MS kvóciens

Magyarország

Ott-tartózkodás ideje: 2011. jún. 20.  - 2011. jún. 20. (1 nap)

4 hozzászólás I 1 891 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. jún. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: divany_budget 

Az egyik a Dívány felhívására írt beszámolónkra egy olvasó azt írta „fárasztó”. Lehet, hogy igaza volt. Az alábbi elméleti fejtegetés még annál is sokkal fárasztóbb, ezért csak kipihenten, erős idegzetűeknek ajánljuk elolvasására! :-)

Az utazás maga a szabadság, de sajnos ahhoz, hogy érezzük az utazás nyújtotta szabadság semmihez sem fogható érzését szükségünk van megfelelő mennyiségű pénzre. Déry János néhai neves televíziós újságíró mondta, hogy a szabadság egyik mértékegysége az, hogy az ember egy havi fizetéséből vásárolt benzinnel milyen messze tud elutazni. Egy-egy utazásra felhasznált pénz mennyisége között óriási eltérések lehetnek annak függvényében, hogy mi szervezzük-e az utat vagy egy iroda, illetve milyen igényeink vannak. Mi utazásaink során arra törekedtünk, hogy a lehető leghasznosabban költsük el a rendelkezésünkre álló forrásokat.

Monaco
Egy élmény: Monaco

Barangolásaink során a legkülönbözőbb élmények érnek bennünket: szép tiszta időben átrepülünk az Alpok felett, Barcelonában megnézzük a Sagrada Famíliát, hajókázunk Amszterdam csatornáin, felmegyünk a berlini TV toronyba, a brüsszeli Atomiumba, vagy éppen az Eiffel toronyba, több tucat érdekesebbnél- érdekesebb múzeumba, strandolunk egy nagyszerű tengerparton, csodálatos templomokat nézünk meg Rómában, Firenzében, Párizsban, naplementét Sounionban, utazunk a TGV-n. Az ÉLMÉNY fogalmát nehéz egzaktul definiálni, mert egyrészt, mint láthatjuk nagyon sokfélék, másrészt ugyanaz a nevezetesség mindenkiben más és más nyomot hagy. A kérdést sok esetben csak az idő dönti el. Ha éveken keresztül mindig ugyanarra a helyre megyünk nyaralni, pár év múlva már nem igazán tudjuk, hogy egy-egy esemény mikor is történt velünk. Az események időben összecsúsznak egyetlen élménnyé. De találunk-e olyan embert aki nem tudna arra a kérdésre határozott igennel vagy nemmel válaszolni, hogy járt-e a Eiffel torony tetején? Vannak emlékképek, amelyek egyetlen pillanat alatt egy életre megmaradnak bennünk. Soha nem fogjuk elfelejteni Firenze látképét a Piazzale Michelangelo -ról, Delfi romjait, az Uffizi, a Pergamon, a vatikáni múzeum kincseit stb.

Athén
Egy másik: Athén 2004 - a mieink

Most, hogy eléggé felületesen, de mégis definiáltuk az utazási élmény fogalmát megismerkedhetünk az MS féle utazásszervezési kvócienssel. Ha az utunkra fordított összes költséget (Forintban) elosztjuk az utunk során szerzett (életre szóló) élményekkel és a résztvevők számával megkapjuk az MS féle hányadost. Mértékegysége Forint/Élmény. Ha jól szerveztük útjainkat megdöbbentő számot fogunk kapni, ami tartalmazza az adott intézménybe fizetendő belépőjegyen túl az út összes egyéb járulékos költséget is, mint repülőjegy, szállás, étkezés, helyi közlekedés stb. Megér-e 5-6 ezer forintot (/fő) egy fél napos látogatás a Louvre-ban, egy előadás a párizsi Operában, hajózni Prágában a Moldván, megnézni a barcelonai akváriumot stb.? Mert nekünk az előző évek utazásai során kb. 5-6 ezer Forintba (/fő) került egy felejthetetlen élmény, ami egyáltalán nem tűnik soknak. De nem állítjuk, hogy nem lehetne ennél olcsóbban is utazni, míg azt sem, hogy esetleg mások ennek a többszörösét is hajlandók kifizetni ugyanezekért az élményekért. Persze el lehet filózni azon is, hogy kb. 3-4 ezer forint alatt már nincs igazi élmény, mert nagyon zavaró lehet a pénzhiány. Úgy húszezer körül pedig már az igazi luxus utak lehetnek.
Mire jó még az MS kvóciens? Arra, hogy összehasonlítsuk vajon tényleg hatékonyan használtuk fel az utazásra fordított Forintjainkat, vagy esetleg rosszul osztottuk be pénzünket. Arra is, hogy lássuk az utazás egyáltalán nem luxus, mert pl. egy éves cigarettára költött összegből a fentebb említett nagyszerű élmények és más hasonló csodák közül akár 25 -30 is valóra válhatna!
Értékeld az élménybeszámolót!
6.6 (7 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
lioliom - 2011.06.24. 10:14

Szia! Ha megvan az elhatározás szívesen segítek.Ezért is írtam a New York Praktikusant is.Ne csüggedj,nekem 30 éves álom volt.De remélem nem várok még 30 évet,hogy újra lássam!

MartiSatya - 2011.06.23. 09:16

Menta : köszi a pontokat!lioliom : olvasva nagyszerű beszámolóidat New Yorkról nálunk is jelentkezett ez a szívfacsarás :-) 12 ezer egy tengerentúli élményért szerintünk ez nagyon jó, nagyszerű szervezés! Vennénk Tőled egy párat :-) Sajnos mi még nem voltunk ott, de New York a nagy álmunk!

lioliom - 2011.06.22. 15:36

Tök igazad van.Én most elosztottam a legutóbbi utam és 12.000.-jött ki az élmények darabjáért./New YorkIrtam róla.És igaz,mindegyik megér 12.000.-ft-ot.Ez talán egy havi cigi számla/nem dohányzom/ És nem árt az egészségnek.Ha csak nem a szívfacsarás amit az emlékek felidézése jelent.

Menta - 2011.06.22. 10:03

:) jó a gondolatmenet!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina