1 nap a Brunei szultánságban

Brunei

Ott-tartózkodás ideje: 2010. szept. 02.  - 2010. szept. 02. (1 nap)

0 hozzászólás I 6 212 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. szept. 18. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar gschofl Beszámolója

Cimkék: brunei 

Ha az ember eljut Borneóra és el is tölt ott egy kis időt - a mi esetünkben 1 hetet - akkor amellett, hogy kötelező jelleggel megnézi azt, ami az esőerdőkből megmaradt, és felkeres legalább egy teaültetvényt, csodálva ennek a szigetnek a sokszínűségét, óhatatlanul felmerül benne, hogy ha már itt van, hát átugrik Brunei-be.
Persze az is megoldás lehet, ha mondjuk Londonból a fővároson, Bandar Seri Begawan-on keresztül visz a repülőútja valamerre, és kiugrik bejárni a várost.
A Brunei szultánság kevéssé ismert hely, ez nem az az ország, amely bármely megszokott módon ismert lenne a világban - nincsenek itt hangoskodó emberek, nagy pénzügyi központok vagy agyonpromotált turisztikai célpontok, minden folyik a maga nyugodt módján, én még is azt mondom, egy látogatást mindenképpen megér.
(A repülőtérről egyébként az LP-vel szemben nem a 400 méterre lévő régi buszmegállóból, hanem az indulási oldalról tudsz bejutni, 1 brunei dollárért, vagy taxival 25-ért.)
Bruneiben - teljesen meglepő módon - az idén éppen 64 éves szultán őfelsége "A" minden. Arcképe díszíti az összes utcai plakátot, rajta van a hivatalos fizetőeszköz összes címletén, és egy itthoni nemzeti múzeum méretű épület vonultatja fel életének történetét egészen fiatalkorától a sandhursti katonai akadémián, lovaspóló és golfbajnokságokon át az 1965-ös szultáni menyegzőig. Na meg annak összes nászajándékán és élethű esküvői menetén át (értsd hintók, lovak, katonák) minden egyes olyan bútordarabig, amelyen valaha bármely királyi családtag ült a koronázás alatt. Elképesztő ez a múzeum (ez az ember minden bizonnyal egy polihisztor) és kihagyhatatlan. Kár, hogy fotózni nem lehet, a cipőddel együtt ezt is a bejáratnál hagyhatod. Viszont legalább a kinti 35 fokkal szemben a múzeum hűvöse és ajándékboltjai mindenért kárpótolnak.
Bandar Seri Begawan egyébként nem nagy, belvárosa könnyedén bejárható, a buszpályaudvarhoz bárhonnan visszatalálsz, de a helyiek is segítenek, a tisztaságnál már csak a közbiztonság nagyobb.
Az elképesztően szép nagymecsettől nem messze, a folyópartról kis hajókat lehet bérelni minimális összegért, ezzel körbevisznek a folyóban lábakon álló házak között. A lakosság egy része ugyanis vízen lakva éli az életét, bár ezek a házak árammal, légkondicionálással ellátottak, és van köztük iskola, és tűzoltóság is. Ha a proboscis monkey-t (azaz a nagyorrú majmot) is látni szeretnéd, egy kicsit feljebb visznek a folyón a fák közé, így először a szultán 110 szobás vendégházát - és csónakházát - hagyjátok majd el, aztán jön az 1100 szobás szultáni palota teteje, ennél többet maximum képeken láthatsz sajnos belőle:)
Hihetetlenül nyugodt az élet Bruneiben, ugyanakkor én valamiért azt gondoltam, egy ennyire gazdag országban több lesz a csillogás és hivalkodás, mint mondjuk Hong Kong-ban, ahol a belvárosban 5 percenként látsz egy Rolls Royce-t vagy Ferrarit (sosem ugyanazt), és minden sarkon minimum 1 Rolex óraszalon vagy borzalmasan drága gyémántékszerbolt van.
De nem...érzed, hogy itt minden rendben megy, hogy nem szenvednek hiányt valószínűleg semmiben (az oktatás és az orvosi ellátás pl. ingyenes mindenkinek), mégsem hivalkodnak vele. Ennél fogva a plázák boltjaiban tett kirándulásunk is inkább szórakoztató volt, semmint felesleges időtöltés.
Szóval Brunei megér egy látogatást, főleg, hogy Kota Kinabaluból csak 22 perces a repülőút, amelynek a fele imádkozással telik:) A reptér indulási oldala sem túl nagy, a transzfer része már inkább, sokan vártak tovább induló nagy gépekre London vagy éppen Ausztrália felől.
És nem mellesleg az egyik legszebb pecsétet adják az útlevélbe mind a be- mind a kilépéskor, amit eddig kaptunk.
Külön vízum egyébként EU állampolgároknak nem kell, 30 napra pecsételnek minden kérdezés nélkül, és kilépési illeték sincsen.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina