Helal ételek, brüsszeli sörözők és a pisilő kisfiú

Belgium Brüsszel

Ott-tartózkodás ideje: 2010. márc. 23.  - 2010. márc. 25. (2 nap)

2 hozzászólás I 10 291 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. ápr. 01. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar reserva Beszámolója

Cimkék: belga  belgium  brüsszel  grand_place_brüsszel  manneken_pis  pisilő_kisfiú 

Az előző Brüsszelről szóló cikkben már beszámoltam az utunk első napján az Atomium felfedezéséről. Délután elvillamosoztunk a Gare du Midi állomáshoz (ahonnan metróra szálltunk) és közben különleges élményben volt részünk, mert a villamos Anderlechten keresztül haladt. Ott viszont Brüsszel teljesen más arcát ismertük meg, ez az a városrész, amit nem igazán mutogatnak a turistáknak.

Amerre a szem ellátott csak marokkói bevándorlókat lehetett látni, marokkói kávézókat - a Simonis negyedben, ahol a szállásunk volt is gyakoriak voltak - „Halal Food” elnevezésű marokkói étkezdéket. Halalnak, magyarul helalnak nevezzük az iszlám vallásban azt az étkezést, mely az iszlám megengedett ételeit fogyasztja csak. Ebből rengeteg volt, sajnos ez a rész elég szemetes volt, de érdekes meglátni az “Eu fővárosának” másik oldalát is.

Természetesen délutáni programunkból nem maradhatott ki Brüsszel nevezetessége a Grand Place, azaz a város főtere, mely 1998 óta az UNESCO világörökség része (nem véletlenül). Ha kíváncsi valaki a tér épületeinek, a céhházaknak a részletes bemutatására, azoknak javaslom a wikipédiát, mert nagyon jó leírás készítettek ott róla. Ezen a téren zajlott egyébként minden Brüsszelben, itt ünnepeltek és itt is végeztek ki embereket.

Az első benyomása az embernek, hogy hatalamas és annak ellenére, hogy március volt már rengeteg turista nyüzsgött rajta – különösen sok spanyol diákcsoport. A tér egyik sarkában búvik meg Everaard 't Serclaes flamand brüsszeli polgár emlékműve, aki a 14 században visszafoglalta Brüsszel városát II. Lajos flamand gróftól. A monda úgy tartja, hogy a szobor megérintése szerencsét hoz, nem véletlenül olyan fényes.
Pár lépésre a Grand Place-tól látható a pisilő kisfiú szobra, azaz a Manneken Pis.

A szobrot több legenda övezi, közülük a leghíresebb a III. Gottfried leuveni hercegről szóló. 1142-ben a kétéves főnemes csapatai grimbergeni főurak Berthoud nevű szövetsége serege ellen harcoltak Ransbeke mellett. A gyermek herceget a katonák egy kosárba tették és felfüggesztették egy fára, hogy bátorítást nyerjenek tőle. A fáról a fiú levizelte az ellenséges katonákat, akik történetesen el is vesztették a csatát.
Egy másik történet szerint a 14. században idegen sereg ostromolta Brüsszelt. A város már jó ideje tartotta magát. A támadók kitervelték, hogy robbanószereket helyeznek a városfalak alá, egy Juliaanske nevű brüsszeli kisfiú viszont véletlenül észrevette őket. Levizelte a gyújtózsinórt, így megmentette a várost.(forrás Wikipédia).
Bármelyik történet is igaz, a lényeg, hogy ottléte óta rengeteg turista örökítette meg fényképezőgépén ezt a kis vicces figurát. Vannak öltözékei is, (Elvis Presley és Miki egér jelmeze is – ezt már enyhe túlzásnak tartom ugyan) amelyeket egy kiállításon nézhetünk meg a főtéren.
Kevesen tudják, hogy van neki egy párja is, a pisilő kislány - Jeanneke Pis, ami “elrejtve” egy kis zsákutcában a az éttermek utcájától nem messze látható (Impasse de la Fidélité / Getrouwheidsgang nevű keskeny zsákutca keleti vége felé található). Nekünk sajnos nem sikerült megtalálni, akinek sikerül, az kérem szóljon és mesélje el/írja le milyen volt. (köszi)

Az első nap estéjén autentikus ízű görög ételeket felszolgáló étteremben vacsoráztunk, a neve Thessaloniki és közel van a főtérhez – pontos címet sajnos nem tudom. Az étel nagyon ízletes volt, az adag pedig hatalmas, a kiszolálás pedig szintén nagyon jó. Aki egyszerű, finom és kiadós görög ételre vágyik családias környezetben Brüsszelben (görög szappanoperával a tv-ben), annak ott a helye. Az ár teljesen elfogadható, 2 főre 18 euró egy vacsora itallal együtt.

Az első estét Manneken Pis szomszédságában található Poechenellekelder pubban fejeztük be, ahol 117 különböző fajtájú sört szolgálnak fel, én a mézsört választottam és nem bántam meg. Érdemes a “sörlapot”/ itallapot is megnézni, mert az árak egészen 40 euró per üvegig is felmennek és viszonylag erősek (8-10%) is. Egyszerű ételeket, sajtot is felszolgálnak és minden sör mellé jár egy kis ingyenes sörkorcsolya. A berendezés szintén figyelemre méltó, megtalálható ott a marionett bábuktól a lovag páncélig minden. Nyáron biztos jó lehet kint ülni a teraszán és rálátni a kivilágított pisilő kisfiúra. Szerencsére nem dohányzó hely.

Amikor városlátogatásra megyünk mindig azon csodálkozom, hogy mennyi minden belefér egy napba. Tehát folyt. köv. – jön a második nap!

------
Brüsszelből kirándulást tehetünk autóval a festői Brugge-be is, melynek óvárosa világhírű:
http://autoberlesonline.hu/belgium/brusszel/


Grand Place bemutatása a wikipédián:
hu.wikipedia.org/wiki/Grand-Place_(Brüsszel)
reserva kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
8.7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
reserva - 2010.04.05. 16:03

Kedves utaznijó!Köszönöm:)

utaznijo - 2010.04.05. 08:29

Jó volt olvasni az érdekes beszámolódat! Régen jártam Brüsszelben, de felelevenítve az emlékeket kedvem támadt tervezni egy következő utat. Írásod érdekes és színes, lényegre törő. Gratulálok és várom a következő élménybeszámolót!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina