A mi újévi koncertünk

Ausztria Bécs

Ott-tartózkodás ideje: 2011. márc. 13.  - 2011. márc. 13. (1 nap)

0 hozzászólás I 3 647 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. márc. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Bécs  koncert  Musikverein 

Minden év január elsejei álmos délelőttöt a bécsi újévi koncert uralja a tv képernyőkön. Még talán azok is nézik egy rövid ideig, akik amúgy nem igazán rajonganak a komolyzenéért. Mi meg már évek óta azt érezzük, hogy az osztrák sógorok direkt nekünk magyaroknak szervezik ezt az eseményt és húsz éve, amióta magunk dönthetünk saját sorsunkról, csak évről évre üzennek és üzennek. Micsoda országimázs ez, soktucatnyi tv csatornán Ausztriának! Teszik ezt úgy, hogy a meghatottságtól csillogó szemű arab, japán, koreai, kínai üzletemberek fizetnek akár több ezer eurót is, hogy végre ott lehessenek a nézők között. Ez a kis ország ezen a napon kontinensnyi méretűvé dagad a világ kulturális térképén. Mi meg jó kurucként millió szám ragasztunk gépkocsink hátsó szélvédőjére Árpád-sávos zászlóval lefedett Nagy-Magyarország matricákat, amikről egy átlagos történelemtudással rendelkező görög, spanyol vagy egy svéd jobb esetben valamilyen futballklub címerére vagy a zászló sávos szerkezetéből egy kelet-európai homoszexuális egyesület jelvényére asszociál.
A március 15.-ei hosszú hétvégét Bécsben töltöttük, így adódott a lehetőség, hogy utána járjunk a dolgoknak, ezért elmentünk egy koncertre a híres Musikverein-be, ha már az igazi újévi koncert teljesen esélytelen is számunkra. (Egy évvel a koncert előtt regisztrálni kell, majd sorsolnak, és ha szerencséd van, akkor már csak az esetleg 940 EUR-t kell jegyenként kifizetni.) Az, hogy mikor kezdődik egy év persze nagyon relatív. Nekünk - véletlen nagyon közel van egymáshoz a szülinapunk – épp most, és így Händel: Feltámadás oratóriuma lett az idén a mi újévi koncertünk, szülinapi ajándékunk egymásnak. Ez a mi újévi koncertünk abban is hasonlított az igazira, hogy most is még a csilláron is lógtak. Több mint telt ház volt. A tv közvetítésből ismert terem végében van egy oszlopsor. Ott lehet látni a közvetítés során álló embereket, de ez a rész most is tele volt kb. negyven-ötven ember így hallgatta végig a két és félórás oratóriumot. Néhányan álltak mellettünk a karzaton is. Ők valóban igazi zeneszerető emberek. Jegyeinket természetesen előre az interneten vettük meg.

Musikverein

Maga a Nagyterem vagy másik nevén az Arany-terem egy egészen pici csalódást keltett bennünk. A mennyezeti freskók az aranyozott díszítések, szobrok persze kifogástalanok, de a televízióban valószínűleg a világítás miatt a színek élénkebbek kontrasztosabbak. A karzaton eléggé a sarokban ültünk, de úgy éreztük, hogy a terem akusztikája nagyon jó. A zenekar a Bécsi Filharmonikusok és az énekesek, teljesítményéről nehéz visszafogottan írni.
A produkció tökéletes, a siker óriási volt. Nekünk csak Händel néha nagyon élvezetes máskor kissé túlzottan pátoszos zenéje jött át, ám a karzat bár nem a legjobb hely, viszont innen jól látható a közönség egy jelentős része, akik nemcsak egy koncerten, hanem szerintünk egy előrehozott húsvéti misén is részt vettek.( Hit és művészet. ) Azt azért kétségtelenül nagyon sajnáltuk, hogy programunk nem tette lehetővé, hogy március 15.-én este is Bécsben tartózkodjunk. Akkor ugyanis a Musikverein egy Liszt esttel emlékezett meg a magyar Nemzeti Ünnepről. Igazán szép, kulturált, európai gesztus. A zenekart és az énekeseket háromszor is visszatapsolták. Ám vastaps itt sem volt és sehol előző koncertjeinken sem. Ez is hungarikum és ezen is érdemes elgondolkodni, hogy néhány tíz másodperc alatt milyen könnyen feladjuk individumunkat? Talán le is szokhatnánk róla!

Musikverein

Az előadáson természetesen a helyiek voltak többségben, de a szünetben sokan beszéltek angolul. Nekünk különösen a távol-keletiek nagy száma tűnt fel, nyílván őket ránézésre felismertük. A büfénél találkoztunk egy csodálatos kimonóba öltözött japán lánnyal. A tőlünk pár székkel arrébb ülő japán pár férfi tagja ujjainak mozgásából, gesztusaiból ítélve kívülről ismerte a darabot, és néha-néha a műsorfüzetébe jegyzetelt. Az Orsay-ban egy Monet vagy Renoir kép előtt tucatnyi megapixeles csodamasináikkal meghatottan fényképezkedő japán családokról és az ezen a koncerten is szép számmal megjelenő távol-keletiekről mindig az jut eszünkbe, hogy az európai kultúra, a Nyugat valóban mély válságban van. De nem Párizsban, Berlinben vagy Bécsben, hanem csak itthon Magyarországon. Hazafelé miközben a villamosból néztük a szépen kivilágított bécsi épületeket azon gondolkodtunk ragasszunk-e továbbra is matricákat? Vagy milyen jó lenne, ha egyszer ’ a mi újévi koncertünket’ is láthatná, hallhatná a világ, hiszen fantasztikus zenénk, kiváló muzsikusaink, gyönyörű hangverseny termünk van hozzá. De míg ez megvalósul, ha Bécsben jártok azt ajánljuk, menjetek el egy koncertre a Musikverein-be.
Értékeld az élménybeszámolót!
8.8 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo