Dalmácia

Horvátország Trogir-Seget Vranjica

Ott-tartózkodás ideje: 2011. júl. 09.  - 2011. júl. 16. (7 nap)

0 hozzászólás I 5 467 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. júl. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar xmdbx Beszámolója

Cimkék: Trogir 

Hol is található az a Dalmácia?

Ott, ahol a friss tenger illata összekeveredik a levendula és fenyőillattal, ahol a szűk utcákban fekete ruhás öreg nénik bicegnek, ahol a kabócák és sirályok túlharsogják a korgó gyomrot, miközben mindent betölt az éttermekből áradó grillezett húsok illata. A nektarin és a szőlő mézédes, a fagylaltokat pedig gigantikus adagokban mérik. Mondhatnám azt is, hogy Olaszország ez, de nem, mégsem az. A vendéglátó helyeken ugyanis kizárólag horvát zene szól, nincs se Bad romance, se Americano, se Umbrella (kivéve a szórakozóhelyeken). Él a nemzeti öntudat mindenhol, a zászlókon, a sálakon, az ajándéktárgyakon, a falakon és az elmékben ( nem úgy mint nálunk).

Szálláshely, ételek

A mi szállásunk Seget Vranjicában volt, a part melletti Villa Samac. Kiváló helyen található, a konyhája hibátlan. A fügés-sajtos husi sült krumplival, a Samac kehely (fagyi, tejszínhab, gyümölcsök és tiramisu) és a pizzák (vékony tésztájú) kihagyhatatlanok.
A grillezett húsok és a cevapcica mindenhol nagyon finom volt, na és persze a sör! A koktélok szintén ízletesek, akárcsak a gyümölcsök és fagyik, de ha már édességet kell kiemelni, akkor a kókuszos King jégkrém vitte a pálmát ( simán lekörözi a Magnumot meg a Cornettot).
A szállásra visszatérve, nagyon tiszta, jól felszerelt, tengerre néző, balkonos apartmant kaptunk. A francia ágy hatalmas volt, a bútorok modernek és a szobához ventillátor is tartozik.
A falu, Seget Vranjica egy csendes, békés település, egyetlen kocsmával, egy souvenir árussal, pár bolttal és kb. 3-4 étteremmel. 3 fő partszakasza van, egy hosszú kavicsos, egy kissebb, meg a félsziget túlodalán található sziklás part. Búvárkodásra az utóbbit ajánlanám, rendkívül tiszta és hangulatos.
Fontos megjegyezni, hogy ezt a települést messziről elkerülte a tömegturizmus, nincsenek diszkók, bárok, bazársor, giccs, napágy sorok, sőt a partokon még büfé sincs, így hát le kell cuccolni oda, ha valaki nem akar éhen/szomjan halni. A hosszabb parton egyébként nincs is szükség napernyőre, mert a fák elegendő árnyékot adnak.

Árak

Mindenhol kunát fagadnak el elsősorban, de a nagyobb városokban euroval is lehet próbálkozni. (1 kuna= 37 Ft kb.). A vendéglátó helyeken általában kirakják a menüt és az árakat (de lehet h nem).

Néhány ár: 1 korsó sör 18 kn (670Ft), buszjegy Vranjica-Trogir 10 kn (370Ft), póló 4 éves gyermekre 65-80 kn (2400Ft<), cevapcica min. 50 kn, koktél 45 kn (1665Ft).
Tehát vannak árak rendesen, szerintem Horvátország egyáltalán nem olcsó hely, mint ahogy azt sokan mondják.

Trogir

Többször is jártunk itt, teljesen beleszerettünk. A buszmegálló a városkaputól és a piactól néhány lépésre van. Csodálatos város sok magyar emlékkel, minden utca tele fotótémákkal. A katedrális kívül-belül gyönyörű, s a tornyába is érdemes felmenni, mert a panoráma onnan álomszép (a lépcsők meg a feljutás kicsit tenyérizzasztó, akinek tériszonya van, garantáltan rosszul lesz), belépő 25 kn. A város szélén egy vár áll, amit csak a tetejéről elénk táruló kép miatt érdemes megnézni, túl sok látnivalóval nem rendelkezik.
A szűk utcákon és éttermeken keresztül a kikötőbe juthatunk, amelyet a pálmafás sétány és éttermek vesznek körül.
A Trogirban tett látogatásunkat egy tompai házaspát tette felejthetetlenné, akik egyben utastársaink voltak. A mókamester, Csaba jó magyar szokás szerint hozott magával egy üveg Tokaji bort, melyet egy szűk utcácskában egy ránk váró padon fogyasztottunk el kb 5 perc alatt.

Hajókirándulás 2 szigetre

A kishajó Trogir kikötőjéből indult 20-25 fővel reggel 9-kor. A fedélzeten kaptunk welcome drinket, egy travarica nevű gyógynövényes dalmát pálinkát. Egy órás hajókázás után megérkeztünk a gyönyörű lagunához, Drvenik Veli szigetére. A vízben nyüzsögtek a halak, voltak sünök, csillagok, uborkák és polipok is. Egy órakor ebédet szolgáltak fel a szigeten (hal/csirke), ami jól esett a több órás snorkel után. Ismét hajóra szálltunk, a szomszédos Solta szigeten, Maslinicában kötöttünk ki. Nyugis, képeslapra illő, barátságos falu. A nagy hőség elől egy hangulatos kocsmába menekültünk, ahol helyi vörös bort szolgáltak fel. Van itt egy kastély is, amit végül meg se néztünk, helyette csak bambultunk a hűvös teraszon.
A dalmát vendégszeretet minket is lenyűgözött, amikor a hajóra utánunk futott a kocsmából egy helyi srác, ugyanis ottfelejtettük a hűtőtáskát. Hát nem aranyos? Vízen kívül nem volt benne semmi érték, de akkor is micsoda kedves gesztus! Délután fél 6-kor érkeztünk vissza Trogirba.

Split

Utólag visszagondolva merész dolog volt Splitbe busszal menni. A nyaralás legmelegebb napján mentünk, a busz szó szerint fapados volt, levegő és légkondi nuku. Sikerült a legrázósabb ülésre ülni, s amikor megállt a busz, olyan volt mintha egy sütőben ráznának. A Kastély-öbölben ha 30-szor nem állt meg, akkor egyszer se, így kb. 1 óra alatt értünk Splitbe, s megváltás volt leszállni. A pályaudvartól 10 perc sétára van az óváros. A katedrális közelében őrületes tömegek vannak. Egy csendesebb helyen, vmi nyitott tetejű teremféleségben olyan gyönyörűen énekelt egy férfikórus, hogy borsódzott a hátunk. Az óváros igazi olaszos hangulatú, szűk utcák magas épületek között, boltívek, száradó ruhák, éttermek, üzletek mindenhol. A kikötő és környéke klasszikus fotótéma, patináns épületek, magas pálmák és luxusyachtok együttese.

Kiutazás

Sajnos csak buszra futotta a költségvetésből. Budapestről egy Orangeways-es busszal indultunk péntek este 9-kor, mely több megállóhely után reggel 7 körül ért Vranjicába. A luxusbuszokról mindig azt mondják, hogy van rajtuk WC. Igen van, ez eddig igaz, csak azt elfelejtik hozzátenni, hogy az nem az utasoké, hanem a sofőröké! Vécézésre csak a 3-4 óránkénti szünetekben van lehetőség. A légkondícionálással elégedettek voltunk, nagyon kellemes volt végig a hőmérséklet. A busszal kapcsolatban egyetlen probléma merült fel, mégpedig a hely! Sokszor még a távolsági buszokon is nagyobb helyek vannak az ülések között, mint itt. ( Egy nagyobb darab/kövér embernek elég kínos lehet 12 órát így eltölteni).

Összegzés

Dalmácia kiváló nyaralóhely, rengeteg programmal és látnivalóval, tökéletes hely idősnek, fiatalnak, nyugira és bulira vágyóknak egyaránt. A partyarcok messziről kerüljék el a kis falvakat, mert ott halálra fogják unni magukat, azok a nyugalomra vágyók játszóterei.
Angolul mindenhol beszélnek, de pár helyen még az olasszal és a magyarral is lehet próbálkozni.
Értékeld az élménybeszámolót!
4.8 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina