Hollandiai városok

Hollandia

Ott-tartózkodás ideje: 2007. ápr. 06.  - 2007. ápr. 11. (5 nap)

0 hozzászólás I 18 754 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar wombat Beszámolója
A húsvéti ünnepeket megtoldottuk még egy pár nappal, és saját autóval utaztunk Hollandiába. Szállásaink az Ibis láncolathoz tartoztak, s a neten keresztül foglaltuk őket. A szobák tiszták és kényelmesek, de semmi extra. Az viszont meglepő volt, hogy annak ellenére, hogy már rögtön odaérkezésünkkor készpénzben egyenlítettük a számlánkat, a szállás díját mégis 20 napra zárolták a bankszámlánkon…(Ilyen pl a német Ibisekben még sohasem volt.) Hollandiában több múzeumot és skanzent is meg akartunk nézni, ezért megvettünk az MJK Museum Card-ot, mely egy évig Hollandia szinte valamennyi múzeumába ingyenes belépést biztosít (30€+ 5€ regisztrációs díj). Nagyon megérte, mert a múzeumi belépők egyébként 10€ körül mozognak! www.amsterdam.info/museums/museumkaart/.
Ha valaki csak Amszterdamba látogat és sokat kell városon belül utaznia, annak esetleg jobb lehet az I amsterdam Card (24-48-72 órás: 33-43-53€), mely a város számos múzeumába való ingyenes belépésre és ingyenes utazásra is jogosít. www.amsterdam.info/pass/

Első szállásunk Utrecht közelében volt. Utrechtre jellemzőek a csatornái: partjaikon alsó rakpartok húzódnak, melyeken fák, virágok nőnek, s kis vendéglők is vannak. A város gótikus katedrálisának ma már csak a szentélyrésze és a tornya látható, a templomhajó egy hatalmas viharban összedőlt, még a 18.sz-ban. A régi patríciusházakon, az ősi egyetemi épületeken kívül a városban található a modern építészet holland mesterének, Rietveldnek híres műve is: a Schröder-ház. A modern építészet másik jeles holland képviselője: Dudok. Általa tervezett épületeket Hilversumban láthatunk (pl. a városháza). Ha valaki érdeklődik a két világháború közötti, modern építészet iránt, mindenképp érdemes megnéznie ezeket az épületeket.

Amszterdam látnivalóinak leírását ezer helyen meg lehet találni, ezért én inkább csak pár hasznosabb infót szeretnék leírni. A Rijksmuseum és a Van Gogh Museum péntekenként este 10-ig nyitva vannak, érdemes ezt kihasználni. A Scheepvaart Museum (Hajózási Múzeum) és a Stedelijk Museum (modern művészet) pedig felújítás miatt zárva tart, állítólag 2009-ig. A városban a parkolás meglehetősen drága volt: 3,4€/óra… Ha véletlenül (mert pl. kiderül, hogy adott helyen vasárnap csak délig lehet ingyen parkolni) kerékbilincs kerülne az autóra, 105€ a büntetés, melyet a helyszínen csak hitelkártyával lehet kifizetni (készpénzt csak a központi irodában fogadnak el).

Hágában is számtalan múzeumot találni. Ezek közül talán a legismertebb a Mauritshuis (képtár: Vermeer, Rembrandt, Rubens, németalföldi primitívek) és a Gemeentemuseum (Mondrian képekkel - amik sajnos áprilisban Olaszországban voltak egy „vendégszereplésen”). A városban is érdemes ám sétálni! Sikerült besurrannunk a munkások között az éppen felújítás alatt álló Grote Kerk gótikus csarnoktemplomba (a szentély falait az aranygyapjas rend jelvényei díszítik). Mellette áll a holland reneszánsz építészet egyik legszebb példája, a Régi Városháza. A holland parlament és minisztériumok a Binnenhof épületegyüttesében találhatók. Az udvar közepén áll a gótikus Ridderzaal, azaz lovagterem. (1432-ben és 1456-ban Jó Fülöp, Burgundia uralkodója itt gyűjtötte össze az aranygyapjas rend lovagjait.) A Binnenhof vezetéssel megnézhető, de nekünk a 2 éves gyerekkel ezt nem ajánlották… Hága mellett, a tengerparton található Scheweningen, Hollandia legkedveltebb tengerparti strandja.

Hága és Rotterdam között van Delft. A fehér-kék fajanszairól híres városnak nagyon szép a csatornákkal tagolt óvárosa, benne az Oudekerk és Nieuwekerk templomok (egy belépővel megnézhetők), a városháza, a reneszánsz lakóházak és a középkori beginaházak. A város híres szülötte: Vermeer, a németalföldi festészet egyik legnagyobb mestere.

Rotterdam viszont egy kicsit csalódást okozott. Érdekes a kikötő, a Boymans-van Beuningen Museum (Bosch: Kánai menyegző, Brenghel: Bábel tornya) is nagyon szép, de a Tengerészeti Múzeumtól sokkal többet vártunk!

Az említetteken kívül még nagyon sok szép város van: pl Kampen, Arnhem: Kröller-Müller Museum (az MJK nem jó ide), Staphorst (kékre festett régi házak), a sajtgyártás városai (sajnos mi a húsvéti ünnepek alatt jártunk ott, ezért sem sajtgyárba, sem virágárverésre nem tudtunk menni)...
A városok mellett mindenképp érdemes elmenni, s megnézni a vidéket is, megannyi csodás skanzen található Hollandiában! Akik tavasszal utaznak ide, semmiképpen ne hagyják ki Lisse - Keukenhofot sem!
wombat kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo