Rajnai császárdómok: Worms, Speyer és Mainz

Németország Worms

Ott-tartózkodás ideje: 2006. máj. 26.  (1 nap)

0 hozzászólás I 7 363 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 23. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar wombat Beszámolója
Frankfurttól nem messze, a Rajna mentén helyezkednek el az egykori császári központok: Worms, Speyer és Mainz. A Rajna-völgyi kirándulásunkból egy (sajnos meglehetősen esős) napot ezen városok megnézésével töltöttünk.

A Német-Római Császárság a száli-frank dinasztia idején (1024-1125) élte fénykorát. Ez az ún. „invesztitúraharc” időszaka is, amikor konfliktus alakult ki a császárság és a pápaság között az egyházi vezetők beiktatása (az invesztitúra) kérdésében. A Rajna-menti császári központokban önálló építőműhely működött, ebből a korszakból maradtak meg az ún. rajnai császárdómok. Ezek voltak a korszak legjelentősebb épületei, ezért szeretnék pár szót építészeti vonatkozásban is írni róluk. Térszervezésben követik a Karoling és a szász hagyományokat: kétszentélyes, négytornyos templomtípusok. A szerkezetben viszont fejlődést jelent az emelt-ívű keresztboltozat és a kötött rendszerű boltozási mód alkalmazása. A homlokzaton és a részletekben még ezeknél a templomoknál is a geometrikus formák, díszítések a jellemzők, de már megjelennek a lombardiai homlokzati elemek (pl. a törpegaléria).
A Mainz-i dóm (978-1085.) háromhajós, két keresztházas bazilika, sajnos csak a keleti oldala őrzi a középkori formát, a templom többi részét átépítették.
A Speyer-i dóm (1025-1106.) már nem kétszentélyes formát mutat, mert a nyugati szentély egy későbbi átalakítás áldozata lett. Az altemplomában sok száli uralkodó sírja található.
A Worms-i dóm (XI. sz. eleje -1234.) időben a legkésőbbi, szerkezetében a legtisztább császárdóm.
A dómok szinte teljesen beépültek a városszövetbe, elég nehéz kívülről fotózni őket. Belül pedig meglehetősen sötétek, fénytelenek, ezért ha jó képeket szeretnétek készíteni, mindenképpen vigyetek magatokkal állványt. Nálunk sajnos nem volt, s a gépet a padokra vagy oszlopokhoz kellett támasztani a hosszú záridő miatt, ami azért nem az igazi.

A császárdómokon kívül is sok szépet és érdekeset tartogatott a három város.
Mainz szülötte Gutenberg. Emlékét és a nyomtatás történetét mutatják be a Gutenberg Múzeumban (és természetesen a híres 42-soros Gutenberg Bibliát is). A múzeumra nekünk nem nagyon volt időnk, mert kihasználva, hogy éppen nem esik: sétáltunk egyet az óvárosban. Érdemes! Figyelmetekbe szeretném ajánlani a gótikus St Stephan Kirche-t, mely Chagall-ablakairól híres. A kilenc színes-üvegablakot a művész az utolsó éveiben készítette. Az ablakok mellett érdemes a templomkert gótikus kerengőjét is megcsodálni.
A citadellába a rossz idő miatt mi nem mentünk fel.

Worms az egyik legősibb német város, ez volt a Burgundiai Királyság fővárosa, s megannyi történelmi esemény fűződik ide a Német-Római Császárság időszakából is (pl. IV. Henrik a worms-i zsinaton fosztotta meg hivatalától a pápát, aki ezért kiátkozta őt. A császár végül 1077-ben Canossába utazott pápai megbocsátásért (Canossa-járás))
Az óvárosban érdemes megkeresni a régi városfalat és a zsidó negyedet (a zsinagóga mellett 1186-ból megmaradt rituális fürdő van – mikwe). Wormsban található egyébként Európa legrégebbi zsidó temetője is (a Heiliger Sand, XI-XII.sz-i sírkövekkel).

Speyerben az eső miatt sajnos csak a dóm környékét néztük meg.
Gyakran az az érzésem, hogy Németországban több eső esik, mint a trópusokon…

A városok térképét megtaláljátok ezen az oldalon: www.hot-maps.de/brd_bundeslaender.html

Elnézést kérek beszámolóm erős szakmai színezete miatt. Azt még azért elmondanám, hogy ezekkel a dómokkal közel egyidős a Bambergi császárdóm is, amit szintén érdemes megnéznetek!
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo