3 nap Madridra? második rész

Spanyolország Madrid

Ott-tartózkodás ideje: 2010. márc. 25.  - 2010. márc. 28. (3 nap)

0 hozzászólás I 7 223 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. ápr. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar mazsola Beszámolója

Cimkék: El  flamenco  Greco  Madrid  Toledo 

péntek:

Atocha. Mintha a Nyugati Pályaudvar egy hatalmas pálmaház lenne. Lenyűgöző és ugyanakkor vicces.
Atocha-Renfe: Az új pályaudvar
A pályaudvaron történt merénylet óta csomagátvilágítás és komoly biztonsági előírások után szállhattunk fel a vonatra. A 70 km-es távolságot fél óta alatt teszi meg a vonat. Az út, melyen áthalad nem kínál különleges látnivalókat. Toledó, mely sokak szerint az egyik legszebb spanyol város, valaha az ország fővárosa is volt. Földrajzi adottságai magával ragadóak: egy dombra épült, három oldalról a zöld vizű (tényleg zöld!), sebes folyású Tajó veszi körül.1940 óta a város nemzeti műemlék.
Új fogalmat tanultam meg itt: azuljeo = a móroktól tanult csempeborítás, mely azonnal megragad, amit belépsz a vasútállomásra. (fotó)
(Az óvárosba a a spanyol szecesszió stílusában épült vasútállomás mellől indulnak a buszok, a Plaza Zacoodover-nél kell leszállni. Jegy a buszsofőrnél kapható, 90 centért.)

A főtéren bementem az utazási irodába és kértem egy várostérképet. A hölgytől azonnal azt is megtudtam, hogy az Alcazar és a Greco múzeum felújítás miatt zárva van :-((

Első utunk így a Katedrálisba vezetett. Sok templomot és bazilikát láttam már, de ez a katedrális egészen különleges hangulatú. Talán a különböző stílusok keveredése okozza - építése 250 évig tartott -,talán az egyedi kiképzése a belső térnek, nem tudom, de felejthetetlen élmény maradt. A templom sekrestyéjében lévő festmények és műkincsek között több mint két órát töltöttünk.

El Greco, a krétai születésű festő 30 éven keresztül Toledóban élt és alkotott, leghíresebb festménye az Orgaz gróf temetése a Santo Tomé nevű templomban megtekinthető. (belépőjegy 2,30)
El Greco több festményét is látva azt hiszem sosem lesz a kedvenc festőm, de most már nagy biztonsággal felismerem képeit színeiről és sajátos, megnyújtott alakjairól.

Toledóban műemlékeiről a www.toledoweb.org oldalon olvashattok

Ebéd (cocido medrileno = mint a mi babgulyásunk, csak bab helyett csicseriborsóval készül) után csatangoltunk még kicsit a városban. Egy szűk kis utca sarkán készült az a fotó, mely a ház sarkán az bekanyarodni nem tudó autók által okozott sebeket mutatja. :-))
A hirtelen naposra váltó időjárást kihasználva körbesétáltunk a hegyen a Tajo partján ( a gyalogos út az Alcantára híd mellől indul, csodálatos látvány a folyóra) vissza a vasútállomáshoz (1,5 óra). Este 6 körül már újra Madridban voltunk. A sok gyaloglás annyira kimerített mindkettőnket, hogy erre a napra már nem terveztünk esti programot.
A piacon hazafelé vettem friss halat és zöldségeket, ebből készítettem vacsorát.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina