Szicília körül vitorlással: Előzmények

Olaszország

Ott-tartózkodás ideje: 2010. jún. 29.  - 2010. jún. 29. (1 nap)

0 hozzászólás I 7 307 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. jún. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar krisko Beszámolója

Cimkék: Komp  Olaszország  Szicília  Vitorlázás 

Útleírás, Hajónapló, Beszámoló
Két hét Szicília körül vitorlással.

http://sziciliakorul.blog.hu/

Kéthetes vitorlás túra megszervevezése, megtevezése nem kis feladat. Első és legfontosabb, a hajó. Jelen esetben ezt béreljük. Ott béreljük, ahol még nem jártunk. Jelen esetben Szicília, Málta, Lipari szigetek, Itt is igaz -mint álatalában- a nyaralási tevékenységeknél: Minél előbb foglalod, annál olcsóbb. Mi december 28-án találtunk rá, az interneten, természetesen. 10 személyes Dufour 43. "Bázis" kikötője: Palermo. Fizetés két részletben, 50% foglaláskor 50% foglalás és indulás között valahol kb. felénél.

A hajó lefoglalása pár napon belül, a bérleti szerződés aláírásával, még január 6 előtt meg is történt. A szerződést mi egy magyar céggel kötöttük. Ott is vannak magyarok? Nem egészen. A hajót a tulajdonos ki akarja adni, bevételt akar. Feladja hirdetését, többnyire egy ezzel foglalkozó cégnél, és átadja nekik a hajót. Ezek után mi a külföldi charter céggel kéne szerződést kössünk. Ez sok komplikációt okozhat, főleg baleset, probléma esetén. Ezért mi felkeresünk egy magyar közvetítő céget, aki kiveszi a hajót, és átadja nekünk. Mi ebben a jó? Ez főleg a kapitány érdeke. Magyar szerződést ír alá, magyarul egyeztet, magyar törvények alapján. Ismétlem: Ennek főleg baleset esetén van jelentősége, ha egy 20 milliós hajó törik ripityára. Nem tanácsos semmilyen idegennyelven aláírni soha semmit, amiben bármi olyan van amit nem értünk. (Néha hiába hiszzük, hogy értjük, ők azt nem úgy értik.)

A kapitány keresés sem egyszerű folyamat. A mi esetünkben a kapitányt már régóta ismerjük. Rendelkezik kellő tapasztalattal, és mindenféle hivatalos papírral. Ő felel mindenért ami a hajóval, és legénységével történik. Persze, egyedül kevés lenne, két héten át 24 órában vezetni, ezért szükség van a legénységre, aki a kapitány irányítása alatt "dolgozik".

A legénység már jól összeszokott baráti társaság. Vannak itt nők, férfiak, huszon éves fiatalok. Vitorlázni mindegyikük jól tud. Kisebb hibákkal mindegyikük maga is elvezetné a hajót. A navigáció, áramlások számolása kivételével, minden menne kis szélben akármelyikünknek. A csapatnak ez lesz 5. tengeri útja. Számtalan Balatoni mellett.

A fő szervezkedés még csak ezután jön.

Először is kell egy jó útiterv. Ebbe egy kéthetes út alatt álatlában kényelmesen belefér 600 tmf(=600*1,852 km). Az utiterv alapjai már a bérlés helyszínének kiválasztásakor a fejünkben megjelennek.

Figyelembe kell vegyük:

* 2-4 naponként kikötés készlet feltöltésre: víz, kenyér, zöldség-gyümölcs, városnézés, látnivalók
* 1-3 éjszakai menet lehet, attól még nem fáradunk ki, de izgalmas.
* Néhány éjaszaka ingyenesen egy-egy szép, szélvédett öbölben.
* Jusson idő parti bámészkodásra, és uszásra-búvárkodásra is gyaránt.
* Minél inkább használjuk ki, hogy kibéreltük a hajót, kikötőben állni vele napokig pazarlás lenne.

A mi tervünk: Indulás Palermóból hajóátvétel napján. Cél1: Lipari szigetek. Tovább a Messinai-szoroson át meg-megállva: Taormina, Catania, Siracusa. Majd itt döntünk, belefér-e Máltán Valetta és Gozo szigete. Vissza Sziciliába: Agrigento, Trapani, Palermo, vége. Hogy hol mit nézünk meg, arra vannak tervek, és lesz ami majd ott dől el.

Elővásárlás. Ez tulajdonképpen minden olyan beszerzését jelenti ami kell az útra. Legfőképpen ételek. No és italok. Jól bevált receptek szerint készül a hajókonyhán minden fogás. Többnyire porból. A hűtő csak korlátozottan használható, így főként tartós alapanyagokat kell beszerezni. 10 főre azért kell rendesen főzni. Mégpedig tartalmasat. Makaróni, porlevesek, tejpor, porkrumplipüré, szójafasírt, fasírtpor por-por hátán. De ezekből jobb ragaszkodni a már ismert fajtákhoz, ezért kell őket itthonról vinni. De ide tartozik kaján kívül az utikönyvek beszerzése, áttanulmányozása is. No és a biztosítás, autópályamatricák is. Jobb ezeket előre elrendezni.

A leutazás megszervezése sem elodázható. Budapest-Palermo nem kis távolság. Nem mindegy, hogy hogyan érkezünk meg. Kipihenten, vagy fáradtan, elgyötörten. Emellett az sem mellékes, mennyi cuccot vihetünk magunkkal. Az sem mindegy mennyire van megkötve az indulás érkezés. Kivételes esetben az érkezés akár csúszhat is bár ez súlyos pénzbüntetéssel van súlytva. Mi kombináltuk a kényelmet, a szabadsággal. Az út felét személyautónkkal tesszük meg. Budapest-Civitavecchia autóval, 1250km. Majd onnan továbbutazás autóval együtt kompon Palermóig az éjjel folyamán. A kompjegyeket már jó előre le kellett foglalni, mert az autós jegyek hamar elfogynak. És itt is igaz, minél előbb, annál olcsóbb. Február végére már letudtuk a kompjegy vásárlást is. A komp este hétkor indul, ezért, hogy biztosan odaérjünk, budapestről 0:00-kor indulunk, 18:00-ig bejelentkezünk, felszállunk, majd 19:00-kor indulhat a komp. Az olasz autópályák kiszámíthatatlanok, főleg így nyáriszünetben, pláne Velence környékén.Volt már rá példa, hogy órákig szinte egyhelyben álltunk. Jobb nem ezen izgulni. A visszaút is így lesz, Komp, majd autó.

Így sok cuccot vihetünk magunkkal, de egyben kipihenten is érkezünk reggel nyolcra Palermóba. A kompon kabinjegyet vettünk, mely néhány euróval volt drágább a széknél, ezért mindenki alhat, a sofőrök is.

Másik utazási lehetőség lett volna végig kocsival 2200km, illetve repülővel. Ellenérvek, ha éjjel nincs alvás a kocsiban, akkor nem lesz másnap éjjel hajózás. A repülő, pedig a kevés holmi miatt nehezen megoldható, emellett ára sem olcsóbb, ha belevesszük a traszfereket, és az ottani igen-nagy bevásárlást.

Behajózás, bepakolás. Mivel a hajót csak este héttől vehetjük át, ezért lesz idő délután kényelmesen autóval bevásárolni azt, -elsősorban kaját- amit nem viszünk itthonról. Napközben pihenünk, várost nézünk. A kitűzött indulási időpont este 8-9 körülre tervezett.

A hajózás feltételei:

* Hajóátvétel, papírmunka elvégzése.
* Minden behordva a hajóra.
* Autók elhelyezése két hétre.
* Hajó megismerése, kötelek, eszközök stb..
* Teljes rend a fedélzeten.Mára ennyit, legközelebb az indulás napján lesz folytatás, majd internet függvényében napi leírások várhatóak.


http://sziciliakorul.blog.hu/
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina