Ausztria, Pöllau bei Hartberg, Schloß - Stift Pöllau, SzG3

Ausztria Pöllau

Ott-tartózkodás ideje: 2013. máj. 12.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 899 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. máj. 27. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: ausztria pöllau kastély vár templom kolostor kert virágóra 

Ezen a hétvégén az első állomás Pöllau volt. Rögtön a kettős címről: először kastély volt majd kolostor lett belőle, ezért a kettős megnevezés (schloß - stift).
Könnyű a megközelítése, én leparkoltam a főút mellett egy parkolóban és onnan sétáltam be a kastélyhoz. Ez azért jobb megoldás talán, mert így távlatában is lehet látni az épületegyüttest. De be lehet menni a városkába és ott leparkolni.
A terület kezdetben egy vizi vár volt amely később kolostorrá alakult át. Ennek ellenére mai is kastélyként emlegetik ezt a helyet. Ez úgy történt, hogy a kastély tulajdonosa, Hans von Neuberg végrendeletében az ágostonos kanonok rendre (lásd még Vorau!) hagyományozta a kastélyt. Az itt épült Szent Vitus (Stiftskirche St. Veit) templom a legszebb épülete az együttesnek, amely a legnagyobb barokk templom Stájerországban. Miután a kupolája és az elrendezése nagyon hasonlít a római Szent Péter bazilikára, hívják a stájer Szent Péternek is. Egyben a Lateráni Bazilika fiókintézménye is.
Jelenleg a kastély részben különféle intézmények működnek: zeneiskola, múzeum, közösségi helyiségek.
Már Pöllaubergnél említettem, hogy a sógorok nagyon komolyan veszik a templomba járást. Itt is több csoport érkezett úgy, hogy egy templomi zászlót követve ballagtak a templomba és közben énekeltek. A misén (vagy utána) több énekes csoport (szerintem lelkes amatőrök voltak, de nagyon szépen énekeltek) is részt vett, ezek közül az egyik a szomszédos kastélykertben próbált a mise előtt. Ugyanis a kastély mellett van egy nagyon szép kastélykert, ahol igencsak érdemes egy sétét tenni. A kastélyból egy zárt felüljárón lehetett a kertbe átjutni, ez szerintem ma már nem működik (de szépen rendbehozták).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina