Sentiero di Madonna

Olaszország

Ott-tartózkodás ideje: 2018. máj. 21.  - 2018. máj. 21. (1 nap)

0 hozzászólás I 2 513 látogató olvasta. Rögzítve: 2018. júl. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Ischia gyalogtúra 

Ezek az olaszok nagyon szerencsések, hogy eleik az Appennini-félszigetet választották hazájuknak, mert itt lépten-nyomon gyönyörű tájakat csodálhatunk meg. Talán már annyi természeti csodájuk van, hogy a kisebbekre fel sem figyelnek. Felmegy Ischián a talján megkapálni a szőlőjét. Hogy ott van szemben az a nagy papucs, Capri? Nem nagy cucc, mindig is ott volt. Dolga végeztével hazamegy.

Sta

Ez persze nekünk tenger nélküli, Nagy-alföldi népségnek tiszta szerencse, mert egy internetről letöltött track, egy létező turistaösvény és több térkép tanulmányozása után átélhetjük, Ischia talán legszebb túraútvonalának felfedezésével járó örömünket. Egyből adtunk is neki egy hangzatos nevet : Sentiero di Madonna - a Madonna ösvénye, amit természetesen Nápolyi-öböl túloldalán az Amálfi-part talán legszebb túraútvonala az Istenek ösvénye inspirált. A Madonna ösvénye azonban nemcsak Ischia egy partszakaszának látványos bemutatása, hanem ha bejárod ezt az alig 5km-es gyalogutat, a magasból láthatod az egész Nápolyi-öböl összes földrajzi nevezetességét Caprit, Sorrentót, a Molaret, a Vezúvot, Nápolyt és Procidát. ( Megpróbáljuk majd becsempészni az olasz köztudatba is, hogy ez az út Ischián, a Sentiero di Madonna pont olyan vagy még talán szebb is, mint a Sentiero degli Dei az Amalfi-parton.:-) )
Túránkat a CS jelzésű busztól leszállva a Barano-i Schiappone falu irányából kezdtük meg. Az út első részén, műúton mentünk és folyamatosan emelkedtünk a Santiago templomig. Érdemes szétnézni ebben a nagyon jó állapotú kis szentélyben. Ha lenézel, mögöttem láthatod a képen, az ősi templom falmaradványait egy vastag üveglap alatt.Az utca meredeken felfelé folytatódott, majd elhagytuk a néhány házacskából álló települést. A baloldalon konyhakertek fent szemben a hegyen szőlő ültetvények, jobbra még volt egy-két ház. Az műút minősége egyre rosszabb lett, majd elértünk a hegygerincre, ahol a másik oldalon egy jelentős szakadék után a tenger következett. A látvány már így is csodálatos volt, ez a kis erőfeszítés már akkor is megérte volna, ha valamilyen ok miatt nem tudunk tovább menni. Itt még a letöltött track alapján tájékozódtunk és elfordultunk balra egy nem túl bizalomgerjesztő, növényekkel kicsit benőtt keskeny lépcsős útra. Felettünk van még egy ház, tehát nekik is fel kell jutniuk valahogy. Az ösvény a ház után is folytatódott egy ilyen érdekes képződményként.

Sta

Az egyik oldalon egy legalább kétszáz méteres szakadék, de ettől minket egy néhány méteres fal választott el. Vagyis nem láttuk a mélységet, mert egy a természet által létrehozott lépcsőházban mentünk felfelé. Csak a lépcsőfordulóknál szembesültünk azzal milyen magasan is vagyunk. Ezek a vájatok valószínűleg emberi beavatkozás és az erózió közös alkotásai, de a kicsit tériszonnyal rendelkezőknek –mint mi is – kifejezetten jól jött, hogy nem a szakadék szélén mászunk. Végre megérkeztünk a Madonnához, melynek létéről természetesen eddig nem tudtunk. Valaki bevájt itt a hegyoldalba és elhelyezett egy kisméretű szobrot. A tériszony ellenére azért megálltunk néhány percre a Scarrupata-öböl lélegzetelállító szépségében gyönyörködni.Eddig tartott az előre letöltött track, tehát innen már saját tervezéssel indultunk tovább remélve, sikerül elérnünk és megtalálni az 502 sz. hivatalos turistaösvényt. Jobbra indultunk ( ha a szoborral szembe állsz ) és vagy tíz – tizenöt métert a szakadék szélén tettünk meg, majd az út befelé fordult és teljesen veszélytelen ösvényként folytatódott. Ez a nagyon rövidke szakasz az ahol fogd meg a gyereked ( vagy párod ) kezét a biztonság kedvéért. Az út előző és ez utáni része is teljesen veszélytelen, ugyanakkor a panoráma fantasztikus. Először természetesen a szemben lévő Capri, majd a Sorrentói félsziget látványa idéz bennünk emlékeket. Ott a Molare ahová a Castellammare di Stabia felvonóval mentünk fel és másztunk át a hegyen Positanoba. Az út a továbbiakban szőlő ültetvények között vezet gyakorlatilag végig lefelé. Mivel ezek a kertek teljesen szabálytalan alakúak és az utak össze-vissza futnak, néha-néha nem árt ellenőrizni a GPS-el , hogy ’ rajta vagyunk-e a térképen’. Kétségtelen, hogy a sziget leghangulatosabb pihenőhelye a Piano Liguori étterem. Innen lefelé sétálva, néhány száz méterre elérjük a hivatalos turistajelzést, amin aztán tovább haladunk. Itt az út mellé néhány padot is elhelyeztek illetve elszórtan vannak házak ahol némelyikben ’ Agriturismo’ szolgáltatást nyújtanak, szállás, étterem, borozó. Már láttuk az öböl túloldalát, sőt szemben a Vezúvot is és elkönyveltük, hogy ez egy igazán látványos túra volt. Megérte vállalni az esetleges eltévedés vagy visszafordulás kockázatát. Pedig ekkor még nem tudtuk, hogy a műsor felénél járunk csak. Utunk, követve a kis sziget ívét észak felé fordult, és hipp-hopp ott volt előttünk lent a lapos kis Procida és mögötte ( vagyis most előtte ) lévő lakatlan sziget.

Sta

A távolban pedig Nápoly épületei. Most ismét műúton, vagyis utcán mentünk tovább és fordultunk tovább észak felé. Ha még mindez nem lenne elég természetesen láttuk az öböl Pozzuoli, Solfatarai részét és bónuszként utunk végére ’ bejött a képbe’ az Ischiai Aragon-vár is. Majd néhány száz méter után vége lett a filmnek és vártuk a C13 buszt Campagnanoban, amivel visszamentünk a sziget főközlekedési útjához ahol egy római kori vízvezetéknél átszálltunk a minket hazaszállító CD jelzésű autóbuszra. A Sentiero di Madonna egy rövid ösvény, ami egy délelőtti vagy délutáni program keretében bemutatja mindazt a természeti szépséget, amit a Nápolyi-öböl kínál nekünk. Kivétel az Amalfi-part, de az maga egy másik csoda. Túránk track-je az alábbi térképről letölthető KMZ vagy KML formátumban. Ha Ischián jártok, ne hagyjátok ki!
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo