Erdély Korond 2010

Románia Korond

Ott-tartózkodás ideje: 2010. máj. 15.  - 2010. máj. 20. (5 nap)

0 hozzászólás I 3 031 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. júl. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója

Cimkék: Erdély  fazekasmester  Korond 

A Szivárvány–Szieszta Kft szervezésében 2010 évi erdélyi körutazásunk másik fakultatív kirándulása Korond volt. Erre május utolsó napjaiban került sor. Az időjárás is kedvezett és sikerült eső mentesen a Fő-utcát végigjárni.
Korond Hargita megye nagyközsége, s a Sóvidék egyik leghíresebb települése. Úgy tartják, hogy a népi fazekasság egyik erdélyi központja. Teleki József az 1800-as években írt úti jegyzeteiben megemlékezik Korondról és a fazekasokról.
A hagyományos fazekasság mellett , a famegmunkálás, faszobrászat, faeszközök, a taplóból különféle tárgyak készítés is a lakosság kereseti forrása.
A fazekas mesterséghez szükséges szürke agyagok, a Szakadát- patak partjáról gyűjtik be. Első utunk egy híres fazekasmester házához vezetett. Csoportunk bevonult a ház udvarára, majd érdeklődéssel megszálltuk az iparos műhelyét. Itt a mester készségesen bemutatta a korongozás technikáját és előttünk elkészített egy köcsögöt. Ezt követően bejártuk a műhely egyéb helyiségeit, ahol az elkészített tárgyak száradnak, majd kemencében kiégetésre kerülnek. Elmondás szerint ezt követi a máz és motívumok ráfestése, majd ismételt égetés.
A mester felesége áfonya pálinkával, süteménnyel és mindenkinek egy ajándék gyertya tartóval kedveskedett, miközben megmutatta mindazon tárgyakat, amelyek a műhelyükben készültek. Természetesen vásárolni is lehetett belőlük. Mi sem tudtunk ellenállni a kísértésnek és nagy gonddal választottunk a népművészeti alkotásokból.
Feltöltve: 2011. júl. 10.
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina