bosszantó károkozás

Horvátország Banjole-Pula

Ott-tartózkodás ideje: 2006. aug. 01.  - 2006. aug. 18. (17 nap)

1 hozzászólás I 3 203 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. márc. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar seafan Beszámolója
Sajnos Horvátországot (illetve lakóit) nem csak dicsérni lehet. Mivel itt a nyár, okulásul álljon itt egy tavalyi történet.
2006 augusztusában az utazási irodák kínálatának gondos átválogatása után autóval indultunk Horvátországba, hogy 10 napot töltsünk az isztriai Banjole üdülőhely Centinera szállodájában. Az utazás a Fiume környéki útépítéseket leszámítva rendben volt. Az elhelyezéssel és az ellátással nem volt baj. A tengert és a partot (kisgyermekkel is) közelinek és megfelelőnek találtuk. Az időjárás felemásra sikerült, két-három naponként tudtunk fürdeni, máskor esett az eső. Összehasonlítva a hazai és az ottani árakat megállapítható, hogy Horvátország (Isztria) drága. Nem világos, hogyan tudnak megélni a belső vidékeken, ahol gyenge az idegenforgalom. Az emberek készségesek és az olasz turisták túlsúlyának „köszönhetően” lazák.
A szállodába érkezésünkkor az autót az épület őrzött, bekerített parkolójába terelték, ahonnan esetenként a kapott belépőkártya használatával kirándulni mentünk. Hazaindulás előtt néhány nappal az egyik éjszaka ismeretlen személy(ek) megrongálták az őrségtől 30 méterre látótávolságban, működő közvilágítási lámpa alatt parkoló személygépkocsimat. A történteket reggel észleltem, amelyet jelentettem a szálloda portáján. A portás útbaigazítása után a pulai rendőrkapitányságon (policijska uprava istarska, policijska postaja pula) annak rendje és módja szerint feljelentést tettem ismeretlen tettes ellen, én legalábbis így gondoltam. Az eljárás során elkészített irat (potvrda) egy példányát 20,-kuna illeték ellenében megkaptam, amiről utóbb kiderült, hogy nem feljelentés, hanem feljegyzés és nem von maga után nyomozást. Ez az irat igazolja, hogy a sérült gépkocsival rendben elhagyhatom Horvátországot. Néhány nap múlva ismét megjelentem a pulai rendőrkapitányságon, hogy kérésemre az általam tett feljelentést felvegyék. Ekkor egy újabb okmányt töltött ki az ügyet korábban is intéző (be nem mutatkozó és olvashatatlan aláírást produkáló) civil kisasszony. Ebből az okmányból nem kaptam példányt, így nem tudom, hogy ténylegesen a feljelentésemet foglalta-e írásba. Rendőrhatóságot tájékoztattam az általam felkutatott tanúról és kértem annak kihallgatását az ügyben.
A káreseményt észlelte egy, a szomszédos kempingben lakó szlovén állampolgár, akinek nyilatkozatát beszereztem. Nyilatkozata szerint a 2 károkozó cselekménye után a parkolót a gépkocsi ki-behajtásra szolgáló kapun hagyta el és eközben a kapunál szolgálatot teljesítő őr őket felelősségre vonta, róluk feljegyzést készített.
A szálloda igazgatójával többször tárgyaltunk angol nyelven a történtekről, aki semmiféle sajnálkozást nem fejezett ki az ügyben. Majd amikor a gépkocsi helyreállításának költségét megtudta tőlem, azonnal elfelejtette az addig beszélt angol nyelvet és semmit nem volt hajlandó megérteni. Ekkor bevontam a telepített idegenvezetőt, akinek segítségével megtudtam, hogy az igazgató állítása szerint az őrség nem észlelte a károkozást és nem is látta az elkövetőket. Károm enyhítésétől elzárkózott.
Mindezt úgy, hogy a szálloda kizárólagos területének számító, 24 órás őrszolgálattal védett parkolóban álló gépkocsit rongálták meg. (Igaz, hogy ismeretlen személyekről volt szó, akik személyazonosságát a nyomozásnak szükséges kiderítenie.)
A rendőrség munkája kritikán alulinak bizonyult. Második ott jártamkor - amikor is ragaszkodtam a feljelentés írásbafoglalásához - csak a zágrábi magyar konzulátus vezetőjének hosszas, telefonon történt meggyőzése után volt hajlandó velem foglalkozni a fent írt rendőrnő. Persze nemtetszésének folyamatosan hangot adott, mert tudta, hogy a feljelentés után kötelezően el kell rendelniük a nyomozást és nyomozniuk is kell, főleg, hogy tanút is megneveztem. A rendőrségen találkoztunk több nyugat-európai turistával is, akiknek ugyanilyen módon megrongálták pulai közparkolókban az autóit. (szélvédőt, lámpát bevertek-összekarcoltak) A rendőrség azért „nem csinál semmit” és adja ki az igazolást, mert a külföldi biztosítók, majd úgyis kifizetik az autó tulajdonosának kárát, a rendőrnő erre többször is hivatkozott. Összességében balkáni a bánásmód és a tempó a rendőri ügyintézés során, indokolatlanul sokat várakoztattak. Mindenki jól nézze meg hová parkol, és nem árt reggelente mindig ellenőrizni az autónkat, mert a szállodából senki nem fogja felhívni a figyelmünket, a történtekre. A mi esetünkben a szálloda igazgató bujkált előlünk, arra várva mikor utazunk el.
A helybeliek elmondása szerint az ilyen esetek gyakoriak főleg hétvégén a szállodák discójából hazatérő részegek, azzal rongálják meg a közelben parkoló autókat ami éppen a kezük ügyébe esik. Mindenhol építkezések folynak, és sok elhagyott ingatlan az enyészeté, ahonnan könnyű bármit felkapni és azzal rombolni.
A lényeg az, hogy szerencsésen haza értünk. A nyomozásról azóta többször is érdeklődtem a pulai rkp-n, mivel feltehetően lejárt már a nyomozási határidő, de semmilyen választ nem kaptam.
Az elutazás előtt megkötött szuper (drága) utazási biztosítás erre a káreseményre pont nem volt érvényes, mert a gépkocsi járóképes maradt.
Már nagyjából túl vagyunk az egészen. A kocsi is lassan készül (oldtimer és nem egyszerű javíttatni).
Sokat telefonáltam a helyszínről (konzulátus, utazási iroda, biztosító, zágrábi magyar ügyvéd, rendőrség) és szerintem mindent megtettem azért, hogy valami erkölcsi vagy anyagi elégtételt kapjak. Elméletileg polgári perre mehettem volna a szállodával, de ez nem lett volna egyszerű itthonról. Az EUs jogok csak részben érvényesülnek ott. Azonkívül a nyomozás eredményétől is nagyban függ a perképesség.
A fentiek tanulságát vonja le a tisztelt olvasó.
SEAFAN
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
vokina - 2007.07.03. 16:11

Nekünk is kellemetlenre sikeredett a nyaralás Banjole-ban."Kellemetlen nyaralás " címen olvasható


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina