Bad Ischl, a császárváros

Ausztria Bad Ischl

Ott-tartózkodás ideje: 2011. ápr. 24.  (1 nap)

0 hozzászólás I 9 630 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. jan. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kalled Beszámolója

Cimkék: Ausztria  Bad_Ischl  Habsburg  kastély  Sissi 

Bad Ischl

Ez a csodálatos városka Salzkammergut szívében fekszik. Magas sótartalmú gyógyvízéről vált híres fürdőhellyé. Ennek a sós fürdőnek köszönheti azt is, hogy a város neve összefonódott a Habsburgokéval. Ferenc Károly és felesége, Zsófia már nagyon szeretett volna gyereket, de évekig nem érkezett meg a várva várt gyerekáldás. Végül Zsófia az orvos tanácsára Bad Ischlbe utazott egy kúrára. A kúra következményeként született meg Ferenc József. A főhercegi pár ezután elhatározta, hogy a nyarakat Bad Ischlben töltik. Ferenc József számára is emlékezetessé vált ez a város: Itt találkozott először Sissivel, akit utána feleségül is vett. Zsófiától nászajándékba kaptak Bad Ischlben egy vadászkastélyt. Ezt az épületet nevezik Kaiser-villának. Sajnos nem csak először, hanem utoljára is itt látták egymást, ugyanis nem sokkal a találkozás után Sissit meggyilkolták.

Egy fontos történelmi mozzanat is köthető ehhez a kastélyhoz: A kastély dolgozószobájában írta alá Ferenc József a szarajevói merényletet követően a Szerbiának szóló hadüzenetet.
A villa egyik szárnya látogatható, mert a másik részen, Sissi legkisebb lányának Maria Valeria-nak az unokái laknak.
Ferenc József nagy szenvedélye volt a vadászat, a villában a vadászatain elejtett trófeák százait láthatjuk.

A ma is közkedvelt islert a Bad Ischl-i kastélyban a főcukrász találta ki. Sőt innen származik a császármorzsa is, amely annyira ízlett az uralkodónak, hogy nem győzte dicsérni, így a szakács róla nevezte el.

Ebben a városban található Lehár Ferenc egykori háza is, ami emlékmúzeumként üzemel. Lehár Ferenc nagyon szeretett Bad Ischl-ben lenni, azt mondta, hogy ”itt jutnak eszembe a legszebb dallamok”. 24 Lehár operett született Bad Ischl-ben, köztük a „Víg özvegy” is.

Városnéző kisvonattal is tettünk egy kört a kongresszusi központig, utána a belváros hangulatos utcáin barangoltunk.
Feltöltve: 2013. jan. 13.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina