Csodálatos Casablanca

Marokkó Casablanca

Ott-tartózkodás ideje: 2005. márc. 18.  - 2005. márc. 18. (1 nap)

0 hozzászólás I 3 850 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. okt. 04. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
Maroccói körutazásunk egyik állomása Casablanca volt. Feleségem hőn óhajtott vágya volt eljutni Casablancába, mégpedig Rick kocsmájába, ahol a híres Casablanca filmet forgatták. (Közben megtudtuk, hogy a híres Rick kocsmában egyetlen kockát sem forgattak.) Tehát maradt a hír, amiért oly sokan megkeresik ezt a helyet. Úgy indultunk az útkeresésre, hogy olyan utazási irodát választottunk, amelyiknek a programjában Casablanca is szerepel. Sikerült megtalálni az irodát és el is jutottunk Casablancába. Este volt már amikor a busz megérkezett velünk a szállásunkhoz. A vacsora után megindultunk felfedezni és megtalálni a régen óhajtott Rick kocsmát. Bebolyongtuk az egész környéket. Voltak akik már megtalálták és visszafelé jöttek. Mi szorgalmasan követtük az útmutatásukat, nem nagy sikerrel. Az igaz, hogy azt el felejtették mondani, hogy az a bizonyos kocsma, egy híres szállóban, a Hyatt szállóban van. Mi többször is elmentünk a szálló előtt, ahol aranysujtásos portás őrizte a bejáratot. Nem is mertünk arra gondolni, hogy ezen a portán csak szépen be kell sétálni, s máris bent vagyunk a kocsmában, ami tulajdonképpen a Casablanca bár, a hotel étkező tere. Mindezt másnap reggel mi is megtudtuk, amikor reggeli után első utunk ide vezetett. A többit nem mondom el, mert a készült videó erről árulkodik.
Nemcsak a kocsma látásáért jöttünk Casablancába. Ma Afrika egyik legnagyobb városa, Marocco legfontosabb kikötője. Több mint 4 millióan lakják. Elegáns éttermek, csodaszép parkok, hotelek, modern épületek, bankok mind megtalálhatók a városban. Időnk nem volt arra, hogy mindezt a szokott módon végignézzük, mert a fő időnket az arab világ legnagyobb csodájának, a II.Hassan mecset megtekintésére fordítottuk. Nem volt szerencsénk, mert csak kívülről járhattuk körül. A tetején lobogó zászló jelezte, hogy a belső termek nem látogathatók. A mecset az ország korábbi királyának 60.születésnapjára készült. Tizenhárom évig épült, s 1993 ban készült el. A világ harmadik legnagyobb mecsetjének tartják. Az építkezés költségeit, mintegy 700 millió dollárt, nagyrészt közadakozásból fedezték. Vezetőnk tájékoztatása szerint, olyan modern belső építészeti megoldásokat alkalmaztak, mint például a padlófűtés, a több mint 1000 tonna súlyú, nyitható tetőszerkezet, mellyel 5 perc alatt az egész mecset légcseréjét meg tudják oldani, az elektromosan nyíló ajtók. A minaret magassága 210 méter és a felső szintre, a kilátóhoz lifttel lehet feljutni. A minaret tetejéről éjszakánként egy lézernyaláb Mekka felé mutat. Belső terében kényelmesen elférne a párizsi Notre-Dame és 25 ezer hívő befogadására képes. Ez már igazán elképesztő! Alig hihető, még inkább sajnáltuk, hogy nem juthattunk be mindezt megtapasztalni. A mecsetben és a téren több mint 100 ezer hívő fér el. Ilyen népes embertömeg a vallási ünnepeken és a király születésnapján gyűlik össze. A mecsetet a feltöltött óceánra, többségében betonpillér alapokra építették. Az ötletet, hogy a mecset mesterségesen feltöltött alapra épüljön, a Koránból vették. Az óriás méretű kapuk bronzból és titánból készültek. A felhasznált építőanyagok mind Marocco környékéről valók. Kivételt képeznek a carrarai márványoszlopok és a kristály csillárok. Sajnos ezt mi nem láttuk, csak az ismertetésből tudjuk. Az építkezés neves francia térkomponista tervei szerint készült. A videón is jól látható az óriási tér - vezetőnk ismertetése szerint - ami nem nagyobb egy futballpálya méreténél. Maroccoban ez az egyetlen mecset, ahova a nem muszlim vallású emberek is bemehetnek.
Látni kell az iszlám világnak ezt a vízre épített csodáját, amire a casablancaiak nagyon büszkék. Kívánom, sokan jussanak el Casablancába, hogy lássák mindazt, amiről beszámolómban olvashattak és jussanak a mecset belső tereibe is.
Feltöltve: 2009. okt. 10.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo