Ciprus felfedezése

Ciprus Paphos

Ott-tartózkodás ideje: 2007. aug. 04.  - 2007. aug. 11. (7 nap)

0 hozzászólás I 5 696 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. aug. 15. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
Ciprusi utunkat 2007 augusztusában, a választott utazási iroda szervezésében 8 napra terveztük. Az egyik fakultatív utunk a „Pafosi kirándulás” volt. Szállodánktól autóbusszal, magyar idegenvezetővel kezdtük utunkat. Az utazásunk alatt részletes ismertetést kaptunk a nap programjairól.
Első megállónk Limassolban, egy borkombinátnál volt, ahol a létező ciprusi borkülönlegességeket a bemutató terem pultján megszemlélhettük. Idegenvezetőnk nagy helyismerettel bemutatta és töltögette poharainkba a különlegességeket. Kinek mi volt a kedvére, azt kóstolhatta. Természetesen a vásárlás is lehetséges volt. A palackozó üzemben éppen munkaszüneti nap volt, így ezt csak álló helyzetben láthattuk. Jókedvűen távozott a társaság, egyesek komoly szatyrokat cipelve szálltak az autóbuszra.
Ezt követően a festői helyen levő, több mint 3000 éves ókori romvárosba Kurionba utaztunk. Ez a város Ciprus leglátogatottabb ókori emléke. Itt megtekintettük a csodálatosan szép, egyedülállóan épen maradt mozaikokat és a még ma is működő görög-római színházat. Idegenvezetőnk tájékoztatása szerint a színházban még Pavarotti is vendégként fellépett. A mozaikokat és a feltárt épületrészeket fedő építményt, a közlekedő járdákat, folyosókat, pályázattal nyerten, egy magyar vállalat kivitelezte.
Útban Paphos felé megálltunk a romantikus hangulatú partszakasznál, ahol a legenda szerint Aphrodité, a szépség és szerelem istennője kikelt a habokból. Itt elég sokat időztünk, s a bátrabbak vállalkoztak Aphrodité sziklájának körbe úszására, mert egy ősi monda fűződik a szerencsésekhez. Bár vezetőnk, a háborgó tengerben elég veszélyesnek tartotta a vállalkozást, ennek ellenére szép számban akadtak vállalkozók. A többiek sem unatkoztak, mert szívformájú kavicsok gyűjtésével töltötték az időt. A hely látványát az úszókkal és a kavics gyűjtőkkel, a felvételek jól megörökítették.
A kirándulás utolsó szakasza, a sziget nyugati felének fővárosa a történelmi levegőjű Paphos volt.
A gazdag történelmi múltja miatt, az UNESCO, a szabadtéri múzeumnak is tekinthető várost, teljes egészében felvette a Kulturális Világörökségek Listájára. A feltárt kincsek között találjuk a Dionysos, Theseus és Aion házaiban fellelt híres „Paphosi mozaikokat”, amelyek 16 évszázadon keresztül a földben voltak eltemetve. Vezetőnk külön felhívta a figyelmünket a híres körmozaikra, amely tulajdonképpen egy labirintust ábrázol.
Egy rövid tengerparti képsorral elbúcsúztunk Paphostól és hazaindultunk.
A „Paphosi kirándulást”, idő távlatában is maradandónak és felejthetetlennek érezzük.
Feltöltve: 2010. aug. 15.
Értékeld az élménybeszámolót!
6.4 (7 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina