Séta Ravennában a mozaikok városában

Olaszország Ravenna

Ott-tartózkodás ideje: 2009. okt. 25.  - 2009. okt. 25. (1 nap)

0 hozzászólás I 12 361 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. nov. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
San Marinóban töltött utolsó napunk reggelén, miután elfogyasztottuk a bővített kontinentális reggelinket, útnak indultunk a római birodalom hajdani fővárosába, Ravennaba, hogy a mozaikok városának nevezetességeit megtekinthessük.
Még Ravenna előtt megálltunk a Sant'Apollinare-bazilika Classe megtekintésére. A legértékesebb korakeresztény bazilikát 535–549 között építették. Belépve a bazilikába szemünk elé tárult a főhajó két oldalán húzódó oszlopsor, az oszlopok feletti falrészen látható mozaik képekkel. Éppen mise közben érkeztünk, igyekeztünk jelenlétünkkel az áhítatot nem zavarva megtekinteni a csodálatosan szép mozaikokat, építészeti megoldásokat és videóra rögzíteni a mise egy részét. A mozaikok eredetiek, a 6–7. századból valók.
A következő állomásunk a Sant'Apollinare Nuovo-bazilika (Basilica di Sant'Apollinare Nuovo) bazilika volt. Először kívülről csodálhattuk méreteit és a formai részleteit, majd pedig a kerengőjét sétáltuk körbe. Belépve a bazilikába a falat tartó huszonnégy látványos oszlop tárult a szemünk elé. Mozaikjai: fent - Krisztus élettörténete, balra – 22 szűz, jobbra – 26 mártír, a bejáratnál – a kikötő illetve Theoderik palotája látható a falakon. A világítási viszonyok kedvezők voltak, ezért sikerült szép képsorokat készíteni a csodálatos mozaikokról. Külön felhívnám a figyelmet a bazilika belső terére, a főoltárra, a mellékoltárok kivitelezésére és az oldalhajó mennyezetének megoldására.
Miután kellőképpen körüljártuk a bazilikát, tovább sétáltunk, hogy megtekintsük Dante mauzóleumát. A mauzóleumot viszonylag szűk utcán áthaladva értük el. Sikerült némi várakozás után bejutni és a síremlékről felvételt készíteni. Amit Danteról (1265-1321) megtudtunk, nem mindennapi történet. Először a ferencrendi szerzetesek temetőjébe temették el. Majd 1519-ben Medici Leo pápa elrendelte hazavitelét. A ferences atyák azonban elrejtették a koporsót. Így 1780-ban a mauzóleumot az üres sír helyére emelték. 1865-ben végül megtalálták egy falban. Az ereklyét ekkor helyezték el a mauzóleumban és azon a helyen ahol megtalálták egy harangtornyot építettek.
A következő látnivaló az Ortodox keresztelőkápolna volt. A római időben vízvezeték elzáró fürdő volt. A kupola mozaik Krisztus keresztelését ábrázolja antik felfogásban. Körben a tizenkét apostol és a templomi helységek láthatók. Krisztus a Jordán vizében áll a mozaik képen.
Továbbhaladva megtekintettük a San Vitale nyolcszögletű épületét, a San Vitale-székesegyházat (Basilica di San Vitale). San Vitalis a kor egyik szentje, római katona volt, aki fiaival halt vértanúhalált. Itt végezték ki a mezőn, a templom helyén. A székesegyház 526-547 között épült, belsejében alabástromszobros emeletes árkádok utalnak arra, hogy a nők és a férfiak külön foglaltak helyet. Bizánci kosaras oszlopok tartják kupoláját. A padlón az eredeti mozaikburkolat volt látható. Igen rossz világítási viszonyok miatt nehéz volt a mozaikokban gyönyörködni. A rossz látási viszonyok miatt a csoport elég gyorsan távozott a csodálatos és különleges építészeti remekből.
Sétánk következő állomása a San Vitale székesegyház melléképülete, a híres Galla Placidia mauzóleum volt. A mauzóleumban látható Theodius lányának, Galla Placidia síremléke. A síremléket maga a császárnő építtette 440-ben. Itt van még III. Valentianus és II. Constantinus síremléke is. Meglehetősen sötét volt a mauzóleum, csak igen rossz minőségű képeket tudtunk készíteni.
Utunk végén, egy foto szünet erejéig megálltunk a Theoderik (Mausoleo di Teodorico) mauzóleumnál. Ez egy 10 szögletű építmény, melynek a tetejét 33 méter kerületű, 300 tonna súlyú kő fedi. Monda őrzi az építmény történetét, mely szerint a király úgy félt a villámlástól, hogy a kő alá menekült, de mégis ott lelte halálát.
Továbbutaztunk Chioggia festői szép városába, amelyről külön fogok beszámolót készíteni.
Feltöltve: 2009. nov. 17.
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina