Európa és Afrika határán: a nyüzsgõ Palermo

Olaszország Palermo

Ott-tartózkodás ideje: 2012. máj. 07.  - 2012. máj. 13. (6 nap)

0 hozzászólás I 3 028 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. feb. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kokizoli0209 Beszámolója
Igen nagy várakozással néztem elébe Palermonak, viszont nagy csalódás ért. Éjjel fél tizenkettőkor érkeztünk meg egy kimerítő 30 órás vonatút után a központi pályaudvarra. Mindenhol szemét fogadott, szemét szemét hátán. Az első gondolatom az volt: Úristen, mit keresek én itt! A szállásunk kb. 200 méterre volt a pályaudvartól. Ott viszont kellemes meglepetés ért, Dario a recepciós nagyon szívélyesen fogadott, még pár szót magyarul is mondott akcentus nélkül, mint: Kecskemét, barackpálinka stb. Ennek örömére ittam is vele egy welcome drinket az otthonról hozott házi pálinkámból.
Az első éjszaka borzalmasan telt, alig aludtam valamit a kintről jövő városi zaj miatt; robogók ezrei közlekednek Palermo utcáin még éjszaka is. A szállodában is furcsa zajok voltak, mint amikor a vécét lehúzod, és utána zúgnak, remegnek a csövek.
Másnap reggel azon gondolkodtam, hogy hazamegyek. Fáradt voltam, és depressziós. Hál' Istennek a feleségem máshogy gondolkodott, így maradtunk. A reggeli után felfedező útra indultunk Palermo utcáin. Meg kell hagyni érdekes látvány volt, mintha félig már Afrikában lettünk volna! Rengeteg fekete bevándorló, mindenfelé, nemcsak Afrikából, hanem Indiából és Bangladesből is "sokan" vannak. A legszembetűnőbb dolog, hogy az utcák nagyon szűkek, a főutcák náluk olyanok, mint nálunk a mellékutcák, a mellékutcák meg szűk sikátorok, ahol még két ember is csak üggyel-bajjal fér el egymás mellett. A forgalom nagy, az autósok és robogósok mindig dudálnak. Az első nap alig mertem lelépni a járdáról, de komolyan! Voltak olyan útszakaszok, ahol eleinte úgy gondoltam, hogy a túloldalra születni kell, de aztán hamar felvettük a város ritmusát. Bátran, határozottan kell közelíteni a zebrákhoz, és akkor nem lesz baj.
Nagyon szemetes város, maguk az olasz emberek nagyon igényesek - erről bárki meggyőződhet az utcákat járva. Viszont a környezetükre, úgy tűnik fittyet hánynak. Szokatlan volt ez nekem az osztrák városok tisztasága, rendezettsége után. De hát nem kell ezen meglepődni, az ember mégis csak Szicíliában jár!
Az ember lépten-nyomon cukrászdába, ruha-és parfümboltba botlik, viszont mi nem találtunk egyetlen szupermarketet sem! A városnak abban a részében legalábbis nincs! Ez nagyon furcsa volt a budapesti utcákhoz képest.
Étterem és pizzéria sok van, de vigyázzunk, hogy a siesta náluk szent és sérthetetlen! Az egyik pincér majdnem leharapta a fejem, hogy délután fél ötkor akartam egy pizzát enni! Náluk az élet este indul be, és reggelig tart.
Készüljünk fel arra, hogy az emberek vagy nagyon bunkók, vagy nagyon segítőkészek! A két végletet én abszolút megtapasztaltam. Az egyik pékségben például végtelenül kedves volt velünk az eladóhölgy, ahogy hallotta, hogy olaszul próbálok kommunikálni, rögtön bezárt a szívébe. A legnagyobb pizzát kaptam meg, és bíztatott, hogy egyre jobb az olaszom, pedig csak annyit mondogattam, hogy: Va Bene, meg Molto Grazie!
Egy jó tanács: az angolt felejtsük el, csak olaszul próbálkozzunk!
A dél-olasz táj viszont gyönyörű, bármi pénzt és fáradtságot megér! Az azúrkék tengerpart mellett futó vasútvonal mentén sok kis nyaraló falu, városka sorakozik. Vannak hatalmas hegyek is a tenger partján, a Nebrodi-hegység 1500-1800 méteres csúcsai gyönyörű látványt nyújtanak!
Mi majdnem minden nap Cefalúban töltöttük a nappalokat, ez Palermotól egy órányi vonatútra található.
Azért természetesen a végén nem bántam meg, hogy vállalkoztam erre az útra. Egy olyan, multikultúrális élményben volt részem, amit sohasem felejtek el. Én azt javaslom, hogy ne Palermoban szálljunk meg, hanem a környék valamely csendes, zöldövezeti részében, és onnan tegyünk fél, vagy egésznapos városnéző túrákat.

A végén egy rövid megjegyzés: hazafelé Napoli és Roma között a Freccia Rossa nevű nagy sebességű vonattal jöttünk. 300 km/órával száguldani egy élmény, nem szabad kihagyni!
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina