Rab-sziget 2011 Rab, Kampor, Palit - Rab sziget

Horvátország Rab sziget

Ott-tartózkodás ideje: 2011. júl. 02.  - 2011. júl. 09. (7 nap)

2 hozzászólás I 22 487 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. júl. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar andzsin73 Beszámolója

Cimkék: adria  banjol  barbat  horvátország  kampor  lopar  palit  rab 

Ezt a beszámolót még Rab szigetén írtam meg wifin keresztül, azért, hogy semmit ne felejtsek el később...

Indulás-érkezés:

A horvátoknál szombatonként van turnusváltás. 1 hónappal ezelőtt már jó nehezen találtunk szállást az interneten keresztül. Közvetlenül a tulajtól foglaltuk, ezt ajánlom mindenkinek, mert jobban jár. Mi apartmanba mentünk, a szállodás-félpanziós dolog az más tészta....szó szerint:) (Egy fiatal pár a tulaj, nagyon kedvesek, ágynemű, törülköző van, hűtő, főzőhely, kávéfőző, klíma, TV, korlátlan wifi - ez mind benne van az árban a helyi adóval együtt. Akit érdekel dobjon egy mailt (andzsin73@freemail.hu). A part kb. 400m. Van 4-5 fős apartmanjuk több db, egy 6-8 fős és egy két fős. A valóságban is így néz ki az apartman, képek itt: http://ongo.hu/galeriak/23265)

Pénteken este indultunk, 2 család, 6 felnőtt és két 3 éves gyerek. A két kocsi fullra megpakolva, a fele cucc kaja volt. A határon két percet töltöttünk összesen Letenyénél, majd irány tovább. Éjfél körül értünk az autópálya végére (innen megy tovább Split felé a pálya, csak nekünk lett vége) Zuta Lokvához, innen bő egy órás szerpentinezés következik a kompkikötőhöz Jablanacig. A hajnali fél kettes érkezés ellenére már vagy 20 autó állt előttünk. 4 óráig megpróbáltunk aludni...kevés sikerrel. Az első kompra nem fértünk fel, mivel először az áruszállító autókat engedik fel a kompra, csak utána jöhetnek a nyaralók. Az sajnos megjósolhatatlan, hogy mikor mekkora sor torlódik fel a kompnál. Szerintem a legjobb a legkorábban érkezni.

A kompról elképesztő a kilátás a szárazföldre visszafelé. Kb. 10 perc az út, aztán egy "halott" szigetre érkezünk, legalábbis úgy látszik, csupa szikla az egész. A szigetnek ez a fele - ez a térképeken is látszik - kősivatag és lakatlan. A másik fele viszont teljesen zöld, ott vannak a nyaralótelepülések. Kiérve a kompról, az első dolog, ami kicsit furcsa, az a szűk útpálya, amin haladni kell, az út végig kanyargós. A települések egymásba érnek: Barbat-Banjol-Rab-Palit-Kampor, összesen 11km.

Hatalmas leanderek, bougainvillea-k, oleanderek...szegélyezik az utat. A házak többsége fehér vagy pasztellszínű. Mi Kamporba tartottunk a sziget másik végére. Azért választottuk ezt a helyet, mert a gyerekek miatt mindenképpen lassan mélyülő, homokos helyre szerettünk volna menni.

Kampor - az úticél

Kampor egy csendes falu, nyoma sincs "életnek". Aki csendes helyet szeretne jöjjön ide, esténként vágni lehetett a "csöndet". Ugyan minden útköknyv leírja, hogy Kampor egy halászfalu, de néhány halászhálón kívül, ebből semmi sem látszik. A víz szinte mindig meleg, mert a parttól kb. 200m-en keresztül térdig sem ér, ezért a Nap könnyen felmelegíti. Ennek ellenére kristálytiszta a víz. Nincs tömeg a parton, bőven jut hely mindenkinek. Elvileg a strandig el lehet menni autóval, az út végén van egy kis platz, ahol a parkolásért fizetni kell, de előtte is meg lehet állni, ahol ugyan ki van írva, hogy tilosban parkoló autókat elviszik, mi nem tapasztaltunk ilyet.

Apartmanba ugye azért megy az ember, mert általában spórolni akar. Namost: vagy hideget eszünk vagy főzőcskézünk. Akinek futja, az kajálhat, nem vészesen drágák a kis vendéglők: kajálda a környéken van egy pár, nem drága (pl. egy Wiener Schnitzel 35 kuna (ugyan gyerekadagnak volt írva, de én jól laktam vele), tészták, pizzák is nagyjából ezen az áron vannak, a felnőtt adag ára 60 kuna, a piizák 40-től indulnak).


Suha-Punta - egy másik világ

Ha valaki a sziget legszebb részét akarja megnézni - így olvastam előzetesen én is és valóban ez a helyzet - az látogasson el Suha Puntára, vagy még előbb a Kandalora Beach-re (innen látszik már FKK Kranj - ez a sziget csücske-ide hajóval is át lhete jönni Rabról és Palitból is 20kuna/fő). Itt 15 kuna a parkolás és 1km-es gyalogútra lehet számítani, mire valaki eljut erre a részre, ahol a nudista strandok is vannak. Arra érdemes felhívni a figyelmet, hogy autóval nem lehet az egész szigetet bejárni. Suha puntára pl. lemegy az út, de onnan a szép öblökbe már csak gyalog vagy biciklivel/motorral lehet eljutni, akik kisebb gyerekekkel mennek, azoknak elég nehéz ezt megoldani. Ez több helyen is így van a szigeten, érdemes a google maps-et használni, hogy meddig lehet autóval elmenni. Suha Punta egyik részére ugyan elvisz az autóút, ahol a szállodák vannak, de onnan már nincs tovább, csak gyalog vagy kétkerekűvel. Szerintem nem szabad kihagyni.

Rab a főváros - ami azért inkább egy kis falu

Van egy nagyon szép sétány, Palitból indul, pinealigetekkel szegélyezett, kanyargós, érdemes rajta végiggyalogolni a part mellett, hatalmas sziklák szegélyezik a partot. Egészen Rab óvárosáig lehet sétálni (kb. negyed óra), ott van egy kis strand is. Ott fel lehet sétálni a szűk kis utcácskákba, ahol hangulatos üzletek, sétányok várják az odalátogatót. (A fagyisok kiválóan beszélnek magyarul:) Érdemes egyzser este is ellátogatni Rabra, nagy a tömeg, de nagyon szépen néz ki a hajókikötő körüli rész, meg ahogyan ki van világítva az egész. Rab városánal látnivalóiról külön nem értkezem, mert azt bárki elolvashatja, de egy érdekesség: 1409-ig magyar felségterület volt:)

Lopar - ?

Mi megpróbáltunk Loparral is kezdeni valamit, de akkora volt a tömeg ott, hogy inkább visszajöttünk, magyarul lehetetlen volt parkolni. Úgy érdemes odamenni, ha valaki eleve odamegy és van parkolóhelye. Az út viszont odáig gyönyörű. Érdemes lekanyarodni Gonar felé is.

Strandok Rab-szigeten

Ami a Rab-szigeti strandokat illeti: nagyon kevés helyen kérnek pénzt, amibe mi belefutottunk: egy nudista strandon (gyönyörű hófehér kavicsos volt, mintha Mauritiuson járnánk), a kempingek strandjai általában eleve zártak, és Rab után van egy Padova I-II-III partszakasz, aminek a középső részén sorompó van. A másik két részére le lehet menni: a Kampor felé eső része elég zsúfolt, a sziget másik felé eső részén viszont nem volt senki, ott jó nagy tér volt, kavicsos parttal, alig néhány ember lézengett ott.

Tehát a strandok 90%-a nyitott, bárki bárhová mehet. Parkolni gyakran nehéz, néha lehetetlen, de meg lehet oldani. Olyan "Balatonos" kiépített strand kevés van, inkább a természet közelségére tessék számítani. Igazából bárhol bele lehet menni a vízbe. 3-féle partszakasz van aljzat szempontjából: homokos, "murvás" kavicsos és gömbölyű kavicsos, angolul egyszerűbb: sand, rocky and pebble beach. (Itt a szigeten betonos strand kevés van, ami azért jellemző sajnos az Adriára.)

Homokos strandok elsősorban Loparon vannak (erről nem tudok beszámolni), de a kampori is nagyon jó. Semmi baj nincs a homokkal, tehát nem iszapos, mint ahogy máshol lehet olvasni, a gyerekek kiválóan tudnak várat építeni. Ne a klasszikus sárga homokra tessék számítani, ez két árnyalattal sötétebb. Nagyon fontos: a homokos strandokra semmilyen papucs nem kell!!!! Nincs sün, meg semmi amibe bele lehetne lépni. Kicsi rákok vannak, de azok úgyis elbújnak az iszapba. Kamporban pl. vagy jó 300m métert lehet bemenni a szó szerint meleg vízbe (!) és akkor kezd el derékig érni, és finom homokos az aljzat. Egész kicsi gyerekek 1 éves kortól szerintem nagyon élvezik ezt a szakaszt, mert bokáig ér a víz legalább vagy 50m-en keresztül a parttól. Arra tessék figyelni, hogy mivel ez tenger és nem a Balaton, egyrészt sós , mint a fene:), másrészt van apály-dagály. Reggel pl. Kamporban nem lehet fürdeni annyira távol megy a víz a parttól, de 10 óra körül már egészen kint van.

Ami még a homokos strandokhoz hozzáfűznivalóm van: Kampor és Lopar a klasszikus homokos strand. A többi helyen is vannak homokos részek, de ezek általában max 20-40m-es részek, legtöbbjük vegyes kavicsos. Kamporban érdemes elmenni nemcsak a nagy strandra-mel beach-,hanem menni tovább az úton, balra a hajókikötő, majd elérünk egy zsákutca táblához és ott leparkolni, ott a sziget vége. Innen gyalog a parti úton 5 percre van egy homokos és egy kavicsos strand, itt gyorsabban mélyül a víz. Itt lehet szep naplementés képeket csinálni.

A sziget többi részén sziklás (rocky) vagy gömbölyű kavicsos (pebble) strandokkal találkozunk, gyakran egymás mellett. A homokos strandok kivételével mindenhol gyorsan mélyül a víz! Lehetetlen egy katalógust készíteni arról, hogy ki mit hol talál, mert mindenhol van minden ezekből. Pl. ha az ember elindul, a már említett sétányon, Palitból Rab felé, ott először van egy kiépített kis homokos rész, aztán gömbölyű kavicsos, aztán sziklás, majd a Rabig vezető mintegy 400-600m-es úton, a kettő mixe található meg. Aki akar igazán szép helyen fürödni, az ne hagyja ki a Rab óvárosa alatt található bólyákkal szegélyezett strandot. Nem nagy, de gyönyörű.

Suha puntáról már tettem említést. Ezen a helyeken is váltakozik egymással a sziklás és gömbölyű köves partszakasz, fürödni elvileg bárhol lehet. Én azt ajánlom mindenkinek, hogy autóval/motorral/bringával próbáljon meg eljutni a legtöbb helyre, mert mindenhol más látvány fogja fogadni. Autóval el lehet indulni Barbat, banjol irányába is, ott is hasonló a helyzet, köves strandok vannak.

ÁRAK! - ami mindekit érdekel

A kaja, pia a Tesco árszínvonalhoz képest drágább, egyébiránt nem sokkal kerül többe semmi sem, mint otthon, néhány plda: kenyér 10 kuna (nagyjából fél kilós-ez drága, viszont nagyon finom kenyereik vannak!) , 1 dob tojás 11 kuna, 10dkg felvágott 8 kuna, kinder tejszelet 4 kuna, 250gr gomba 10 kuna...stb. Általában az otthoni árak 1,2-1,5x-ét kell számolni. Kamporban több kis élelmiszerbolt is van, itt az árszínvonal egy 10%-kal magasabb, mint a rabi nagyobb üzletekben (nemzetközi áruházlánc nincs a szigeten, kivéve a DM-et), a nagyobb üzleteket úgy kell elképzelni, mint a régi csemege közértek:)

Ami az egyéb árakat illeti, természetesen a szuvenyírek:) drágák, pl. hűtőmágnes 15 kunától felfelé, mindenféle festett és fújt képek a határ a csillagos ég, de átlagban 100-300 kuna, gyerekeknek kalózos/rab-croatias/delfines...stb. pólók 70 kunától felfelé, férfi pólók/női felsők 80-90 kunától felfelé. A legjobb egyébként Rab óvárosában a sétálóutcán végigmenni, ott minden van. A fagyi 5-7 kuna között van, ez most jutott eszembe:) A szigeten minden van, mindent lehet kapni, nem kell azért izgulni , ha valaki otthon hagyott valamit. WC papírt pl. olcsóbban vettünk, mint otthon.
Nagybevásárlásra a legolcsóbb a Petra nevű shop Rabon, ha Kampor felől megyünk, akkor a központi körforgalomból egyenest tovább és kb. 300m fent a hegytető után rögtön jobbra van a parkoló. Ásvanyviz pl 6l 11kuna.

Egyebek...

Érdekes dolog: általában jobb minőségű közép- vagy felső kategóriás autókat látni a szigeten, a legtöbb külföldi, se sok a horvát is, de bömbölő zenét hallgató autóval eggyel sem találkoztunk és egyetlenegy dudálást sem halottunk egyszer sem. Mindenki előzékeny és udvarias. Ja és általában minden nyitva van, garázskapuk, itt éjszakára sem zárták be az apartmant...nem nagyon van lopás.

Negatívumot nem tudok mondani. De tényleg. Mondanám, ha lenne. Jó az árak kicsit drágák, ennyi.
Az utazás egyetlen neuralgikus pontja az autópálya-komp dolog. Mi ezért indultunk péntek este, hogy biztosan elkerüljük a tumultust. A pályán szinte nem volt senki. A határon két autó volt előttünk. Három gyerekkel mentünk (két nagyobb és egy 3 éves), a legkisebbnek így volt a legjobb, az éjszakát végigaludta, nem volt meleg az autóban, nem kellett tötyörögni az ezer fokban...A kompra is elsőre feljutottunk. Azt lehetetlen megjósolni hol lesz/van dugó a pályán és mennyien várnak a kompnál. Az autópályadíj összesen lefelé 96 kuna, a komp 94 kuna + annyiszor 16 kuna ahány személy van az autóban (gyerekek 6 kuna). Sebességhatárok: 130, 90, 50, mint nálunk.

Visszaút...

Ezeket a sorokat sajnálatos módon már itthonról írom:(((, ennek is vége lett. Reggel 7-kor indultunk Kamporból, a kompnál nem volt senki 7.20-kor, mi voltunk a 2. autó. Viszont azt láttam, hogy, akik most érkeznek a szigetre (a szombati turnusváltás), na ott már kanyargott a szerpentinen a sor rendesen. Mi visszafelé másképpen mentünk. Mivel nem akartuk az utolsó napunkat a dög melegben autópályán tölteni, ha már itt vagyunk úgy döntöttünk felmegyünk északra. Ezt ne hagyja ki senki!!! Jablanactól a 8-as úton lehet végigmenni észak felé, mindig csak Rijeka (Fiume) irányába kell tartani ez a lényeg. Hát elképesztő. Hihetetlen magasságok és mélységek, zord sziklák, türkiz és mélykék tenger, szerpentinek, ékszerdoboz városok. Kb. 1 óra út után érkeztünk meg Crkivenicára, majd Opatijára (erről külön beszámolót írtam: http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/5263). Az autópályának Opatijánál van vége, ott csak fel kell rá kanyarodni és uzsgyi. Du. 5.30-kor indultunk, 22.40 körül értünk Érdre vissza, úgy hogy tankoltam, megálltunk, pisiltünk...stb. Sem a fizetős kapuknál, se a határnál egy lélek sem volt.

Szóval mindenki tervezgessen, számoljon, aztán menjen nyaralni:). Ha van kérdés, itt is szívesen válaszolok...

Eddig feltöltött galériák:
Suha Punta
http://www.ongo.hu/galeriak/23262
Rab
http://www.ongo.hu/galeriak/23261
Kampor
http://www.ongo.hu/galeriak/23260
Komp átkelés
http://www.ongo.hu/galeriak/23259

Videók hamarosan...
Feltöltve: 2011. júl. 18.
andzsin73 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
8.2 (5 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
fifone - 2012.08.30. 10:20

szombaton indulunk ugyanide. elsősorban a te élménybeszámolód miatt (még egyszer kösz a megadott apartmancímet is). izgulok, mert most visszük az egy éves gyereket is. majd megírom milyen volt.

dohonyiz - 2011.08.21. 00:24

Azt szeretném megkérdezni, melyik apartmanban voltak/voltatok? Mi most megyünk nemsokára, a Mario apartmanban lesz a szállásunk.Az úton a szerpentines rész mennyire necces? Visszafelé a Crikvenica felé vezető úton is van szerpentines rész?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina