Koncertek városnézés közben

Franciaország

Ott-tartózkodás ideje: 2009. márc. 23.  - 2009. márc. 23. (1 nap)

0 hozzászólás I 3 511 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. jan. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Barcelona  Berlin  koncert  Párizs  Prága  Verona  zene 

Egy darabig mi is ’útikönyvesen’ utazgattunk Európában, azaz múzeumok, nevezetességek esetleg az útikönyvben javasolt egyéb kiegészítő programok. Aztán rövidesen rájöttünk, hogy szinte csak a képzeletünk és az adott ország törvényei szabnak határt egy különleges program szervezésében. Az OnGo oldalain sok nagyszerű ötletet olvastunk már. Mi most azoknak szeretnénk tippeket adni, akik szeretik a komolyzenét (is).
Aréna

Verona

Az első élményünk a veronai arénához kötődik, és ez inkább csak egy spontán ötlet volt, mint tudatos tervezés. Magát a jegyet persze a neten előre megrendeltük, de nem igazán gondolkodtunk folytatásban. Az este, amelyen Verdi: Aidáját néztük meg vegyes érzéseket hagyott bennünk. A második legolcsóbb jegyet vettük meg. Gondoltuk, hogy nem a legjobb helyre szól, de arra nem, hogy az olasz szervezők a szektorba annyi embert zsúfolnak össze, amennyit csak lehet. A váll a vállhoz kontaktus és az, hogy aznap bőven harminc fok fölött volt a hőmérséklet, minek hatására az alattunk lévő kövek hősugárzóként ontották a meleget, nem éppen eszményi körülmény egy opera hallgatásához. A hőség ellen, ülőpárnákkal próbáltunk védekezni ( ott is lehet bérelni ) nem sok sikerrel. A körülményeket maguk a szervezők is ismerhették, ezért mozgóárusok rohangáltak a sorok között ’ kooolla-birrrra-tonika ’ kiáltásokkal. Néha kisebb nézeteltérések is kialakultak közöttük az adott terület hovatartozása miatt. Igazi olasz vircsaft.
Mielőtt elkezdődött az előadás, árgus szemekkel néztem, hogy vajon hová rejtették el a ’ technikát ’, mert ugye egy ilyen arénának bizonyára nagyon jó az akusztikája, de azért egy picit csak kell majd az énekeseket erősíteni. Amikor elkezdődött az előadás, elült a zsibvásár, felemelő érzés volt, ahogy a több ezer ember csendben hallgatja a természetesen erősítő használata nélkül játszó zenekart és énekeseket(!). Ez azért egy kétezer évet átívelő európai kulturális élmény, tisztelet az ókor mérnökei, Verdi, és a nagyszerű előadók előtt. Most, hogy belenéztem az aréna 2011-es programjába azért az eléggé izzasztó körülmények ellenére is szívesen végig ülnénk egy Bohém életet vagy egy Nabuccót…

Barcelona

Amikor megnéztük a Katalán Zenepalota fotóit, rögtön eldöntöttük, hogy ide mindenképpen el kell, hogy menjünk. A netes nézelődés után kiderült, hogy az épületben vezetett látogatás és egy koncert olcsóbb jegyei között alig van árban különbség. A koncert választása mellett döntött az is, hogy remek az intézmény jegyeket árusító felülete, nemcsak a csodálatos termet látod, hanem azt is megmutatja, mit fogsz majd onnan látni. Maga a Katalán Zenepalota kívül és belül is fantasztikusan szép épület. Sajnos úgy körbe van építve, hogy szépségét csak közvetlen közelről csodálhatjuk meg. A koncerten helyi katalán szerzők műveit játszották. Az egyik zeneszerző jelen is volt az előadáson, akit a végén külön köszöntöttek. A helyünkről valóban úgy lehetett látni, ahogy az a neten volt. Körülöttünk hasonló megfontolásból több hozzánk hasonló turistát véltünk felfedezni. Másnap reggelre Barcelonaiak lettünk, arról beszélgettünk, hogy talán a metrón velünk szemben utazó is ott volt a tegnap esti koncerten, talán vele együtt tapsoltunk, azaz van egy közös élményünk, mi már nem vagyunk itt idegenek.

Aréna

Berlin

Amikor Berlinbe utaztunk, már a programunk természetes része volt, hogy elmegyünk Berlini Filharmonikusok koncertjére. A neten jegyet kerestünk, és persze itt is kiváló oldal segített bennünket a vásárlásban. Az épület a hatvanas években az akkori Nyugat-Berlinben épült. Kívül, belül nagyon tetszett a modern stílusa. A koncerten biztosan volt legalább három magyar. Mi ketten és a zenekar egyik tagja. A koncerten kortárs zenét játszó zenekar kifejezetten izgalmas produkciót mutatott be, amely a helyi közönség tetszését is elnyerte.A nagy sikerre tekintettel még egy ráadás számot is játszottak.


Prága

Állítólag magát a műfajt, Laterna Magiká-t is a csehek találták ki, és mutatták be az első előadást az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon. Azóta is játsszák ezeket a darabokat, amelyek a film, a pantomim, a tánc, a zene keverékei. Nem állítjuk, hogy ez a színjátszás jövője, de a magunkfajta turistáknak egy kellemes esti kikapcsolódás. Mi a Wonderful Circus című előadást néztük meg. Természetesen az Internetes jegyvásárlás jó kelet-európai szokás szerint körülményes volt. A jegyeket a helyszínen vettük meg, és a két nappal későbbi előadásra szinte mindenhová volt jegy. Aztán az előadásra gyakorlatilag teltház lett. Nagyon sok német turista volt közöttük. De itt a ruhatári sorban állás közben magyarokkal is találkoztunk igaz arányaiban közel sem annyival, mint Prága utcáin.

Aréna

Párizs

Talán tényleg valaki szervezi fent a ’ műsort’, és így akart bennünket megjutalmazni azért, amiért ilyen szorgalmasan látogatjuk a külföldi koncerteket, hogy amikor legutóbb Párizsba utaztunk akkor épp Mahler III. szimfóniájának balett feldolgozását játsszák a Párizsi (Bastille) Operában. ( Az intelligens szervezés.:-) IO ) Egyszerűen csodálatos volt! A dolog persze nem így indult. Már jó előre regisztráltunk az Opera oldalán, de sajnos a jegyrendelésnél kiderült a legolcsóbb két – három kategória jegyeit nem lehet neten rendelni. Ezért ahogy Párizsba érkeztünk azonnal az Opera jegypénztárához rohantunk. Talán van még jegy a három nappal későbbi előadásra. Volt, de nem egymás mellé. Néhány másodperc alatt döntöttünk, így is megyünk. Csak megjegyezzük, hogy szinte minden városban, itt Párizsban is van az előadás kezdete előtt kifejezetten olcsó jegyértékesítés a szegényeknek, diákoknak. Mivel maga az ötlet nagyon szimpatikus, hogy egy kisnyugdíjas is elmehet jelképes összegért az operába, ezért azt gondoljuk nekünk, turistáknak nem szabad, nem illik ezzel a lehetőséggel élni. Az opera nézőtere tényleg olyan, hogy minden egyes székről nagyszerűen lehet látni a színpadot. Mi elég fent ültünk, de egy balett előadásnál ez még talán előnyös is, nagyszerűen lehet látni a táncosokat. A földszinti több száz eurós jegyekkel érkezők nem engedhetik meg maguknak, hogy ne öltözzenek ki, míg a többiek mindenféle ruhában jelennek meg. A teltházas előadás teljesen lenyűgöző volt. Mahler csoda szép zenéje, és a táncosok abszolút profi előadása felejthetetlen élményé vált számunkra. ( Fantasztikus a 2011-es program is. )

Ahogy az utazásaink fő célpontjai az építészet, a képzőművészet, a történelem emlékei úgy a zene és a tánc is abszolút nemzetközi és ugyanúgy része európai kultúránknak. Egy városnéző nap kellemes befejezése, jó szórakozás, egy ilyen koncertlátogatás. Kár, hogy utazási irodák kínálatában sem láttunk ilyen fakultatív programokat. Reméljük sikerül még útjaink során jó néhány koncerttermet, színházat meglátogatnunk, mert választék bőségesen van. Ha tetszik az ötletünk, próbáljátok ki minél többen és várjuk élményeiteket.

2011 további nagyszerű koncertélményei Bécsből ,Párizsból és itthonról.


( A néha titokban készült videó minőségére nem vagyunk büszkék. Verona: Aida - Barcelona,Berlin,Párizs: Mahler III. szimfónia.)
Feltöltve: 2011. jan. 23.
Értékeld az élménybeszámolót!
8.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina