Hollandiai városok

Hollandia

Ott-tartózkodás ideje: 2007. ápr. 06.  - 2007. ápr. 11. (5 nap)

0 hozzászólás I 18 448 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar wombat Beszámolója
A húsvéti ünnepeket megtoldottuk még egy pár nappal, és saját autóval utaztunk Hollandiába. Szállásaink az Ibis láncolathoz tartoztak, s a neten keresztül foglaltuk őket. A szobák tiszták és kényelmesek, de semmi extra. Az viszont meglepő volt, hogy annak ellenére, hogy már rögtön odaérkezésünkkor készpénzben egyenlítettük a számlánkat, a szállás díját mégis 20 napra zárolták a bankszámlánkon…(Ilyen pl a német Ibisekben még sohasem volt.) Hollandiában több múzeumot és skanzent is meg akartunk nézni, ezért megvettünk az MJK Museum Card-ot, mely egy évig Hollandia szinte valamennyi múzeumába ingyenes belépést biztosít (30€+ 5€ regisztrációs díj). Nagyon megérte, mert a múzeumi belépők egyébként 10€ körül mozognak! www.amsterdam.info/museums/museumkaart/.
Ha valaki csak Amszterdamba látogat és sokat kell városon belül utaznia, annak esetleg jobb lehet az I amsterdam Card (24-48-72 órás: 33-43-53€), mely a város számos múzeumába való ingyenes belépésre és ingyenes utazásra is jogosít. www.amsterdam.info/pass/

Első szállásunk Utrecht közelében volt. Utrechtre jellemzőek a csatornái: partjaikon alsó rakpartok húzódnak, melyeken fák, virágok nőnek, s kis vendéglők is vannak. A város gótikus katedrálisának ma már csak a szentélyrésze és a tornya látható, a templomhajó egy hatalmas viharban összedőlt, még a 18.sz-ban. A régi patríciusházakon, az ősi egyetemi épületeken kívül a városban található a modern építészet holland mesterének, Rietveldnek híres műve is: a Schröder-ház. A modern építészet másik jeles holland képviselője: Dudok. Általa tervezett épületeket Hilversumban láthatunk (pl. a városháza). Ha valaki érdeklődik a két világháború közötti, modern építészet iránt, mindenképp érdemes megnéznie ezeket az épületeket.

Amszterdam látnivalóinak leírását ezer helyen meg lehet találni, ezért én inkább csak pár hasznosabb infót szeretnék leírni. A Rijksmuseum és a Van Gogh Museum péntekenként este 10-ig nyitva vannak, érdemes ezt kihasználni. A Scheepvaart Museum (Hajózási Múzeum) és a Stedelijk Museum (modern művészet) pedig felújítás miatt zárva tart, állítólag 2009-ig. A városban a parkolás meglehetősen drága volt: 3,4€/óra… Ha véletlenül (mert pl. kiderül, hogy adott helyen vasárnap csak délig lehet ingyen parkolni) kerékbilincs kerülne az autóra, 105€ a büntetés, melyet a helyszínen csak hitelkártyával lehet kifizetni (készpénzt csak a központi irodában fogadnak el).

Hágában is számtalan múzeumot találni. Ezek közül talán a legismertebb a Mauritshuis (képtár: Vermeer, Rembrandt, Rubens, németalföldi primitívek) és a Gemeentemuseum (Mondrian képekkel - amik sajnos áprilisban Olaszországban voltak egy „vendégszereplésen”). A városban is érdemes ám sétálni! Sikerült besurrannunk a munkások között az éppen felújítás alatt álló Grote Kerk gótikus csarnoktemplomba (a szentély falait az aranygyapjas rend jelvényei díszítik). Mellette áll a holland reneszánsz építészet egyik legszebb példája, a Régi Városháza. A holland parlament és minisztériumok a Binnenhof épületegyüttesében találhatók. Az udvar közepén áll a gótikus Ridderzaal, azaz lovagterem. (1432-ben és 1456-ban Jó Fülöp, Burgundia uralkodója itt gyűjtötte össze az aranygyapjas rend lovagjait.) A Binnenhof vezetéssel megnézhető, de nekünk a 2 éves gyerekkel ezt nem ajánlották… Hága mellett, a tengerparton található Scheweningen, Hollandia legkedveltebb tengerparti strandja.

Hága és Rotterdam között van Delft. A fehér-kék fajanszairól híres városnak nagyon szép a csatornákkal tagolt óvárosa, benne az Oudekerk és Nieuwekerk templomok (egy belépővel megnézhetők), a városháza, a reneszánsz lakóházak és a középkori beginaházak. A város híres szülötte: Vermeer, a németalföldi festészet egyik legnagyobb mestere.

Rotterdam viszont egy kicsit csalódást okozott. Érdekes a kikötő, a Boymans-van Beuningen Museum (Bosch: Kánai menyegző, Brenghel: Bábel tornya) is nagyon szép, de a Tengerészeti Múzeumtól sokkal többet vártunk!

Az említetteken kívül még nagyon sok szép város van: pl Kampen, Arnhem: Kröller-Müller Museum (az MJK nem jó ide), Staphorst (kékre festett régi házak), a sajtgyártás városai (sajnos mi a húsvéti ünnepek alatt jártunk ott, ezért sem sajtgyárba, sem virágárverésre nem tudtunk menni)...
A városok mellett mindenképp érdemes elmenni, s megnézni a vidéket is, megannyi csodás skanzen található Hollandiában! Akik tavasszal utaznak ide, semmiképpen ne hagyják ki Lisse - Keukenhofot sem!
wombat kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina