Tar

Horvátország Tar

Ott-tartózkodás ideje: 2007. aug. 04.  - 2007. aug. 12. (8 nap)

0 hozzászólás I 3 485 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. jún. 06. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szobatars Beszámolója

Cimkék: adriaonline_jatek  Isztria  Porec  Rovinj  Tar 

Tar egy elbűvölő kis halászfalu az Isztrián. A főút mellett van, de szerencsére nem a tengerparton, így még főszezonban is lehet szállást találni. 1992 és 1999 után harmadszor nyaraltunk ezen a helyen.

A faluban rengeteg apartman és magánszállás található, a kempingezni szeretők a 3 kilométerre (a főútról a tenger felé fordulva) a Lanterna és a Solaris kempingek közül választhatnak. Aki végletesen romantikus szeretne lenni, az a félsziget végén lévő világítótornyot is kibérelheti.

Maga a falu három, mára nagyrészt összeépült faluból áll. A főút hegy felőli oldalán Tar és Frata, a tenger felőli oldalon Vabriga található. Vabriga kikötője (kb. 2 kilométerre) egy igazi halásztelepülés, kiváló étteremmel (Santa Maria, ahol esténként élőzene és hatalmas bulik zajlanak.

Tar sok étteremmel rendelkezik, a legjobb talán a Teran nevű, ami egy, a környéken termelt bor neve. A Tar nevű étterem tulajdonosa még záráskor is hajlandó volt egy adag kagylót elkészíteni, amit a veszélyesen finom fehér Malvaziával kísértünk le.

Szállásunk egy idős házaspárnál volt, ahol a teraszon már egy kellően vidám olasz társaság múlatta az időt. Ez később rendszeres volt, így mindig akadt valaki, aki hatalmas adag étellel várta a hazatérőket. A jó hangulathoz a házigazda borai, isteni sonkája és gyümölcsei is hozzájárultak. Szinte nem volt olyan nap, hogy ne kaptunk volna egy görögdinnyét a reggeli induláskor.

Tarból indulva észak felé ellátogattunk Novigradba és Umagba, dél felé Porec, Vrsar és Rovinj, a félsziget belseje felé pedig Motovun, Beran, Pazin és Dvigrad voltak a célpontjaink. Érdemes kalandozni a hegyek közé egy picit, nincs olyan falu, ahol ne várna az út mellett egy-egy nyárson sült malacot, vagy bárányt kínáló étterem.

Végtelen sok látnivaló van, szinte felsorolni is lehetetlen őket, hát még 8-10 nap alatt bejárni. A Beran-i erdei kápolna haláltánc freskója, Motovun fantasztikus fekvése,egy hajókázás a Lim-fjordon, a Pazin-i vár melletti szakadék az alján csörgedező patakkal (állítólag Sándor Mátyás a várból a patakba ugorva menekült el), Porec fagyigyárának hihetetlen választéka, Rovinj parti sziklába vájt kávézói, Buje többemeletes ódon, félig elhagyott óvárosa mind-mind felejthetetlen élmény.

A part mindenütt sziklás, köves, így gyerekek részére talán kevésbé ajánlott, de a töredezett platók néhol arra is alkalmasak, hogy nagyobb társaságok tüzet rakva halat (vagy nemes bosszúként tengerisünöket)süssenek közvetlenül a víz mellett.

Tar és környékének megismerése több utazást igényel, de soha nem okozott csalódást nekünk.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az itthon.blog.hu ajánlásával
tokaj Bor-kő túrák Észak-Magyarországon
A hűvösebb idővel se maradjatok otthon, ilyenkor is sok lehetőség vár benneteket a szabadban....
hotel Új hotel nyílt Hollókőn
A régió turizmusa szempontjából mindig jó hír, ha minőségi hotel nyitja meg kapuit. Külön öröm,...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina