Berlin és környékének látnivalói

Németország Berlin

Ott-tartózkodás ideje: 2009. feb. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 14 010 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. nov. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar ittjartam Beszámolója

Cimkék: berlin  currywurst  erdő  főváros  ingyenes  kebap  közlekedés  kupola  ludwigsfelde  naturista  német  németország  orangeways  potsdam  reichstag  s-bahn  sachsenhausen  strandok  szauna  szimpla  tavak  tegel  vonat  wannsee  zöld 

Alapok
Németország fővárosa 3,4 millió lakossal az ország legnagyobb városa. Sok különböző nemzetiség lakóhelye, akik általában saját városrészekben élnek. Legtöbben a törökök, lengyelek és szerbek.

A város területének kb. 35%-a zöld terület, mely leginkább a sok parkban és tóban érzékelhető. A Brandenburgi kapu környékén, ami igencsak belvárosnak számít, található például a hatalmas Tiergarten park. Egyes tavakat folyók kötnek össze, ahol hajójáratok is közlekednek (pl. Potsdam-Wannsee-Tegelsee).


Néhány kifejezés:
Egészségedre = Prost
Szia = Hallo/Tschüss (bár a magázódás megvan, de a köszönés/elköszönésben úgy vettem észre, hogy nem veszik szigorúan – a fiatal pénztárosok simán hallóval köszöntek idős néniknek is)
Köszönöm = Danke


Közlekedés:
Érkezés:

Manapság sokféle közlekedési lehetőség adott Budapestről Berlinbe. Talán a legkörnyezetbarátabb a vonat. Mind a 2 nappali és 1 éjszakai vonat a Keletiből indul, Pozsonyon és Prágán át jut el a berlini hatalmas üvegépületű, bevásárlóközpont-szerű Hauptbahnhofra kb. 12 óra utazás után. Ezt a pályaudvart néhány éve építették. A vonatok több szinten keresztezik egymást, integrálták az S-Bahn hálózatba, sőt, még egy új metróvonalat is építettek hozzá, ami eddig ugyan csak a 2 megállóra levő Brandenburgi Kapuhoz szállítja az utasokat. Vonatjegyek már 29 eurótól kaphatók (ha egy kategória elfogy – melyből általában csak néhány darab van -, feljebb mennek az árak.

Lehetőség még a Volánbusz/Eurolines, vagy a viszonylag jobb szolgáltatásokat nyújtó, néhány éve bevezetett Orangeways, kb. 12.000 Ft/irány áron. Már naponta 3-szor járnak ők is, és szintén kb. 12 óra alatt jutnak el a német fővárosba. Az út során utaskísérő ingyen meleg italokkal szolgál, illetve egy kis büfékínálatból is lehet vásárolni. Több képernyőn filmeket vetítenek, melyhez fülhallgatót is adnak (általában magyar nyelven, angol felirattal).

A Malév repülővel alkalmanként akciós 20-30 ezer Ft körüli retúr áraival néha még a fapados Easyjetnél is olcsóbb gyors eljutást kínál (kb. 1,5 óra). A Malév a városon belüli (AB-zóna) Tegel reptérre, az Easyjet a C zónába eső Schönefeldre érkezik, ahonnal S-Bahnnal, busszal, vagy vonattal lehet bejutni a városba, városon kívűli zónafelárral.


Helyben mozgás:
A város nagyságából kifolyólag érdemes a kint tartózkodás időtartamára napi/többnapi-, vagy hetijegyet venni. A legtöbb látnivaló az AB zónában található, a C zónába pl. a Schönefeld repülőtér miatt, Potsdamba, vagy a koncentrációs táborba juthatunk. Ha szálláshelyünk központibb helyen található, természetesen gyalog is sok minden elérhető.

A tömegközlekedés fő erei az S-Bahn és U-Bahn hálózat. Az S-Bahnok főleg azok a városi vasútak, melyek HÉV-szerűen több irányból érkeznek az agglomerációból, de nem állnak meg egy külsőbb végállomáson, hanem jellemzően átszelik a várost, kiszolgálva a belváros utazási igényeit is, és egy másik külsőbb városrészbe folytatja útját. Az ilyen átmérős vonalakon kívül van a Ringbahn, a körvasút, mely szinte pontosan 1 óra alatt teszi meg a nagy kört a belsőbb városrész körül, több helyen átszállási lehetőséget biztosítva további S-Bahnokra, valamint metróra. Egyben ez a körvasút az A és B zóna határa is.

Az U-Bahn az földalatti vasút nevéből kapta a nevében szereplő U betűt (Untergrundbahn). A városban utazgatva azonban észre fogjuk venni, hogy néhol nemhogy nem a földalatt, hanem töltéseken, utak fölötti hidakon halad a metró (pl. U1)

További fontos közlekedési eszközök az úgynevezett MetroBus és MetroTram. Nevükkel ellentétben ezek nem metrók, hanem fontosabb busz- és villamosvonalak. Jellemzőjük, hogy a normál busz- és villamosjáratoknál sűrűbben (20 perc helyett 5-10 percenként) járnak, és éjszaka is közlekednek, csakúgy, mint az S- és U-Bahnok (bár azok csak hétvégeken). Villamosok inkább a volt Kelet-Berlini részeken maradtak meg, nyugaton a föld alá vitték őket metrókként.

Berlinben az összes autóbusz alacsonypadlós. Figyelem! Felszállás mindig csak az első ajtón, ahol a sofőrnek be kell mutatni a jegyet, vagy akár nála megvenni (a napijegyet is árulja). Egyes vonalakon – valószínűleg a sok utas miatt – emeletes autóbuszokkal utazhatunk. Erre egy jó példa a belvárosban a 100-as és 200-as busz, mely főbb turista látnivalókat köt össze. Ha a végállomáson szállunk fel (S+U Zoologischer Garten, vagy S+U Alexanderplatz), van esélyünk, hogy az emeleten előre tudjunk ülni, de hát ugye mindenki oda szeretne ülni, ahol a legjobb a kilátás.Látni

Ha rövid a pénztárcánk, csatlakozzunk egy Free Walking Tour-hoz a Brandenburgi Kaputól. Lelkes fiatalok kalauzolnak el 3-4 órán kersztül a fő látványosságokhoz németül, angolul és spanyolul. A végén borravalót illik adni. Ez egy jó áttkintés elsőre, és ha valami megtetszik, később visszatérhetünk egyénileg meglátogatni. Látni fogjuk a túra során a Holokauszt emlékhelyet, a Potsdamer Platz felhőkarcolóit, a Checkpoint Charliet, a Fal néhány maradványait, megállunk Hitler állítólagos földalatti bunkere fölött, megnézzük a Gendarmenmarkt tér két szinte iker-templomát, a Humboldt Egyetemet, a könyvégetések emlékművét, az Operát, az Unter den Linden sugárutat és a világörökségi Múzeumszigetet.

A Múzeumszigeten főleg ókori kincseket mutatnak be különböző múzeumokban. Sokáig csütörtök esténként 18-22 óra között ingyenes volt az állami múzeumok látogatása, azonban 2010 őszétől ezt eltörölték. A közelben van a magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin, melyet már csak az épület modern stílusa miatt is érdemes felkeresni. Érdekes kiállításokkal és étteremmel is szolgálnak.

A közelben láthatjuk az Alexanderplatz TV-tornyát is.

Az Alexanderplatztól egy S-Bahn megállóra van a Hackescher Markt, egy szépen megtartott régi állomás, a környéken pedig sok régi udvar, pl. a Hackesche Höfe. Az utcáról bemenve egy ilyen Hofra láthatjuk, hogy onnan még több ház és azoknak több udvara nyílik. Szórakozóhelyek, műtermek, galériák, üzletek bújnak meg itt.

Szintén művészek színhelye a Tacheless, az Oranienburger Strassén. Egy elhagyott, már eléggé lerobbant áruházépületet vettek művészek birtokukba, ahol bárki szemlélődhet, besétálhat a műtermekbe, látva az alkotókat munkálkodni. Pár szinten szórakozóhely is működik, hasonló feelingje van, mint a pesti Szimpla Kertnek.

Van Berlinben is magyar Szimpla, de nincs olyan a lomtalanítás-hangulata, mint a pesti híres testvérének. Nem is a szigorúan vett belvárosban található, hanem kicsit eldugva Kelet-Berlinben, a Boxhagener Platz környékén. Ezen a környékén sok egyéb kiülős-beülős helyet is találhatunk. A Warschauer Strasse S- és U-Bahn megálló egy főbb közlekedési csomóponttól tudunk ide könnyen eljutni.

Ha már ezen a környéken járunk, a Spree folyó partján húzodott a Berlini Fal, melynek egy részét itt meghagyták az utókornak, jellegzetes grafitikkel (East Side Gallery). Szintén a folyópartról nyílik (bár egy kicsit odébb) a Badeschiff, azaz „fürdő-uszály”. Valamelyik nyáron Pesten is volt rá próbálkozás: egy uszályon medencé(ke)t alakítanak ki, és ott lehet úszkálni, közben csodálkozni a panorámában. Hát Berlinben innen nincs valami érdekes kilátás, ott maga a hely az élmény, hogy hajón úszunk. Az érdekessége, hogy télen-nyáron üzemel. Télen sátortetőkkel befedik, és nagyon szépen megvilágítják. A hideg elviselését szaunával is segítik. A belépő általában az esti órákban olcsóbb.Nyugat-Berlin főleg a vásárlásról szól: Kurfürstendamm sugárút híres bevásárlóutca, erre található a KaDeWe, a „nyugat áruháza”, exkluzív kínálatával, de igen magas áraival.

Egy másik bevásárlóközpontban van elrejtve egy érdekes múzeum: a Berlin Story Múzeum a város történetét mutatja be interaktívan; a megtekintés végén pedig csatlakozhatunk egy kis túrához, mely során levisznek a parkolóház alatt még a hidegháború idején kialakított bunker/óvóhelyre, melyet szerencsére nem kellett használni, de megtartották, és most meg lehet tekinteni, és ki-ki maga eldöntheti, hogy akár pár napot is el tudott-e volna tölteni odalenn, ha több száz, több ezer embert bezsúfolnának oda.

Szintén Nyugat egyik látnivalója a Charlottenburgi kastély és parkja.

A Brandenburgi kaputól pár lépés csak a parlament épülete, a Reichstag. Ingyenesen látogatható, nagy élmény felmenni az üvegkupolába, ahonnan a kilátás is szép, és le lehet nézni a tanácsteremre. Megesik, hogy órákat kell sorba állni az épület előtt, hogy bejussunk, gyanis csak a repülőtérhez hasonló biztonsági ellenrőrzés után lehet bejutni.Nyáron kellemes hűsölést nyújtanak a tavak. Például a Müggelsee keleten, vagy a Wannsee nyugaton. Mind könnyen megközelíthető a várost átszelő S-Bahnokkal. A Wannsee partján olyan strandot alakítottak ki mintegy száz évvel ezelőtt, mintha az Északi/Balti tenger partján lennénk, hogy a városlakóknak ne kelljen nagy távolságot megtenni a tengerig. Fehér homok, napernyők, zuhanyzók, büfék, a szél elől pedig a jellegzetes strandkosarak. A legtöbb strandnak van általában sövénnyel elválasztott naturista része is, ami állítólag az NDK idején lett elég népszerű a nagyvárosi létből való menekülés miatt, visszatérés a természethez.

A Wannseetól hajóval, S-Bahnnal, vagy akár busszal is továbbutazhazunk a szomszédos Potsdamba. Híres Sanssouci kastélya és parkja rengeteg látogatót vonz. A kastélyparkban ingyen lehet sétálgatni, a park épületei kívülről is impozánsak. Érdekes például a fő palotán kívül az aranyozott kínai csarnok. Ha ABC zónás bérletünk van, nem kell bajlódni a kiegészítő jeggyel, és mivel Potsdam a C zónában van, a helyi közlekedésre is érvényes a jegy. Az S-Bahn pénztárakban ingyen beszerezhető kirándulási ajánlatok közt Potsdamról is van kiadványuk, kis térképpel, rövid útleírással.Berlin egy másik déli elővárosa Ludwigsfelde. A városban látnivaló nemigen van, néhány emeletes munkáslakótelepek fogadnak a vasútállomáson. Amiért mégis érdemes ellátogatni ide, egy nagy téli-nyári termálfürdő-komplexum (Kristalltherme), magas sótartalmú termálvízzel és 10-15 különböző szaunával és gőzfürdővel (pl. citromos, eukaliptusz, langyos, forró...). Minden órában egy-egy szauna megtellik emberekkel, és jön egy fürdőmester, aki kb. 10-15 perces illatprogrammal szolgál. Illataromás vizet öntöz a kályhára, majd fog egy nagy törölközőt, és megforgatja a levegőt, melytől nem csak az illat árad szét a teremben, hanem a levegő is melegebb lesz. A magasabb padokon csak a tapasztaltabbak bírják ki, tehát kezdőként érdemes lentebb helyet foglalni. Törölközőt kell magunk alá teríteni, hogy az izzadság ne a fára csöpögjön. Ha akár a lábunk is lelóg, általában már figyelmeztetnek is. A fürdőruha és papucs is tiltott, mert állítólag az anyagukból nem egészséges anyagok párolognának ki a meleg levegőben, tehát csak törölköző.Ahová még sok Berlin-látogató eljut, az észak felé levő Sachsenhausen volt koncentrációs tábor. Szintén a C közlekedési zóna része, így vagy kiegészítő jeggyel, vagy ABC-bérlettel érhetjük el.Enni, inni

A német konyha nem olyan változatos és híres, mint a magyar. Sokan gyorsételeket esznek, melyek a legtöbb metró, vagy S-Bahn megállóban kaphatók. Ilyen a például Currywurst, azaz curry-szószos, vagy egyéb szósszal, mustárral és zsemlével felszolgált virsli. Érdekes látvány a mozgó hotdog-árusok, pl. az Alexanderplatzon látni fiatalokat, akik a hátukon egy hátizsákszerű gázpalackot viselnek, elől pedig magát a grill-pultot, üvegfallal. Itt melegítik a virsliket, és itt tárolják a zsemléket/kifliket, és kb 1,5-2 EUR-ért bárki vehet tőlük egy hotdogot.

Állítólag Berlinben lehet kapni a legfinomabb kebapokat, sokan azt mondják, még jobbak is, mint a hazájukban, Törökországban. Főleg törökök üzemeltetnek általában kisebb pékségeket is, ahol egész kedvező áron lehet különféle pékárut kapni. Szintén török „monopóliumnak” tűnhetnek az internetkávézók, melyeket többnyire éjjel-nappali kisboltokkal is kombinálnak, ugyanis a normál üzletek általában hétköznap este 8-10 felé bezárnak, vasárnap pedig csak az év néhány hétvégéjén tarthatnak nyitva (törvényi előírás).

Népszerűek még más bevándoró nemzetek által üzemeltetett gyorsbüfék, például az ázsia-noodle, pirított zöldséges tészta különféle húsokkal.Szórakozóhelyek a városban mindenfelé találhatók. Népszerűbb helyek például a Kreuzberg negyed, a Prenzlauer Berg (melyek nevükkel ellentétben nem hegyek, a város legmagasabb dombjai kb. 100 méter magasak), és a már említett Warschauer Strasse környéke, ahol a Szimpla is található.
ittjartam kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina