Csehország, Ceský Krumlov, SzG3

Csehország Cesky Krumlov

Ott-tartózkodás ideje: 2008. júl. 25.  - 2008. júl. 26. (1 nap)

0 hozzászólás I 6 821 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. márc. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója
Sziasztok, Gábor vagyok! Ismét dél Csehországban vagyunk, szerintem Prága után a 2. legjobb hely, ha mindent egybevetünk: Český Krumlov. Már az elhelyezkedése is fenomenális, a folyó kanyarulatban elhelyezkedő városmag megmaradt szinte teljesen eredeti állapotban. A belváros csupa szálloda, motel, étterem, bár, de rendkívül visszafogottan. Mindegyik első osztályú. A csehek egyszerűen fantasztikusan főznek. A legjobb helyek a folyóparti teraszok.
Érdemes szinte mindegyik utcáját bejárni, főleg a folyópartokat. A várba három felöl is bejuthatunk: a Latrán felől (ez a főbejárat), a parkoló felől és a város felől (végülis ugyanoda jutunk -célszerű a Latrán felől felmenni, így átmegyünk az össze udvaron, majd a nagy átjárón keresztül le a parkolóhoz, vagy a városba). A várban több túra is van, szerintem a "B" a legjobb. Ha itt sem jutunk be az első túrára, akkor érdemes vagy a városba lemenni és ott sétálni, vagy a vár végében lévő kastélyparkot megnézni (nem egy félórás program). Mint a mellékelt képen láthetó, érdemes este is bemenni a városba, gyönyörű az éjszakai kivilágítás. A városban van még egy grafitbánya is, ezt is érdemes megnézni. A városból látni lehet a Klet nevű hegyet a tetején lévő adótoronnyal, oda is érdemes ellátogatni, erről OTT.
Célszerű a hely megnézését két részre osztani.
1. a Vár.
2. a város.
Lássuk tehát:
1. a Vár:
A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színházi rész és a kastélypark. A felső vár és a barokk színház közti várárkot egy sokemelet magas, boltozatos híd tölti ki.
A barokk színház színpada
Egyedülálló látványosság a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk színház, amihez hasonlóból csak néhány van a világon. 1776-ban építettek, akkoriban egészen modern díszletmozgató mechanikával, ami a mai napig is működik. A színház látogatható, de évente csak három előadást tartanak, ilyenkor barokk operát adnak elő mesterséges, gyertyafényt utánzó világításnál.
A város egyik jelképe a kör alakú vártorony. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. Gótikus és reneszánsz stílusban épült, a 13.-tól a 16. századig. Az alsó szintek a vár legrégebbi részéhez tartoznak, míg a harangtorony a reneszánsz korban épült. A felső részén lévő boltíves erkély 1581-ben a vár átépítésekor került rá, a szobrok, domborművek és festett minták 1590-ben. Négy harangjából kettő 1406-os datálású. A torony tetejéről szép kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.
A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A kapcsolattal a Rosenbergek ősi származásukat szerették volna kihangsúlyozni, ezért a medvék is fontos szerepet kaptak. A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.
2. az Óváros:
A Szent Vitus-templom Krumlov másik jelképszerű épülete. A háromhajós templomot a 14. században építették, majd a 15. század elején átalakították. Ebből az időből származnak a gótikus freskómaradványai is. Főoltára 1560-ban készült. Tornyának alsó része négyszög alakú román stílusú ablakokkal, feljebb ötszögű, magas, boltíves ablakokkal. Legfelső, gótikus részét 1894-ben készítették. A főhajóban áll Rosenberg Vilmos és felesége reneszánsz mauzóleuma.
A főtéren álló régi városházát 1580-ban építették, két régebbi gótikus ház egybeépítésvel. Homlokzatán Csehország, Český Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace - si ves vivere in pace (magyarul: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.)
A városban működik az Egon Schiele Művészeti Központ is, ahol az állandó Schiele kiállítás mellett a fiatal kortárs művészek alkotási is megtekinthetők. A festő szeretőjével pár évig Krumlovban élt, amíg a város lakói ki nem dobták őket nem túl erkölcsös életmódjuk miatt.
A várossal egyidős a sörfőzés, a 13. századtól kezdve folyamatosan működött sörfőzde a városban. Az Eggenberg család 1625 és 1630 között – miután a birtokába jutott a város – sörgyárrá alakított egy folyóparti épületet. Ez azóta is, megszakítás nélkül sörgyárként üzemel. A Schwarzenbergek 1719-ben modernizálták és barokk stílusban építették újjá. A kommunizmusban államosították, de 1991 óta ismét magántulajdonban van az Eggenberg sörgyár.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina