Kis pénzbõl nagy élmény Londonban

Egyesült Királyság London

Ott-tartózkodás ideje: 2010. szept. 30.  - 2010. okt. 04. (4 nap)

4 hozzászólás I 8 099 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. jún. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Mikeve Beszámolója

Cimkék: divany_budget  Egyesült  királyság  London  Temze 

Mióta az internet életünk szerves része lett, utazásunk megtervezésekor nem kell feltétlenül egy utazási iroda segítségét kérni, mi magunk is szörfölhetünk és keresgélhetünk a sok ezer szálláslehetőség és utazási mód között. A nagyvilág így kinyílt a „kispénzű” utazók számára is. A kispénzű azért van idézőjelben, mert valljuk be, azért még így is jó pár ezer forintba belekerül egy-egy út, de már valamennyire mi is részesülhetünk földünk (személy szerint, jelen pillanatban még csak Európa) gyönyörűséges helyeibe. Már nem csak áhítozunk a Tower-híd monumentális látványán egy fotón és VIII. Henrikről írt sok-sok regényben a legapróbb részletekig leírt Hampton Court-ról, hanem saját két szemünkkel is láthatjuk és érezhetjük a hely szellemét. 2010 őszén volt szerencsém Londonban járni, és nem csak én szereztem egy életre szóló élményt e csodálatos városban pár nap alatt, hanem 2 fiam is velem tartott, amire nagyon büszke vagyok, hogy nekik is legalább ekkora élményt adtam, amit a mai napig emlegetnek. Ebben a rohanó világban pár nap tényleg kincs, amit együtt tölthetünk, főleg két kamasz gyerekkel, akik hamarosan a saját életüket fogják élni és anya már nem fog annyira fontos lenni, mint eddig. Képeket és beszámolókat raktam már fel az oldalra, de most a háttérmunkáról és az anyagiakról szeretnék írni, hátha valakinek segítek, hogy könnyen és gazdaságosan utazhasson.
A szervezés úgy utazás előtt 4 hónappal kezdődött. Első körben végigböngésztem a légitársaságok ajánlatát, és mivel nem volt konkrét időpont az utazásra, így tudtam az idővel „játszani”, úgy keresni, hogy minél jobban jöjjünk ki. A legolcsóbb ajánlat az easyjet-é volt, így náluk foglaltam. De azt is úgy, hogy a Gatwick-i repülőtérre érkeztünk és Luton-ról indultunk haza, így még ezzel a kis csellel is pár ezer forintot megfogtam. Hármunk jegye a foglalással, csomaggal és illetékkel 54 ezer forint volt.
Aztán, miután megvolt a repülőjegy, már konkrét időpontra kerestem szállást. Mivel elég messze volt az indulás, így a szállások terén is még bőven tudtam válogatni. Azért azt megérdeklődtem, hogy mégis London melyik részén érdemes foglalni, hogy nem menjen el a fél nap a városba való beutazással, majd este a visszaúttal, így megnyitottam a google earth-ot, és elkezdtem „felfedezni” a várost. Szállásban az elvárásom az volt csupán, hogy 3 ágyas legyen, legyen egy fürdőszoba hozzá, és azért kinézzen valahogy. A szállásokat egy kis ágy jelzi a térképen, és ha rákattint az ember, akkor egy valamirevaló szálloda vagy panzió már rendelkezik honlappal, ahol további információk is megtalálhatóak. Így találtam rá az Aquarius Hotel-re (http://www.aquariushotel.co.uk/index.html), ami South Kengsinton-ban található az Earth Court metrómegállótól 1 percre. Innen pár megálló a Westminster, a Temze és még számos híres és látványos hely. Rögtön írtam is egy email-t, majd jött is a pozitív válasz, hogy van hely, szeretettel várnak, adtak egy foglalási kódot, de nem kellett fizetni semennyi előleget. Ott, megérkezésünk után helyben fizettem és a megírt 220 font helyet csak 200 fontot kért a tulaj. Ezért kaptunk egy első emeleti szobácskát 3 ággyal, saját fürdőszobával, hűtőszekrénnyel, tévével (ahol épp az angol X faktor ment  ) és reggelivel. Nem mondom, lehetett volna jobb is, de a célnak megfelelt, központi helyen volt, és a reggelire sem volt gondom. (bár a 4. nap reggelén már egy kicsit uncsi volt a pirítóskenyér vajjal és dzsemmel, de ez nem vette kedvünket)
A repülőjegy és a szállás már megvolt, így következett a reptérről való bejutás majd hazafelé a kijutás megoldása. Erre is többféle lehetőséget írtak az interneten, így a befutó a gyorsvonat lett Getwick-ről, amire itthonról, a neten vásároltam a menetjegyet 10% kedvezménnyel, majd az igazoló, kódokkal ellátott papírt kinyomtatva megvolt a jegyünk, nem kellett bajlódni a megérkezésünk után. Visszafelé pedig a kedvezőbb greenline buszt választottuk, ami a Victoria pályaudvarról indult és kényelmesen, nézelődve kb. 1 óra alatt a reptéren is volt. Mondanom sem kell, ezt is neten vettem kedvezményesen, nyomtattam, és használtam a felszállás után.
Az ott töltött napokra is szervezni kellett programokat és mivel még „Londonszüzek” voltunk, így minden jöhetett. Találtam egy hasznos kártyát, az úgynevezett LondonPass-t. Ez két féle változatban kapható. 1.) Csak utazásra 2.) Utazásra + Belépőkre. Az első típust Londonban is meg lehet venni, de a második variációsat, a kombináltat, csak neten lehet rendelni. Én a 3 naposat választottam, mivel utazni és bemenni is szerettünk volna különféle helyekre. Aki ismeri London közlekedését és jegyrendszerét, az tudja, hogy zónákra van osztva, minél külsőbb a terület, annál drágább zónajegyet kell venni. Nos ez a kártya mindegyikre jó volt, sőt még a London külvárosának számító Hampton Court-re közlekedő vonatra is jó volt, és Greenwich-re is ezzel mentünk. Megvettem interneten és nem volt 1 hét, már hozta is a postás a vaskos csomagot. Mert nem csak a két kis kártyát küldik el, hanem egy vaskos füzetet, hogy a kártya hová jó, hová biztosít ingyen belépést. Az árára már nem emlékszem, de kb. 200 font körül volt összesen 3 főre. Ezzel a kártyával mentünk a Chelsea stadionba körtúrára, a Tower-be, a Tower-hídra, föl a tetejére, a HMS Belfast hajóra, Hampton Court-ba, Hajókáztunk a Regent Csatornán, Greenwich-be a legyező Múzeumba, és hajóztunk a Temzén. Ezek belépőjegye külön-külön is jó borsos áron lett volna, így ezzel a kártyával is jelentős összeget takarítottunk meg. Az utazás meg természetesen szintén ingyenes volt a kártyával. További helyekre is lehetett volna menni még vele, de sajnos az időnk véges volt és jöttünk haza.
Az étkezésről még pár szó. A reggelit letudtuk a szálláson, napközben rágcsáltunk ezt-azt, még itthon csomagoltam szendvicseket, ami 1-2 napig kitartott, estefelé meg beültünk egy gyrosra vagy egy kínai kajára, teljesen megfelelt. Nem költöttünk drága éttermekre, ezt a pénzt inkább emlékekre költöttük.
Összességében véve nagyon jól sikerült az utazás, a szervezés is teljesen rendben volt, és még fontom is maradt a végére. Tehát ne féljetek magatoknak szervezni az utazást, csak idő kell, számítógép egy kis leleményességgel, és higgyétek el, kevesebb pénzből is nagyon jól lehet érezni magatokat!
Értékeld az élménybeszámolót!
6.6 (5 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Mikeve - 2011.06.16. 08:34

Köszönöm és előbb-utóbb jön Barcelona is.

Mikeve - 2011.06.16. 08:34

Köszönöm és előbb-utóbb jön Barcelona is.

iadanyne - 2011.06.15. 21:36

Gratula Évikém! Szuper a szervezésed, s a leírás is! Jöhet a Barcelona leírása is, várjuk. Pusza.

MartiSatya - 2011.06.14. 12:06

Remek szervezés! Az Internet nagyszerű lehetőségeket kínál a tervezésben. Már ez a szervező munka is remek szórakozás, de persze úgy az igazi, ha meg is valósul az út.(Picit félve merem mondani, mert nem tudom, hogy itt az Ongon ki kit szponzorál, de csodálom az embereket, hogy egy út szervezéséért a valódi költségek dupláját is hajlandók kifizetni egy utazási irodának.) Gratulálunk!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina