"A Mátránál magasabb a Tátra!"

Szlovákia Stary Smokovec

Ott-tartózkodás ideje: 2011. nov. 18.  - 2011. nov. 20. (2 nap)

0 hozzászólás I 3 256 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. nov. 23. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar jordiphoto Beszámolója

Cimkék: eupolisz  hegyek  magas-tátra  Szlovákia  tátra  téli túrázás  Téry menedékház  túrázás  utazolcom  Zöld-tavi menedékház 

Az http://www.utazol.com írása:

Lassan vége az ősznek és egy újabb évszakba lépünk. Elkezdődik a téli túra szezon, előkerülnek a hótalpak és a hegyek havas ormai hívogatóan kacsingatnak felénk. Hazánkból az egyik legkönnyebben megközelíthető hegység a Tátra. Budapestről már négy-öt óra autózás során elérhető Vysoké Tatry parány városkája. Szállások százai várják az ide látogató turistát, egészen a 10 eurós apartman jellegű szobáktól a 150 eurós luxus lakosztályokig minden megtalálható a palettán. Az elmúlt évek gyengébb szolgáltatásai után, komoly erőfeszítéseket tesznek a szomszédos ország idegenforgalmi szakemberei, hogy az ide látogató utazókat „megtartsák”, illetve visszatérő vendégként köszönthessék.
Mielőtt bakancsot húznánk érdemes tájékozódni, hogy a november 1-én életbe lépett téli zárlat mely turistautakat érinti. Saját biztonságunk érdekében érdemes elkerülni a TANAP Állami Erdészet által megnevezett utakat, illetve így elkerülhetjük a 66 eurós helyszíni bírságot. A zárlat létjogosultságát jól jelzi az elmúlt évtizedekben bekövetkezett számos komoly sérüléssel vagy halállal végződött baleset. A világ legkisebbnek tartott magashegysége gyakran és gyorsan változtatja az arcát. Akár pár pillanat alatt lehet a szikrázó napsütésből heves hóvihar. Ezért elengedhetetlen a megfelelő és jól összeállított felszerelés a téli túrázáshoz. Nem kell komoly technikai felszerelésre gondolni, viszont egy jó vízállósággal bíró bakancs, réteges ruházat, vízhatlan külső réteggel jó szolgálatot tehet túráink során. Végtagjaink védelme is fontos, így a kesztyű és a sapka nélkülönözhetetlen társunk.
Népszerű célpont a Téry menedékház. Nevét Téry Ödönről kapta, aki anno életre hívta a magyar turista mozgalmat. A szegények orvosának is hívott doktor hatalmas erőfeszítéseinek hála 1899-ben a ház már fogadta a Tátrában kalandozó hegymászókat.
Tátravárosból induló lanovkával küzdjük le a közel 200 méteres szintkülönbséget Hrebienok végállomásig. Érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatást, mert a 2004-es vihar óta, szomorkás útvonalon juthatunk fel a túra tényleges kiinduló pontjáig. Az út oda-vissza mindössze 7 euróba kerül, 8.30-tól 16.30-ig járnak a „kocsik”. Bő negyedórás séta után két völgy közül választhatunk, a Téry menedékház felé igyekezve érdemes a Kis-Tarpataky-völgyet preferálni. Kőzettel bőven kiágyazott szakasz vár ránk, hogy kellemesen kimerülve megérkezzünk az 1943-ban épített Zamkovsky menedékházhoz. Az igényesen kialakított kuckó alkalmas, hogy elfogyasszunk pár falatot vagy közel 3 euróért elszürcsöljünk egy bécsi kávét, ami Nescafé alapokon nyugszik... A fent említetnél kellemesebb ösvényen küzdhetünk a szintvonalakkal tovább, bár a sziklakatlan látványa elfeledteti velünk fáradságunk. Klasszikus gleccser vájta U alakú völgy végén tornyosuló sziklafal feltűnésével hevesebb szívdobogást tapasztal az ide vetődő kalandor. Hirtelen elemelkedésnél is kellemetlenebb tényező, a rengeteg lefagyás az úton. Lassít és a biztonságérzetet sem növeli bakancs alatt található jégpáncél. A ház mellett található tavaknál már korcsolyáznak a gyerkőcök… Mi a „kellemes” meleget választjuk és a 40 férőhelyes étteremben válogatunk a levesek közt, 3-4 euróért. Tél révén korán sötétedik, a lanovka 16.30-kor elmegy, végleg. Futás lefelé…
A szlovák konyha nem rossz. Sőt, még kellemes hangulatú éttermek is találhatóak a környéken. Gorál stílusra hajazó vendéglátó egységbe ülünk, kopogó szemekkel, forralt bort kortyolgatva. Miközben a haluskyra (helyi konyha remeke, lisztből és krumpliból gyúrt tészta gombócok tejfölös-juhtúrós szósszal nyakon öntve, pirított szalonnával spékelve) és a cordon bleura várunk, pörögnek a ma készült képek. Ettünk már jobbat is, osztályzat: 4. :)
Biela voda buszmegálló mellett lévő parkoló a célunk, hogy az autótól megszabadulva (5,6 euró a parkolás) kettesben folytassuk túránk megcélozva a Zöld-tavi menedékházat. A környezetnek a 2004-es vihar itt sem vált az előnyére, bár most nagyszerű a panoráma a Lomnici-csúcsra. Végig a sárga jelzést követve haladunk. A monotonitást a mellettünk „zubogó” félig befagyott patak töri meg. A tegnapi élmények visszaköszönnek, azaz a menedékház előtt ismét kő keményre fagyott az ösvény, azzal a piciny változással, hogy itt nyugodtan lehetne korcsolyázni. Tanulság, legyen az embernél túrabot, mert sokat segít. Az 1551 méteren fekvő ház „áldott” helyzetben van a hideg klíma miatt, télen a Nap képtelen a völgybe tisztességesen bekandikálni, így az átlagos hőmérsékletnél hűvösebb a Tátra eme szeglete. A fekvésére nem lehet panasz, ellentétben a konyhájával, ami nem nevezhető a gasztronómia magas iskolájának. Szinte fájt, a mikróban elkészített forralt bor… A korcsolyázás elmaradt a tavon, beértük a látvánnyal és a délután órákban mosolygósan indultunk haza.


Így zajlott a Jordi-Képeskaland második születésnapi túrája, képek itt megtekintehtőek:
http://www.utazol.com/2011/11/matranal-magasabb-tatra.html
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo