Ausztria, Bildein (Beled), Határélmény park, SzG3

Ausztria Bildein

Ott-tartózkodás ideje: 2013. ápr. 10.  (1 nap)

0 hozzászólás I 4 077 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. ápr. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: ausztria bildein beled határélmény 

Beledben már jártam korábban, de akkor csak a határőr tornyot találtam meg (ez volt az út mellett) és amikor feltettem a képeket a Panoramio-ra, akkor szembesültem vele, hogy itt azért másról is van szó (az a beszámoló megmarad, mert akkor az volt a helyzet). Arról nem is beszélve, hogy az idő is ocsmány volt, nem tudtam jó képeket csinálni. Most szerencsére az idő is jó volt, meg a helyek zömét is megtaláltam.
Az egyes helyek úgy 4-5 km-es távolságban vannak szétszórva, a zömük azért a község belterületén megtalálhatóak (ha valaki ezekkel is megelégszik, akkor ezek úgy 500 m-en belül megtalálhatóak). A parkot azért alakították ki, hogy akik nem éltek a vasfüggöny korszakában, legalább valami benyomást azért szerezzenek, hogy mind a két oldalon milyen volt katonának, határőrnek vagy menekültnek lenni. A magyar oldalon nyilván a disszidálás megakadályozás volt a cél, az osztrák oldalon pedig az, hogy minél hamarabb összegyűjtsék őket, hogy ne bolyongjanak tovább céltalanul és el lehessen indítani a hivatalos utat az ügyükben. Az egyes helyek (és itt kiemelném az információs táblákat, ahol magyarul is hozzáférhetőek az információk) azt mutatják be, hogy milyen létesítmények voltak kiépítve, mikkel találkozhattak a disszidensek, milyen lehetett a vízben gázolni, stb. Természetesen csak kis volumenben épültek meg (pld a lövészárok hálózat kb. 50 m össz hosszban), de fellehetőek a határőrtornyok, a leshelyek, a műszaki zár egyes elemei is. Nekem az információk voltak a legjobbak, még én sem tudtam mindenről, amit leírtak.
Szerintem a 30 év alattiaknak azért meg kellene látogatni ezt a helyet, hogy fogalmuk legyen valamilyen szinten erről a dologról!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina