egész mező a szemünk elé terül.

A Vidova-hegyről Hvar mellett látható a nyugatra lévő ©olta, és az egy kicsit távolabb eső Vis sziget is.
Feltöltve: 2009. aug. 29.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina