Győr Városi séta 2011

Magyarország Győr

Ott-tartózkodás ideje: 2011. júl. 16.  - 2011. júl. 16. (1 nap)

0 hozzászólás I 3 205 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. júl. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója

Cimkék: Győr Vaskakas Bazilika Karmelita Városháza 

Baráti meghívásra, előzetesen egyeztetett időpontban utaztunk Győrbe. A kiválasztott időpont a Vaskakas Ünnepi Játékok idejére esett. Szerencsések voltunk, mert egy ünneplő városba érkeztünk július 16-án szombaton. Az egész napunkat Győr város megtekintésével töltöttük. A videó képsorai árulkodnak arról, hogy merre jártunk és mit láttunk. Sétánkat a Győr vasútállomásnál kezdtük. Igen hamar kijutottunk a Fő útra, amelyen Bécsbe juthatunk. Első benyomásunk az volt, hogy a város nagyon tiszta, a virágos parkok nagyon szépek és gondozottak, Az utakat végig stílusos korabeli kandeláber oszlopok díszítik. Igen hamar elérkeztünk a város egyik nevezetességéhez, a legendás hírű csónakos bronzalkotáshoz. Az 1954-es árvíz emlékére állították a Baross Gáborról elnevezett, győri sétálóutcában. Tovább sétálva eljutottunk a Bazilikához és a Bécsi kapu téren található Karmelita templomhoz. Innen rövid séta után a Széchenyi térre értünk.
A sétánk végét a csodálatosan szép, neobarokk stílusban épült, U alakú, kétemeletes, középütt óratoronnyal, s a főhomlokzaton kiugró két kisebb toronnyal rendelkező Városházánál, majd a Győr város vasúti pályaudvaránál zártuk.
A teljességre való törekvés nélkül Győr városáról és egy-két nevezetességéről egy kis ismertetőt gyűjtöttem össze, ezt szeretném közreadni.
Győr Győr-Moson-Sopron megye székhelye. Magyarország hatodik legnagyobb városa, a Dunántúlon csak Pécs előzi meg. Jelentős gazdasági, ipari, egyházi, oktatási, kulturális és sportközpont. A város a Kisalföld keleti felében, a Mosoni-Duna, a Rába és Rábca torkolatánál fekszik. 1566-ban leégett, az erőd kivételével. Az újjáépítésekor a középkori görbe utcák helyett derékszögű (90°) utcahálózatot jelöltek ki, amely a Belvárosban a mai napig megvan. Ebben a városrészben alkalmunk volt látni korabeli műemlék épületeket, sétálni a tiszta utakon és megcsodálni a kitűnő állapotban levő házakat.
Győr városát három és fél év török uralom után 1598-ban foglalta vissza a kor két kiváló hadvezére, Pálffy Miklós és Adolf von Schwarzenberg. A török megszállás elől a lakosság nagy része elmenekült, s csak lassan szivárogtak vissza a városba,. Ide kívánkozik a város legismertebb legendája a vaskakas legenda. A vaskakas létező tárgy, toronydísz, melyet a törökök kovácsoltattak, és kettős kereszttel megtoldva ma is őriznek a múzeumban. A monda szerint Szinán nagyvezér, aki a várat elfoglaló csapatokat vezette, megjövendölte, hogy „míg e kakas meg nem szólal, Győr török kézen marad”.
A győztes ostrom éjszakáján aztán a vaskakas valóban kukorékolni kezdett. Egy bátor vitéz kölcsönözte hangját.
Ez a legenda alapja a „Vaskakas Ünnepi Játékoknak”, melyet évenként rendeznek meg, nagy közönség sikerrel a Széchenyi téren. A Vaskakas Ünnepi Játékokon készült videókat külön fogom bemutatni.
A Széchenyi tér Győr barokk főtere. Jórészt 17–18. századi épületekkel. Évszázadokon keresztül ez a tér volt a nyilvános élet központja, napjainkban is számos rendezvényt tartanak itt
A győri bazilika a győri római katolikus egyházmegye székesegyháza, Győr legősibb részén, a Rába és a Duna összefolyásánál fekvő Káptalandombon található a Püspökvárral szemben. A Püspökvár mellett Győr legősibb és legjelentősebb műemléke. Itt őrzik Magyarország egyik kiemelkedően fontos nemzeti ereklyéjét, a Szent László-hermát. A Győri Püspökséget Szent István király alapította uralkodásának első évtizedében (1000-1009). A győri Bazilika alapjait is az ő ideje alatt rakták le. 1997-ben II. János Pál pápa a székesegyházat bazilika rangra emelte.
A Bécsi kapu tér Győr történelmi belvárosának egyik legjelentősebb tere, Magyarország legszebb barokk tereinek egyike A város legrégibb tereinek egyike. Egykor itt állt a reneszánsz stílusú Bécsi-kapu, melyen át a Rába kettős hídon nyugat felől érkező utasok érkeztek a Belvárosba. . Innen indultunk városnéző körútra a Dotto kisvonattal, de ez egy másik beszámolóm története lesz.
A Karmelita templom a Bécsi kapu tér déli oldalán álló, Győr legjelentősebb barokk épületei közé tartozik.
A videó megtekintéséhez jó szórakozást kívánok.
Feltöltve: 2011. júl. 20.
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az itthon.blog.hu ajánlásával
Szent_Márton Szent Márton-napi Országos Nagyvásár
2016. november 5-6-án rendezik meg a Szent Márton napi Országos Nagyvásárt Szombathelyen, a Vasi...
Harrer Érmes csokicsodák Sopronból
Négy arany- és két ezüstérmet nyert az International Chocolate Awards kelet-európai regionális...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina