Három óra a Vatikáni Múzeumban

Olaszország Róma

Ott-tartózkodás ideje: 2009. dec. 29.  - 2009. dec. 29. (1 nap)

0 hozzászólás I 12 304 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. feb. 04. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
Korán keltünk, mert a Vatikánba való bejutás időpontját vezetőnk 9 órára tervezte. A csoportos belépés kevés várakozással csak úgy volt lehetséges, ha a helyi idegen vezető a reggeli órában viszi be a csoportot. Szigorúan megkövetelt rend, hogy a Vatikánban csak helyi vezető vezethet csoportot, amit külön meg kellet fizetni. Így sikerült bejutni, soron kívül, egy külön bejáraton a Vatikáni Múzeumba. Tehát mi nem a főbejárat díszes csarnok lépcsőin, hanem mozgólépcsőn jutottunk a kiállító termekbe, folyosókba. Filmezni , fotózni szabad volt, de a folyamatos haladás miatt ezt nehéz volt egyeztetni a vezetőnk által folyamatosan mondott információkkal. Tehát, haladtunk és nézelődtünk a görög-római művészet tárgyai között, miközben igyekeztünk megörökíteni a látottakat. Így aztán legtöbb esetben a felvétel nem volt szinkronban a közölt információval. Tehát mentünk egyik teremből a másikba és forgattuk tekintetünket hol balra, hol jobbra, no meg a mennyezetre, ahol a freskók és domborművek sokasága, azok gyönyörűsége, szavakkal nem kifejezhető. A videó képsorai olykor egy-egy szoborról többet is bemutatnak. A három órás múzeumi látogatásnak maradandó emléke az volt, hogy ott voltunk, sok szobor, műkincs, festmény, freskó, gobelin és egyéb régiség mellett elsétálhattunk. Hallottuk a sok-sok információt, de nagyon kevésnek bizonyult az idő, hogy befogadjuk mindazt, amit ott láttunk és hallottunk.
Egy pár emlékezetes információ a látottakról talán belefér még a beszámolómba. Első megálló volt, az a márványból készült férfi alak, akinek megtalálásakor a jobb karja vállból hiányzott. Elmondás szerint sokat vitatkoztak azon, hogy az alkotója kinyújtott, vagy behajtott karral készítette. A pápa, Michelangelo egyik tanítványának megbízást adott, hogy a hiányzó kart készítse el kinyújtott karral. A márvány kart a nehéz súlya miatt, csak megfelelően alátámasztva lehetett elkészíteni. Csak négyszáz évvel később derült ki, hogy az egyenes kar helyett a megtalált behajtott kar volt az eredeti. A másik megállónk, ahol hosszabban időztünk a Laokoón szoborcsoport volt. A Santa Maria Maggiore-bazilika mellett 1506-ban került elő a földből. Ez a márvány szoborcsoport lett a pápai gyűjtemény első világhírű darabja. A pápa a palotához vitette, s ott az udvaron kiállította. 1506. február 14-én "nyílt meg a kiállítás". Ezt az időpontot tekintik a Vatikáni Múzeum születésének.
Nem célom leírni mindazt, amit a videó filmem bemutat, s ezért csak kiragadok egy – egy mozzanatot a múzeumi sétánkból. Magyar vonatkozású freskót is láttunk, ahol Attila hun királyt Leó pápa megállítja Róma alatt.
Nem tudni mit mondott, de mivel Attila Rómában is nevelkedett, latinul tudó, latinos műveltséggel rendelkezett, engedett a pápa kérésének és visszafordult seregével, megkímélve gyermekkori neveltetésének színterét. Ezt a freskó részletet csak fényképen tudtam megörökíteni. Ugyanúgy Raffaello egyik leghíresebb művét, az Athéni iskola részlet, szintén csak fényképen látható. Egy ablakon kitekintve láthattuk a Sixtusi kápolna falát. Elég hosszú utat kellett megtenni, hogy be is jussunk. Sajnos a kápolnát csak kívülről fotózhattuk, mert belül szigorúan tilos volt fényképezni és videózni. Ottlétünkkor volt személy, akit kikísértek, mert vétett a tilalom ellen. Utunk vége felé több gyönyörű freskót és mennyezeti domborművet tudtam rögzíteni, amire felhívom kedves érdeklődő nézőim figyelmét. Sajnos nagyon hirtelen szakadt vége a bemutatómnak, amit az ottani vonulási helyzet alakított.
Feltöltve: 2010. feb. 04.
adanyist kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo