Róma - Szent István Ház - friss tapasztalatok első kézből

Olaszország Róma Szent István Ház

Ott-tartózkodás ideje: 2010. jún. 17.  - 2010. jún. 22. (5 nap)

3 hozzászólás I 32 213 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. szept. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Anziano Beszámolója

Cimkék: Olaszország  Róma 

Szent István Ház értékelése
Anziano értékelése:

5

Az értékelések összesen:

4.5

Eddig 4 utazó értékelte.

Ismerőseinktől nagyon sok jót hallottunk a római Szent István Házról, ezért elhatároztuk, hogy az idei római vakációnkhoz ott foglalunk szállást. A Ház honlapjáról (www.szih-roma.com) majdnem minden információt sikerült megszereznünk, amire a kiutazáshoz szükségünk volt, azonban a repülőtérről való bejutás dolgában volt némi bizonytalanság. A házat üzemeltető nővérektől lehet ugyan 15 EUR/fő áron reptéri transzfert kérni, de ez az első pillanatban soknak tűnt a tömegközlekedés áraihoz képest. Sokakhoz hasonlóan mi is a menetrend szerint 21:40-kor érkező Wizzair járattal utaztunk, ezért különféle fórumokon próbáltunk tájékozódni a városba való bejutási lehetőségeket illetően. Ekkor szembesültünk azzal, hogy sokakat ugyanez a kérdés foglalkoztatott, de megnyugtató választ senki sem kapott. Emiatt gondoltam, hogy megírom tapasztalatainkat, hátha segít másoknak a döntésben.
Az alapvető problémát a járat késői érkezése jelenti. Ezek a gépek max. félórát töltenek a földön, ezért gyakran előfordul, hogy a nap végére összeszednek némi késést. (A mi gépünk is 30 perc késéssel indult.) Tapasztalataink szerint a kézipoggyásszal utazók esetében a háromnegyed órát meg nem haladó késés nem okozhat problémát a repülőtérről való bejutásban. A tiszta repülőidő cca. 1 óra 25 perc, így elvileg behozhatná a gép a késést, azonban a Fiumicino lényegesebben nagyobb repülőtér, mint Ferihegy. A landolást követően még cca. 10 percbe telt mire a csáphoz gurult a gép. Azzal is érdemes számolni, hogy a csápos rendszer miatt csak egy ajtón lehet kiszállni, ezért lényegesen több ideig tarthat elhagyni a gépet. A kiszállást követően - ha jól kilép az ember - akkor is kell legalább 5 perc a vasútállomásig. Természetesen ez csak a kézipoggyásszal utazók esetében igaz. A feladott poggyásszal utazóknak még további fél órával számolniuk kell, mire felvehetik csomagjaikat. Ez utóbbi esetben nem érdemes kockáztatni, célszerűbb megrendelni a transzfert. (3-4 fős társaság esetén is annyiba kerül csak, mint a taxi…)
A repülőtérről háromféle módon lehet eljutni a Szent István Házhoz:
• A Ház által biztosított transzferrel (15 EUR/fő).
• Taxival (ez cca. 45 – 55 EUR). Ez esetben célszerű előre megállapodni a sofőrrel a viteldíjban, mert itt is működnek a turisták lehúzására szakosodott taxiózók.
• Tömegközlekedéssel (9 EUR/fő). Az FR1-nek hívott vonat (2010.04.15-i áremelést követően) 8 EUR-ba kerül (korábban ez 5,5 EUR volt), az átszállást is biztosító BIT vonaljegy változatlanul 1 EUR. Ezek a járművek viszont csak éjfélig járnak, aztán marad a taxi…
A repülőtéren található vasútállomáson szinte mindenhol lehet jegyet venni. A későn érkezők viszont már csak automatából tehetik meg mindezt… Több automata található a csarnok közepén, egy rakáson. A szélső (újabbnak tűnő) automatákból lehet a Leonardo expresszre jegyet venni, ami viszont a Termini-ig nem áll meg, így a Szent István Házba igyekvőknek nem jó. A középső részen lévő (jóval lestrapáltabb) automatákból kell kérni az FR1-re a jegyet. Az automata elvileg elfogad bankkártyát, érmét és papírpénzt. Mi vittünk elégséges aprót magunkkal, azonban azt valamiért visszadobta a gép, így maradt a bankjegy. Mint kiderült, hogy az automata nem ad vissza!!!! Megkaptuk a jegyet és mellé a visszajáró összegről egy kis bónt, amit napközben be lehetett váltani bármelyik vasútállomáson. Ez a bón méretét tekintve, kinézetre megtévesztésig hasonlít a jegyhez, ráadásul csak olaszul és németül(?) van rajta minden. A felesleges bosszúság elkerülése érdekében erre az esetre érdemes apró címletű bankjegyekkel is felszerelkezni.
A vonat meglepően pontos, a tájékoztatás viszont olyan BKV-s…. :-))) A vonattal a Trastevere állomásig kell utazni. Az állomásokon fel van ugyan tüntetve a nevük, de az esti kivilágítás nagyon gyenge, ezért nagyon kell figyelni, nehogy rossz helyen szálljon le az ember. A könnyebbség kedvéért a Trastevere jelenleg a 7. megálló a repülőtértől számolva. (A vasúti térképen csak a 4-nek, 5-nek jelölik!!!)
Az állomás előtti parkolón átvágva szintén egy automatából megvehetitek a vonaljegyet (cca. 40 méter a kijárattól), majd egy kicsit tovább menve megtaláljátok a 8-a villamos vonalát. A bal felé menő járműre kell felszállni, mert a másik irányba bevisz benneteket a belvárosba. (Jelenleg este 8:30 után villamospótló buszok járnak, előreláthatólag 07.15-ig.) A 8-as egy viszonylag sűrű járat… Napközben rendszerint sokszor egymást érik a szerelvények, még hétvégén is.
Cca. 10 perc az út a végállomásig. A végállomás és az előtte lévő megálló között cca. 150 méter van. A megállóval szemben egy lakberendezési üzlet van, a falán zöld színű fák találhatóak dekorációnak. Innen cca. 60-70 méterre, felfelé van a buszmegálló. Itt kell átszállni a 870-es buszra.
A buszt figyelni kell és ha közeledik, akkor le kell inteni. A nővérek nagy igyekezetükben a honlapon egy kicsit bonyolultan írták le a busz útvonalát. Megpróbálom egy kicsit rövidíteni. A busz megkerüli a villamos-fordulót és jobbra rákanyarodik a Via Casaletto-ra. Rövid ideig ezen halad, majd balra kanyarodik. Megtesz vagy 300 métert, majd ráfordul jobbra a Casaletto-val párhuzamos útra és ezen halad tovább pár száz métert, majd ismét jobbra fordul. Felmegy az emelkedőn a busz a Via Casaletto-ig és bal irányba fordul rá. Ezt követően már érdemes figyelni a számozást, mert sokszor nem egy számot ugrik a házszám a következő teleknél. A 420-as számnál érdemes jelezni, mert ha a honlapon megadott 465-ös számot lesitek (az nagyjából a szomszéd telek), akkor bizony tovább fogtok menni. (Akkor sincs gond, mert onnan cca. 80 méter a Ház.) Egy mezőgazdasági szövetkezet kapujában van a buszmegálló, a túloldalon kell cca. 50 métert menni a Ház kapujáig. (Vigyázni kell a forgalomra, mert nincs járda!!!)
A recepción természetesen 23 óra után is fogadják a vendégeket… (A fél órás késéssel induló géppel, kézipoggyászokkal felszerelve mi 23:15-re értünk a szállásra.)
A Szent István Házról: tiszta, rendezett szállás, minden igény kielégítő komforttal. Van közös étkező melegítési lehetőséggel, hűtőszekrénnyel. A szobaárakban a reggeli nincs benne, de lehet rendelni. Őszintén szólva nem találkoztunk olyan vendéggel, aki megrendelte volna a reggelit, de nincs is belőle sértődés. Két sarokra található egy Carrefour szupermarket, ahol mindent be lehet vásárolni… (Autóval érkező vendégek pedig úgyis felpakolnak hazaival.)
A Ház ajánl kettő éttermet a párhuzamos főúton (viale Portuensi), ahol nagyon jókat lehet enni, viszonylag szolid árakon. A kedvencem egy vargányás-sonkás-kolbászos raguval nyakon öntött tészta volt (8 EUR), a ház helyi borával (3EUR)… Bár nem várták el, de a Szent István Ház vendégeinek járó kedvezményt ott hagytuk borravalónak.
A szállás viszonylag kint van a belvárostól, csendes kertvárosi részen. A Ház elől indul a 870-es buszjárat, ami az Angyalvárnál tesz le. A buszok meglehetősen kicsik, mint Pesten a várba közlekedő járatok. A menetidő a fogalomtól függően cca. 20-25 perc. A járatsűrűség változó. Hétvégén 30 perc. Közlekedik, csak előfordulhat, hogy sokat kell rá várni.
A Forum Romanum és környéke felé igyekvők pedig a 870-esről átszállhatnak a már ismert 8-as villamosra amivel az Argentina-ig kell menniük. Onnan cca. 5 perc séta a Vittorio Emanuele II. emlékmű és a fórumok.
A Ház portáján mindenféle jegy, Roma Pass is megvásárolható, sőt vatikáni postaláda is található.
A villamos vonalán a Trastevre állomásnál található egy nagy fagyizó. Az olasz fagyik kedvelőinek ajánlom figyelmébe. Minden nap több lakalommal teszteltük a házi készítésű fagyit, de egyszer sem találtunk hibát… 1,5 – 2 EUR-ért pedig akkora adagot adnak, hogy majd lefagyott a nyelvünk, mire a végére értünk.
A tengerpartra igyekvőknek pedig ajánlom, hogy ne Ostián fürödjenek, hanem szálljanak fel a „HÉV” végállomásáról (Cristoforo Colombo) induló 07-es, vagy 070-es (Zoomarine) buszra és menjenek vele déli irányba (ezek is helyijáratok és érvényes rá a HÉV-en használt jegy). Az út párhuzamosan fut a parttal. Ha a jobb oldalon feltűnik egy 8-as számot viselő hatalmas billiárdgolyó-szimbólum, ott érdemes leszállni… Nagyon jó kis strandok vannak arrafelé. (Van kiépített öltöző, WC és rendszeresen takarítják a partot.) A parton viszont érdemes figyelni, hogy hol van kitéve szivárványszínű zászló, ugyanis azok a „melegfronton harcoló” embertársainknak fenntartott strandokat jelölik. Tapasztalataink szerint Olaszországban ez a kisebbség viszont korántsem olyan toleráns, mint amilyen fokú toleranciát a többségi társadalomtól egyébként elvárnak és elszántan védelmezik a territóriumukat. Nagyon gyorsan és határozottan értésükre adják az oda nem illő (hetero) pároknak, hogy semmi keresnivalójuk sincs arrafelé…
Nagyon kellemes hetet töltöttünk Rómában, amit részben a szállásnak és az ott dolgozó munkatársaknak is köszönhetünk. Ajánljuk mindazoknak, akik nem az éjszakai élet miatt mennek az Örök Városba. A bulizni vágyók inkább más helyet keressenek. A Termini környékén is vannak jó kis szállások...
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
bonchy - 2015.12.07. 13:37

Sziasztok! Mivel ha valaki rákeres a Szent István Házra ez az oldal mint vélemény jelenik meg fontos írni ide is pár kiegészítést. A házat már évek óta nem apácák üzemeltetik. Egy vendégház a sok közül magyar recepciósokkal, akik semmivel sem kedvesebbek mint bármely olasz szálláshelyen, max azoknak előny ez akik egy mukkot sem beszélnek angolul. Mi idén-2015-ben töltöttünk itt el pár napot, abban a hitben hogy még apácák által üzemeltetett vittünk ajándékokat amit a recepciósok szó nélkül fogadtak el mintha valóban azok lennének....A hely valóban csendes és a belvárostól aránylag messze van, ám meglehetősen puritán és kényelmetlen, hangszigetelés mint egy igazi régi épületé, egy reggel hajnal 5-től fennvoltunk mert egy nagyobb csoport kirándulni indult és használta a folyosót és a fürdőt. A reggeli tömény édes konzervkaja én két reggel után ránézni sem bírtam, ajánlott hazait vinni vagy venni valami jó olasz reggelinek valót valahol. Véleményem szerint ár/érték arányban sem emelkedik ki, bár drágának nem mondható. Üdv: bonchy

Anziano - 2010.07.04. 09:18

Szia Ursa! Mi is olvastuk a beszámolód és bár mi sem először voltunk az Örök Városban, mégis sok hasznosat merítettünk belőle. Azért írtuk le a tapasztalatainkat, mert több fórumon is láttuk, hogy sok kispénzű honfitársunk (akiknek pár euró is rengeteget számít), hezitált a szolgáltatás igénybevételén. A nővérek által ajánlott 15 EUR/fő transzferdíj tényleg nem sok és a 2010. áprilisi jegyáremelés óta az a 7 EUR különbség végképp nem éri meg, hogy esetleg a Trasteverétől (ne adj Isten a repülőtérről) kelljen taxizni jóval többért... Gyalog ugyan 3,4 km a Trastevere-től a SZIH, de csomagokkal, esetleg gyerekkel éjszaka már ne akarjon senki se felfedező útra indulni. Legalábbis mi merész ötletnek tartjuk.Meglehetősen sokat utazunk az Wizzair-rel (szeretjük őket, mert sokszor pontosabbak, mint a királyi légitársaságok), mégis előfordulhat, hogy az esti járatra összeszed annyi késést a gép, hogy az utolső FR1 is elmegy az ember orra elől. Őszintén szólva mi is csak a kaland és tapasztalatszerzés miatt vágtunk neki tömegközlekedéssel. A BKV-n edződött bliccelőknek lehet jó hír az, hogy egyetlen egy ellenőrrel nem találkoztunk sehol, így ők akár ingyen is utazhatnak és Rómában is megspórolhatják a tömegközlekedés árát. Erre azonban senkit sem biztatnánk, mert nem egy elegáns megoldás, ráadásul ha véletlenül elkapják irtózatos büntetésre számíthat. (A BKV-vel szemben pedig gondoskodni fognak arról, hogy kifizesse a számlát...)Ostiát meg azért írtuk le, mert sokan csak a városi strandig mennek, aztán szidják, hogy koszos és zsúfolt... pedig nagyon jó kis helyek vannak lejjebb (óriási hullámokkal) és plusz pénzbe nem kerül.Keress nyugodtan Thaiföld (Kambodzsát még jobban ajánlom!) ügyben is, ha tudok segítek. Üdv: Anziano

ursa - 2010.07.03. 20:54

Szia ! Gratulálok elég jól leirtad a Szent István házról az infot.Hát én is irtam róla de rövidebben mint te.Egyet értek az érkezéskor jobb transzfert rendelni a nővérektől az a 15 euro nem sok,és későn ér oda a wizzair.Mi is igy tettük,vissza viszont ráér az ember,érdekes hogy az Fr1 8euro mi még tavaly összel tényleg 5,5 euroért mentünk ki.Aki még nem volt Rómába hiába irod le pontosan nem egyszerü befelé és akkor még nem beszéltünk arról hogy késik a repülő.A rendelt transzfer kényelmes ,gyors nagyon megéri az árát.Ja és látom irtál Thaiföldről is majd kérek az ügyben tanácsokat)))))).Üdvözlettel Ursa


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo