Liechtenstein – nagyszerű minimál

Liechtenstein Vaduz

Ott-tartózkodás ideje: 2010. máj. 01.  - 2010. máj. 01. (1 nap)

0 hozzászólás I 6 615 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. okt. 06. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója

Cimkék: Liechtenstein  Vaduz 

A törpeállamok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy méretüknél fogva élből kivívják az emberiség érdeklődését, hovatovább, szimpátiáját. Milyen pici, milyen kevesen lakják, lehet hasonlítgatni, hogy ó, nálunk a legkisebb falu is akkora, mint ott egy város, satöbbi, és így tovább, ennek ellenére mindenki szeretné látni személyesen is. Nyilván, ha sutba dobva függetlenségüket, csatlakoznának valamelyik nagyobb szomszédjukhoz, mindez a báj elillanna, mivel a gyakorlatban már mégsem olyan látványos, vagy izgalmas, egy lenne csak a nagy testvér hasonszőrű látnivalói közül. Ez szerencsére még nem történt meg, így május elsején még a független liechtensteini hercegség fővárosához, Vaduzhoz volt szerencsém.

Modern szobrokkal szegélyezett sétálóutcája egyben a főváros központja is, a fölé magasodó várkastélyból gyakorlatilag az egész hercegség szemmel tartható, beleszámítva a belvárosban korzózó turistákat is. Téglaépítésű, inkább gazdasági épületet sugalló új parlamentje az országgal méretarányos, kicsi, mégis érdekes épület. Mellette a régi és a kortárs harc nélkül nyugszik bele egymás jelenlétébe, mini üzleti negyed arcú funkcionális épületek váltják a művészeti múzeumot, az üzleteket, a klasszicizmust és a romantikát, a templomban Elvist orgonál a kántor, béke honol a szívekben és Vaduzban. A gazdagság ugye alap, ezzel még kiegyensúlyozottság is párosul. Nem csak a bélyegmúzeum előtt kifeszített transzparensek hirdetik több nyelven, hogy „Jobb város, jobb élet”, hát pont ez megy itt élesben is. Míg nálunk május elsején sör-virsli-operett tengelyen forog a grillcsirke, itt a fő utcára kitelepült dj-k minimál techno performance-szal dicsérik a munka ünnepét, mélynyomó dübörög, sör fogy, mellette pedig mindenki boldogan nézelődik a városban. Nem messze persze itt is áll egy sörsátor, bent tombolasorsolás, meg az otthon is ismert fesztivál hangulat, de úgy látszik itt vidáman elfér egymás mellett több, teljesen más profilú produkció is, nem csak zenében, építészetben, vagy életvitelben, hanem szinte mindenben.

Ha nem esik az eső, az ország kis túlzással akár körbe is bringázható, (250 km aszfaltozott út mellet 90 km kerékpárút elég jó arány) vagy túrázható, ez utóbbi azért izgalmas lenne, tekintettel a 2500 méter fölötti csúcsokra. De tényleg, pár nap alatt mind a 10 település tetőtől-talpig átjárható, bár semmi extra, semmi olyan, ami az Alpokban máshol nincs, mégis izgalmas program lenne, nem úgy, mint most, amikor is az eső miatt Vaduzra csak nagy lépések jutottak. Csak ide, célirányosan nem jönnék, útba ejtve azonban szuperextra.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo