Riót látni és meghalni.....

Brazília Rio De Janeiro

Ott-tartózkodás ideje: 2010. ápr. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 5 452 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. máj. 31. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Gabriel11 Beszámolója

Cimkék: brazilia  hostel  rio 

Sziasztok!

Szerencsémnek köszönhetően többször is jártam Dél Amerikában, főként Braziliában.

Érdekes, Riót felkerestem éppen 10 éve, de az akkori és a mostani benyomásaim között ég és föld volt a különbség...

Lehet ez amiatt is, hogy az elmúlt 10 évben Riót európai szintre emelték, közbiztonság, tisztaság, megbizhatóság terén. Na persze, meg én is érek lassan befelé....

Nagyon egyszerűen, neten keresztül nézegettem Hosteleket, olcsót, megbizhatót, strandhoz közelit kerestem.

Sok ilyen volt, nekem valahogy a girlfromipanema hostel tetszett meg. Irtam nekik angolul, és emlitettem, hogy pár napon belül érkezem, de nem tudok visa kártyával előleget átutalni. Egyből jött a válasz, nem gáz, jöjjek, várnak.

Persze irtam ismét, hogy a Riói buszpályaudvarra jövök, hogy juthatok el hozzájuk, egyből jött is vissza a busz száma, és hogy hol szálljak le.

Valóban, megérkeztem Rióba. Keresgéltem a buszt (rengeteg van...) nem láttam a számot, megállóban se volt kiirva, megkérdeztem valakit spanyolul, ipanema felé mennék, egyből mutatta, melyik helyen szálljak fel a kék buszra. 4 real volt, és a sofőr mondta, hogy majd szól, hol szálljak le.

Jó hideg volt aznap, esett is sokat, de ment a klima ezerrel.. Persze, mindenki strandpapucsba és rövidnadrágba vetkőzve ült és fázott meg a buszon.

Elindultunk, nézelődöm kifelé, na, néztem is nagyokat!
Ugyanis, egy gyönyörű, tiszta, tele elegáns emberekkel teli Riót láttam! És ez ment sok sok sok kilóméteren keresztül... Csak lestem....

Emlékszem, amikor 10 éve, becsekkoltam az astoria 3 csilagos szállodába, 4 sarokra a copacobána strandtól, a portás figyelmeztetett, " max további 2 sarok befelé, de inkább kifelé, strand - tenger felé járjak. Befelé semmiképpen se!"

Na, ez most anyiban változott, hogy egész egyszerűen kiszoritották a bűnözést a városból, vissza a favelákba.

Sok árnyalata van a szinesbőrű társadaomnak braziliában, és saját meglátásom szerint a szinte teljesen feketéknek a legnehezebb, és legrosszabb a társadalmi státuszuk. Na, én belőlük EGYET sem láttam...

Nem tudom hogy csinállják, de nem voltak ott. Pont.
Pedig, 10 éve ott voltak.

Szóval, le a buszról, ipanema negyedben, tele bárokkal, éttermekkel, hostelekkel. Az egyik ilyen, 3 sarokra a strandtól volt a girlfromipanema hostel.

Szuperül beszéltek angolul, kaptam egy ágyat és
ágyneműt, viszont reggeli nem volt benne az árban (hostelekben benne szokott lenni, és itt a honlapon is az volt irva...majd irok a homárra) és a lakatot is ki kellett fizetni, pedig ennek is benne kellett volna hogy legyen az árban.

Sebaj, szoba nyugis volt, volt 2 fürdő is az emeleten, és a Copacobana szállodáinak divatnyaralói után igazi outseidereket találtam a Hostelban. Mindenféle skandináv népek, irek, angolok, A STRAND cimű filmből kilépve osztották meg a Hostelt. Volt, aki több hetet is itt töltött, együtt főztek, strandoltak, fociztak és este berúgtak.

Szimpatikus hely volt, 4 nap alatt senkivel semmi gond, mindenki udvarias, de tartózkodó.

ráadásként ingyen 2 gép nettel, nagy TV HBO val a közösségi szobában, és angol nyelvű dvd-k könyvek nagy menyiségben!

Aznap esett, fáradt voltam, korán feleküdtem, szobatársak hajnaban buliról vissza, halkan, fel sem ébresztettek.

Másnap süt a nap - csak pólóban napra, nem a Magyar nap ez, ez egy másik fajta - irány a strand! Viz kellemes, strand szinte üres, gyönyörű a kontraszt, elötted a kék óceán, tele kis zöld szigetekkel, strand körülövezve hegyekkel, megfordulsz, mögötted egy nagyváros hatalmas hotelekkel. Irtó szép volt.

Strand tele rendőrrel.

4 nap pihi volt, 3 nap béreltem bicajt - 30 reál - és a kiépitett bicikliúton a tengerpart mellett bejártam riót... Felejthetetlen élmény volt, láttam a sok külföldit, mindenki bicajt ragadott, és gyönyörködött.

Fácit:

Rió inkább egy Olasz nagyvárosra hasonlit, mintsem Délamerikaira, de Svájci tisztasággal! Árak is sajnos hasonlóak.... Már nem olcsó, mint 10 éve...

viszont biztonságos, ami szuper élmény volt, ellenben a másikkal, amikor állandóan a hátad mögé kellett nézned.

A brazilok MINDENHOL megpróbálnak lehúzni - és hiába vitatkoztam, nagyrészben lehúztak - ez egész egyszerűen beléjük ivódott.

Ajánlom mindenkinek, aki eddig tartott Dél Amerikától, lehet menni, már nem gáz.
Értékeld az élménybeszámolót!
7.8 (5 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina