Lisszabon minden mennyiségben - 1 nap

Portugália Lisszabon

Ott-tartózkodás ideje: 2012. máj. 26.  - 2012. máj. 29. (3 nap)

1 hozzászólás I 11 541 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. júl. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Mikeve Beszámolója

Cimkék: lisszabon  rua_augusta  tejo 

Az utóbbi években én úgy várom a májust, mint a gyerekek a Jézuskát. Hogy miért? Nos, az éves "nagy" utazásainkat ugyanis az elmúlt pár évben mindig májusra terveztük. Ilyenkor már kellemes az idő de még nincs dög meleg, lehet várost nézni csurgó izzadságcseppek nélkül, és még ha szerencsénk van, akár egy frissítő fürdőzésre is be lehet nevezni a tengerben. Szóval a május, ami történetesen a kedvenc hónapom is, tökéletes minden szempontból. A 2012-es májust pedig még jobban vártam, hisz egy új, számunkra még ismeretlen és felderítetlen ország, Portugália volt a célpont, de hogy ne legyen még véletlenül se unalmas, mindez kombinációban lett szervezve. Az első 3 nap Lisszabonba lett tervezve, szerintem ennyi bőven elég is a város fontosabb látnivalóinak megnézésére, majd 4.nap reggelén (vagyis hajnalán) továbbutazás a festői Madeirára. A szigeten töltött 5 nap után pedig ismét vissza Lisszabonba, ahol a több órás átszállás miatt még volt időnk egy kis Expo negyedre, ami a első 3 nap alatt direkt módon kimaradt, ugyanis a reptér szinte a városban van és 6 buszmegállóra már az expo negyedben is vagyunk.
De kezdjük az elején. Aki olvasta már írásaimat az tudja, hogy mi vagyunk a hajnali utazók, vagyis már megint hajnali 3/4-6-kor indult a gépünk, apukám legnagyobb örömére, aki ugye az állandó reptéri sofőrünk. Viszont cserébe már reggel 9-re meg is érkeztünk. Egy online szállásfoglalási oldalon foglaltam apartmant, és mivel nem volt vendég előttünk, Joan már robogott is a címre, ahol a nehéz kofferekkel megmásztuk mind a 4 emelet magasságot, cserébe viszont egy kellemes szállást tudhattunk magunkénak az elkövetkező 3 napra. Nem is vártunk sokat, rögtön nyakunkba vettük a várost, csak úgy céltalanul vitt a lábunk, beleolvadtunk a tömegbe, felvettük a portugálok életritmusát. Természetesen a villamosozás sem maradhatott ki a programból, ezt már ifjú kamasz lányként felvettem a listámra, így oda vissza, minden nap menni kellett a 28-as villamoson. Az első nap a belvárost fedeztük fel,felmentünk az Elevador Santa Justá-n, ami egy függőleges felvonó végigsétáltunk, a tetején kovácsoltvas kilátóval, majd végig a Rua Augusta-n a fő sétányon egészen le a Praca de Comercio tágas terére, amelynek végén ott folyik a Tejo, Majd fel a dombra az Alfama negyedbe a várhoz vagyis a Castelo Sao Jorge-hoz. Girbe-gurba utcácskák, ahol néha felbukkan a villamos, ekkor szinte lapjára kell állni az embernek, hogy elférjen mellette. Ez a rész, bár megvan a bája és szépsége, eléggé elhanyagolt, málladozó vakolatok, szemetes utcák kísérik. Éjszaka nem biztos, hogy félelem nélkül végig mernék itt sétálni. De azért ez is hozzátartozik Lisszabonhoz, ezzel teljes a kép. A várból csodás kilátás tárul a városra, ez a rész viszonylag gondozott. Visszasétáltunk a folyópartra, majd metróra szálltunk és elmentünk a Parque megállóig, majd egy pár méter séta után már szemünk elé is tárult a VII Eduardo park. Felsétáltunk a tetejéig,az emlékműig, ahonnan megint csak pazar kilátás nyílt a városra, (nemhiába, ez is, mint Róma 7 dombra épült) majd a másik oldalán visszasétáltunk a belvárosba. Szép, gondozott park, még egy pálmaház is volt itt, ami pont felújítás alatt volt, így nem tudtunk bemenni. Az egész napos csavargásba bizony elfáradtunk, így már nem maradt más hátra, mint egy portugál vacsora, ami természetesen csakis hal lehet, így a bacalhau-ra (tőkehal) esett a választásunk, amiről az útikönyvekben is olvastunk. Fehér húsú, ízletes, szálkától viszonylag mentes halacska volt, zöldséges és sült krumpli körítéssel. A laktató vacsi után egy kis rövid séta volt ideiglenes hajlékunk, ahol már csak a 4 emelet megmászásával kellett megbirkóznunk. Hát, nem kellett altató egy ilyen mozgalmas nap után!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (5 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
MartiSatya - 2013.07.10. 21:03

További útiterveink között igen előkelő helyen áll Lisszabon, valószínű ide utazunk legközelebb. Így nagy örömmel olvastam írásodat és nagyon várom a folytatást!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina