Németország, Szász Svájc Nemzeti Park, SzG3

Németország Bad Schandau

Ott-tartózkodás ideje: 2008. júl. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 044 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. nov. 04. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: németország szász svájc bastei 

Először még NDK-s időszakban voltam itt, utoljára pedig 2009-ben. Mit ne mondjak, küllemében, karbantartottságában sokat segített, hogy most már az egyesített Németország része (bár nem volt olyan lepukkadt, mint egyes részek bár lehet, hogy az igénytelenség szó jobban visszaadja az akkori állapotokat).
Nevére nem találtam magyarázatot, mivel Svájcra semmiféleképpen nem hasonlít. A szintkülönbség max. 200-300 m (egy sziklacsoportra számítva), inkább dombos, de ha több sziklacsoporthoz felmegyünk, akkor bizony tekintélyes méter mennyiség összegyűlik. A szász viszont stimmel, mivel Szászország déli részén terül el mintegy 300 km2 területen. Szűk, kanyargó folyóvölgyek, táblás hegyek, meredek sziklafalak, sziklavárosok alkotják. Ahol nincs szikla, ott gyönyörű erdők találhatóak. Az Elba mentén található Pirna városát (lásd OTT) Szász Svájc kapujának is nevezik.
Pirnától a cseh határ felé haladva a kanyargó Elba mentén található egész Szász-Svájc leggyönyörűbb vidéke, a híres Basteigebiet (Bástya-körzet). Kurort Rathennél kell átkelnünk az Elba jobb patrjára, hogy közelről megcsodálhassuk a táblás hegyeket és sziklaalakzatokat, amelyek mintegy 200 méterrel magasodnak a kanyargó folyó fölé. Már a túlpartról magával ragadó a meredek sziklafal látványa, a Basteire felvezető erdei út pedig kitűnő túrázási lehetőséget nyújt a tiszta levegő és gyönyörű táj kedvelőinek. Maga a Bástya egy keskeny sziklatető, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a folyóra és a környező hegyekre (Bastei- lásd OTT).
A környék legimpozánsabb, emberi kéz alkotta műemléke a Basteibrücke, egy fantasztikus kőhíd, amely hetvenhat méter hosszan nyúlik el a Mardeltelle völgy fölött. Ehhez az egészen különleges építményhez mintegy 2000 tonna követ használtak fel 1851-es felépítésekor, előtte fahíd állt a helyén, amit a harmincéves háborúban leromboltak. A híd a Bástyát Neurathen sziklavárával kötötte össze, amelynek maradványait bejárni szintén fantasztikus élményt nyújt. A vár és maga az egész környék fontos menedékül szolgált a harmincéves háborúban, melyeknek emlékét őrzik a Svéd-lyukak (Swedenlöcher) elnevezés, ami rejtekhelyként szolgált sziklahasadékokat jelöl. A környéken található még egy szép tengerszem, az Amselsee (Rigó-tó), melyen romantikus csónakozásra is lehetőségünk nyílik és gyönyörködhetünk a közeli kis vízesésben.
Az egész terület egy kiránduló paradicsom, nordic walking, sziklamászás, vagy csak egyszerű túrázás. Szó szerint heteket el lehet tölteni itt. Az egyik legnépszerűbb kiránduló hely a Bastei mellett a Kirnitzschtal (lásd OTT), amely Bad Schandau felől közelíthető meg a legjobban, kb 20 km hosszú völgy, villamos is közlekedik benne. Több helyen van kiépített parkoló, innen közelíthetőek meg a sziklavárosok. Pld. a Kuhstall. Az utak kitűnőek, jól kiépítettek, a jelzések kifogástalanok (bár a szintidőket szerintem egy kicsit túlméretezték). Hogy egyes sziklacsoportok milyen jó stratégiai helyen találhatóak, arra jó példa Köngstein vára is (lásd OTT), amely az Elba partján található sziklaszirt tetejére épült.
Szóval aki nem szeret túl sokat hegyet mászni, viszont szereti a természetet, annak itt a helye (meg a Cseh Svájcban, ami szomszédos - lásd OTT).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina