Granada egy nap alatt

Spanyolország Granada

Ott-tartózkodás ideje: 2010. feb. 27.  - 2010. feb. 27. (1 nap)

0 hozzászólás I 6 868 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. jún. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar hoerny Beszámolója

Cimkék: Albaicin  Alhambra  Granada  Spanyolország 

Madridban dolgoztam két hónapig és úgy gondoltam nem hagyhatom ki Granada-t sem. Az időhiány és egyéb dolgok miatt csak egy nap jutott rá és így hogy 420 km-re van Madridtól elég tempósra sikeredett a kiruccanás, de abszolút megérte.
Busszal mentem, hogy a tájból többet lássak, az út második fele Andalúziában szebb volt, a táj sokkal változatosabb. Reggel hétkor indult a busz Madridból és délre már Granada-ban is volt, egy fél órás pihenő volt beiktatva.
Egyből megcsapott a 26 fokos meleg ahogy leszálltam a buszról, míg Madridban is csak 16 volt kb. Miután körbejártam a hatalmas katedrálist kívülről és a környező utcákat, egyből a fő úti célom, az Alhambra felé vettem az irányt. Jó meredek emelkedő vezetett fel oda és mivel volt előreváltott jegyem, be tudtam menni a Puerta de la Justicia-n, gyakorlatilag ott meg se nézték.
Az csak a helyszínen derült ki, hogy az Alcazaba-ba, a fellegvárba, csak 2-kor tudok bemenni, mert a jegyet úgy kértem, hogy 3-ra mehessek be a Nasrid Palaces-be. Nem volt gond, addig bementem V. Károly reneszánsz palotájába, ami sehogy se passzol az Alhambra többi épületéhez, mivel ezt már később építtették a spanyolok.
Az Alcazaba már jobban tetszett, a legmagasabb toronyról gyönyörű kilátás nyílik az Alhambrára és Granadára. Jól lehet látni Albaicin régi városnegyedét a szemközti dombon valamint a Sierra Nevada hófödte csúcsait.
Az egyik legszebb rész azonban csak most következett. A Nasrid Palaces hihetetlen gazdagsággal kidolgozott termei és udvarai magával ragadtak. Egymást követték a termek és az udvarak: Mexuar, Mirtusz udvar, Két Nővér tornya, Oroszlános udvar (akkor sajnos oroszlánok nélkül). A palotából kijutva a Partal kertekben jutottam, ahol az Aranyhalas tó is van. Innen már lehetett látni a szultánok nyári palotáját egy szakadékon tól, a Generalife-t. Ott egymást érték a szökőkutak, sövények, magas tuják és sétányok. Ráadásul szép kilátás nyílt az Alhambrára. Egész nap el tudtam volna ott üldögélni, de mennem kellett tovább, így a kijárat felé vettem az irányt, ami egy száz méter hosszú növényekkel befuttatott boltív volt. Gyönyörű. Még volt időm így Granada régi városrésze, az Albaicin felé mentem, ami az Alhambrával szemközti dombon fekszik a Darro folyó túloldalán. A forgalmas Carrera del Darro-ról bementem egy kis utcába, de hiába néztem be még fentről a magas toronyból, hogy merre kéne mennem, hamarosan eltévedtem a szűk utcákban. A cél a San Nicolas kilátó volt (Mirador de San Nicolas), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Alhambrára és Granadára is más szögből. Olyan érzés volt mászkálni a kis fehér házak közötti szűk utcákon mintha visszarepültem volna az időben, ráadásul alig találkoztam valakivel és azok is hozzám hasonlóan eltévedt túristák voltak. Végre megláttam egy helybelit, annyit kérdeztem tőle, hogy "Mirador?" és ő csak annyit mondott, hogy "Arriba, arriba". Kis kavarás után odataláltam, nagy tömeg volt ott, de megérte a fáradozást, mert tényleg gyönyörű volt a kilátás. Kis nézelődés után muszáj volt indulnom vissza, felpattantam a helyijáratra és még elértem a 7-es buszt, éjfélre pedig már Madridban voltam. Megfogadtam, hogy még visszatérek Granadába és Andalúziába egyszer, mert még rengeteg látnivaló maradt ott.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina