Pag szigetén szeptemberben

Horvátország

Ott-tartózkodás ideje: 2010. szept. 02.  - 2010. szept. 05. (3 nap)

0 hozzászólás I 4 898 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. szept. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Gregor Beszámolója

Cimkék: -  -  -  Horvátország  Pag  Vlasici  Zavicaj 

Pag szigetén szeptemberben

Könnyed kikapcsolódást ígért a négy napos buszos kirándulás az ágfalvi fúvósokkal Pag szigetére, ami teljes mértékben megvalósult.

Reggel 6 óra előtt indultunk Sopronból a 630 km-re lévő célpontunkhoz. A Lentiig tartó zötykölődés után felüdülést jelentett a szlovén ill. horvát utak minősége. Útközben feltűnt, hogy délszláv szomszédaink portái, de a mezőgazdasági művelés alá vont földjei is mennyivel jobb karban vannak, mint minálunk. Pedig néhány évvel ezelőtt ez még fordítva volt! Zadar felé tartva egyre kietlenebb volt a táj, de a legkopárabb végül maga Pag szigete volt.
Délután fél négykor érkeztünk meg szállásunkra, a magyarországi horvátok tengerparti támaszpontjára, a Vlasiciben lévő Zavicaj szállodába. Persze itt nem csak horvát nemzetiségű polgártársaink foglalhatnak szobát, a hotel 3 csillaggal rendelkezik, bárki számára nyitva áll, és a személyzet beszél magyarul! Vlasici aprócska falu a sziget déli végén, a legnagyobb épület a 3 szintes enyhe szocreál beütésű szálloda (2004-ben a horvát és a magyar kormány közösen felújította). Három napos ott-tartózkodásunkért csoportkedvezménnyel és kiadós félpanzióval fejenként 100 eurót fizettünk. Bár a kétágyas szobánkat ugyancsak szűkre méretezték, a franciaágy vége és a fal között csak oldalazva lehetett közlekedni, de az ellátásra nem lehet panaszkodni.
Ha már tengerpart, akkor irány a strand, ami 5 percnyi sétára fekszik a szállótól, kb. 300 méter szélességben egy kis tengeröblöt ölel körül, aprókavicsos, és szép fokozatos mélyül. Tehát nem kell semmilyen tengeri szörnytől tartani, ami tüskéit vagy csápjait alattomos módon a fürdőzők bőrébe fúrja. Aki erre a szigetre jön nyaralni, nyílt tengerről ne is álmodjon, a cikcakkos partszakasz rengeteg kis öblöt képez, és mindegyik mögött még egy újabb szigetnyúlvány következik. Az otthon maradottak áztak-fáztak, míg mi négy napig a lehető legtökéletesebb késő nyári időjárást élvezhettük: napsütés, a levegő 28 foknál nem volt melegebb, a víz hőmérséklete 21 fok körül.
A sziget szinte teljesen kopár, itt-ott próbál néhány csenevész bokor és fa túlélni. Ami viszont megtalálható: kő, szikla és égszínkék vizű tengeröblök. Érdekes, hogy Horvátország szárazföldi részén tapasztalható rendezettség pont a turisták célpontjának minősülő tengerpart falvaiban veszik el. Rengeteg a félkész ház, az épületek körül rendetlenség és gondozatlanság.
Pár éve még úgy tartották, hogy a magyar tenger árban veri horvát testvéreink szolgáltatásainak árát. Azóta bizony déli szomszédaink alaposan behozták lemaradásukat. A Pag-szigeti víz teljes mértékben ihatatlan – szerintem egyszerűen tengervíz, csak valahogyan eltűntették belőle a sót -, tehát ásványvízre mindenképpen szükség van, ennek ára azonban 2 literes üveg esetén majdnem 1 euro. A vendéglőkben a 2 decis üdítő, egy pohár változó minőségű bor, de egy krigli sör is 2 euro körül van. Persze a fagyiért is többek kérnek, mint Magyarországon.
Pag-szigettől kb. 40 km-re fekszik Zadar (Zára), ami egy kirándulást mindenképpen megér. Szép rendezett település érdekes és régi belvárossal, ahol lépten-nyomon római maradványokba ütközik az ember. A stari grad egy félszigeten épült, a kikötő és a promenád veszi körbe. Óriási tengerjárók, vitorlások, luxusjachtok és halászhajók látványa keveredik a tenger sós illatával és a halszaggal. A sétány kövezetébe beépítettek egy napcellákkal meghajtott több méteres átmérőjű világórát is, illetve itt hallható egy a tenger hullámzása által működtetett vízorgona is. Megnéztük a több mint ezeréves rotundát, amit sajnos templomként már nem használnak. Belül kicsit lehangoló volt a helyenként koszos falak csupaszsága és a furnírlemezekkel befedett ajtómélyedések.
Tengerparti nyaralás elképzelhetetlen hajókirándulás nélkül. A szálloda vezetése nagyon kedvező áron – fejenként 5 euróért – 3 órás körutat szervezett számunkra Pag város melletti tengeröbölben Klaudio Festini vállalkozásával. A kétszintes motoros katamaránon erősen felejthető fehérbort, kólával elviselhető vörösbort, tengervíz-ízű narancsszörpöt és édes kekszet is felszolgáltak. Lenyűgözőek voltak a teljesen kopár sziklák, amelyek mellett elhaladtuk, néhány helyen a kőfalon leereszkedő napozókat és fürdőzőket láttunk. Aki ismeri ezeket az eldugott kis öblöket és veszi a fáradságot a megközelítésükre, felejthetetlen élményben részesül. A hajó kikötött egy tengeri barlangnál. A bátrabbak vízbe ugrottak – így persze én is -, és beúsztunk a hasadékba, ami felülről a sziklák rései közül némi fényhez jutott. A járat egyre szűkült, majd a vízből ki kellett mászni, egy szakaszt szárazon megtenni, majd ismét vízbe ugrani, de előre haladva egyre keskenyebb lett a sziklák közötti rés, végül még a soványabbak is csak néhány horzsolással jutottak ki a nyílt vízre. A legizgalmasabb az a szakasz volt, ahol egy a víz felszínével egy magasságban lévő szikladarab került az utunkba, amire vagy újabb sebeket szerezve fel kellett mászni, vagy alatta a csak kicsit szélesebb helyen átúszni. A sebeket a sós víz gyógyítja, a látvány és izgalom pedig kárpótolt mindenkit.
Pag városa nagyon kellemes kis hely. A tengerparti sétány szép rendben van, a főtéren román stílusú templom hatalmas rózsaablakkal, körülötte velencei stílusú paloták, illetve a szokásos, de megunhatatlan sikátorok.
Ennyi fért a négy napba. Illetve, ezentúl még két esti fellépés a zenekarral. A másodikra a pagi főtéren került sor, ahol rengeteg nézőnek játszhattunk, de ezen felül a történelmi környezet is inspirálta az együttest.
A sziget nyugodt hely, bár a bulijairól híres Novalján nem jártunk. Akit nem zavar a kopárság, és meghitt tengeröblöcskékre vágyik, nyugodtan utazzon oda.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina